Zsírégető, ingyenes mozgásformák a stresszhas ellen: ezeket érdemes kipróbálnod

Borítókép: Zsírégető, ingyenes mozgásformák a stresszhas ellen: ezeket érdemes kipróbálnod Forrás: Anna Tarazevich/Pexels
Már csak pár hét, és elérkezik a nyár, ami azt is jelenti, hogy lassan bizony el kell kezdeni dolgozni a nyári alakunkon. Ilyenkor sokan szeretik a lehető legextrémebb, leggyorsabb fogyást ígérő mozgásformákat, fogyókúrákat kipróbálni annak reményében, hogy mindössze pár hét alatt fantasztikus átalakuláson menjenek keresztül. Nos, bár ezt nem feltétlen ígérjük, mégis hoztunk 4 olyan zsírégető mozgásformát, mely képes felvenni a harcot a legmakacsabb stresszhassal szemben is.

Alapvetően az egészséges súlyvesztés alapja, hogy viszonylag kiegyensúlyozott, lassabb folyamat során próbálunk megszabadulni a felesleges kilóktól. Kizárólag ennek köszönhetően tudunk egészséges, jojó-effektustól mentes eredményt elérni. Ennek az alapja pedig az életmódváltás, mely nem csupán az étrend hosszú távú megváltoztatására tesz hangsúlyt, hanem a rendszeres, életvitelbe épített mozgásra is.

Sokan azzal mentegetik magukat a testmozgás elől, hogy nincsen rá elég pénzük, vagy éppen idejük. Természetesen előfordulhat, hogy komolyabb edzőtermekre valóban nincs meg az anyagi keret, hiszen mások vannak a prioritási listán. Azonban nem feltétlen szükséges pénzt áldoznod erre, hiszen mozgásra egyébként is lehet lehetőséged. Az alábbiakban olyan mozgásformákat hoztunk, melyek nem csupán ingyenesek, de képesek felvenni a harcot az oly rettegtet stresszhas ellen.

Forrás: Andres Ayrton/Pexels

Mitől alakulhat ki a stresszhas?

A stressz okozta hasi elváltozás esetében a has kidomborodik, körülbelül a rekeszizomtól a köldökig, és jellemző rá, hogy feszessége hiányában lógni kezd. A neve nem véletlen kötődik a stresszhez. Ugyanis a stressz hatására a kortizolhormon cukrot szabadít fel a vérben, ám amennyiben ez a folyamat nem társul fizikai igénybevétellel, akkor extra zsírként tárolódik el a szervezetben.

Fontos tudni, hogy az irodában dolgozó, ülőmunkát végző, ugyanakkor rendszeres stressznek kitett embereket fokozottan veszélyezteti a stresszhas kialakulása. Esetükben mindenképpen fontos az életmódváltás, illetve a rendszeres mozgás bevezetése. Nézzük is, mely mozgásformák a legalkalmasabbak a stresszhas eltüntetésére.

Mozgásformák stresszhas ellen!