8 zöldség, ami kiváló salátaalapnak: gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatásukkal segíthetnek a rákos sejtek kialakulásának megelőzésében

Borítókép: 8 zöldség, ami kiváló salátaalapnak: gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatásukkal segíthetnek a rákos sejtek kialakulásának megelőzésében Forrás: Unsplash/Mike Kenneally
Ha salátáról van szó, lehetőségek tárháza áll rendelkezésünkre a finomabbnál finomabb zöldségeket illetően. Az előre csomagolt mixektől elrugaszkodva, összegyűjtöttük a legjobb zöldségeket, amik kiváló alapokat szolgáltathatnak egy tavaszi friss salátának.

Ma, saláta alatt már egy hatalmas átfogó kategóriát értünk, hiszen rengeteg finomságból készíthetünk ízletes fogásokat. Legyen szó egy tartalmas főétel kísérőjéről, vagy akár egy egészséges és fitt vacsora központi eleméről, a saláták változatos ízvilágot és finom falatokat tartogatnak számunkra.

A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz rengeteg zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasszunk, amihez – valljuk be – néhány kenyérbe beletömött zöld salátalevél még nem igazán elegendő. Míg régebben a fogyókúra címszó alatt a kínkeserves csirke-brokkoli-rizs, illetve a hús és ízetlen zöldség kombinációt értettük, ma már azért tudjuk, hogy a helyzet ennél jóval összetettebb. Ahogy ugyanis haladunk előre az időben, egyre többen rájövünk, hogy a diéták és az egészséges életmód alapja nem az önmagunkat sanyargató zöld salátákban rejlik, amit kis kecske módon kell tömjünk tonnaszámra, hiszen ma már annyi finom és egészséges alapanyag közül válogathatunk, hogy szinte Dunát lehet velük rekeszteni.

Forrás: Unsplash/Kelly Visel

Ne kínszenvedésként éljük meg a salátaevést

Azt aláírjuk, hogy olykor sokkal jobban esik egy cukros, szénhidráttal teli finomság, mint bármilyen kalóriaszegény, fogyást támogató étel. De azt azért nem állíthatjuk, hogy minden egészséges élelmiszer – jelen esetben a saláta – ördögtől való, rossz dolog lenne. Annyi előnye van az egészséges saláta alapanyagoknak, hogy szinte nem is tudjuk felfogni! Például itt van kalóriaszegény mivoltuk, melynek köszönhetően a fogyókúrákba teljes joggal beépíthetők, hiszen támogatják a zsírvesztés folyamatát. A zöld salátaalapok további előnye, hogy igen magas tápértékkel és vitamintartalommal rendelkeznek, ezért érdemes minél sűrűbben és nagyobb mennyiségben fogyasztani őket. Ne felejtsük azt sem, hogy a saláták számos betegségtől is megóvhatnak minket, hiszen legtöbbjük képes csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásokat, így védenek a káros szabad gyököktől, és az oxidatív stressz negatív hatásaitól is. És hogy ennek mi az eredménye? Az, hogy ha nagyobb rendszerességgel fogyasztjuk őket, erősítjük az immunrendszerünket, elkerülhetjük az egészségügyi problémákat, és csökkenthetjük a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Galériánkban megmutatjuk a legfinomabb és legegészségesebb saláta alapokat!