Hosszú, forró nyár: 9 tipp, hogy a városban is elviseld valahogy

Borítókép: Hosszú, forró nyár: 9 tipp, hogy a városban is elviseld valahogy Forrás: pexels/Daniel Gonzalez
Hőhullám ellen hadakozni nagyon nehéz, de kíséreljük meg a lehetetlent, és legalább enyhítsük.

A gyors reggeli kávé után az ember, már ha van egy kis ideje, kábán barangol a lakásban és elnézi a nap beszivárgó fénycsíkjait. Ezek reggelente még megtévesztően szelídek, mint egy báránycsorda, a zord közeljövőtől azonban mindössze karnyújtásnyira vagyunk.
A pillekönnyű reggel ugyanis pillanatok alatt fordul rettenetes kánikulába: a szolid napsugarak agresszívabbá válnak, mint a jámbor bernáthegyi Stephen King Cujójában. Idén nyáron már több alkalommal ment fel a hőmérő 37 fokig, és hiába próbálunk tenni ellene, hiába igyekszünk enyhet keresni, a forróság támadásai elől nagyon nehéz a menekvés. Ez bizony a földi pokol: a ház falai átmelegszenek, az egész város hörögve lélegzik, szenvednek emberek-állatok egyaránt, s ha túl akarjuk élni ezeket a vad a kánikulai napokat, egyszerűen muszáj alaposan kidolgoznunk valamilyen stratégiát.

Íme néhány ötlet, hogy elviselhetőbbé tegyük ezt a radikális nyári időszakot! Világot ugyan nem váltunk vele, de a segítségükkel legalább felállíthatunk egy tervet.

Forrás: Pexels/Nitin Dhumal

Igyál jeges kávét egy hűvös teraszon – és persze sok vizet!

Jeges kávé, espresso tonic, cold brew, sima csapvíz – mindegy, csak jó hideg legyen. És persze folyadék, leginkább víz. És egy kellemes, lehetőleg klimatizált hely. Vagy legalább egy hűvös, árnyékos terasz.

Ha nem telik klímára, szerezz be ventilátort!

Nem kell százezreket költened rá, és megkímélheted a környezetet is. Pár ezer forintért tökéletes asztali ventilátorokat lehet kapni, amikből – persze lakásmérettől függően – elég 2-3 darab, és máris megmoccan a dohosan álló levegő a környezetedben. Isteni érzés!

Használj függönyt, redőnyt!

A redőnyök és sötétítő függönyök kívül rekesztik a forróságot – bár el kell ismerni, sötétben tölteni az egész napot elég nyomasztó döntés, bár néha nélkülözhetetlen.

Kevesebbet süss-főzz!

Ne termelj hőt! Attól is meleg lesz a lakásban, ha bekapcsolod a sütőt, főzőlapot vagy a tűzhelyet. Sőt, javasoljuk, hogy minden nem használatos elektronikai berendezést kapcsolj ki a telefontöltőtől a kenyérpirítón át a laptopig!