Melyik légitársaság mivel akar megetetni – fedélzeti menükből szemezgettünk
A repülőjáratokon felszolgált ételekhez általában nem köthetők különösebb kulináris élmények. De a foodporn korában a légikísérők által felszolgált ételek is ott virítanak a közösségi média oldalakon – talán ezért is van, hogy a légitársaságok mintha nagyobb erőfeszítést tennének, hogy kiadósabb és/vagy mutatósabb menüt szolgáljanak fel, akár turistaosztályon is. Persze nagyobb az esélye, hogy Instagramra kívánkozó ételt tesznek elénk, ha hosszabb repülőútra indulunk.
Az erőfeszítéseken kívül más dolgok is befolyásolják, milyennek ítéljük a fedélzeten felszolgált ételt. Az érzékeink ugyanis ilyenkor kicsit megzavarodnak: nagy magasságban másnak érezzük az ízeket és az illatokat. Tanulmányok pedig azt is kimutatták, hogy a folyamatos hangos zaj hatására kevésbé édesnek és kevésbé sósnak érezzük az ízeket. De a fedélzeti menüt összeállító cégek mára már kikísérletezték, hogyan lehet kicselezni ezeket a hatásokat: például ezért szolgálnak fel gyakran paradicsom alapú ételeket, ezek íze ugyanis intenzívebb lesz odafent a magasban. Emellett azzal a kihívással is szembe kell nézniük, hogy a felszolgált ételeknek jól kell bírni a főzés-hűtés-felmelegítés maceráját. Nem csoda, hogy a légitársaságok gyakran menő séfeket kérnek meg, hogy működjenek közre kínálatuk összeállításában. Az Air France például több Michelin-csillagos séf segítségét igénybe vette a business class menüjének tökéletesítésekor.