Hogyan tartható a diéta nyaralás alatt? A strandkaják és az esti tavernák fogsága helyett
A régóta várt nyaralás számtalan stresszfaktort rejtegethet: a szervezés, hogy minden szükséges dolgot időben beszerezz, arról nem is beszélve, hogy az út során az útitársak és a menetrendhez való folyamatos alkalmazkodás is megnehezítheti az álomnyaralást. De mi történik akkor, ha éppen diétázol vagy valamilyen ételallergiában- vagy intoleranciában szenvedsz? Ne ess kétségbe, van megoldás!
Apró falatok minden esetre
Ha komoly listád van arról, hogy miből mennyit fogyaszthatsz, akkor mindenképpen érdemes az utazás előtt mindenből beszerezned egy keveset, hogy végszükség esetén is legyen mihez nyúlnod, ha éppen olyan étteremben vagy üzletben vagytok, ahol nem tudnál megfelelő élelmiszerekhez jutni. A jól bevált snackek és energiaszeletek jól jönnek ilyenkor, sőt, ha olyan helyre mész nyaralni, ahol konyha is van, akár félkész termékeket vagy tortillát is pakolhatsz, amelyből bármikor összeállíthatsz magadnak valami finomságot.
Ha az úti cél nincs annyira messze, akár készterméket is csomagolhatsz a hűtőtáskába, de arra mindig ügyelj és kalkuláld ki, hogy ne legyen könnyen romlandó az étel, nehogy tönkremenjen a meleg autóban az út során. Ha távoli az úti cél, akkor ez az opció nem a legmegfelelőbb.
A strand sem feltétlen a „bűnözésről” szól
Diéta alatt a strandon megtalálni a legmegfelelőbb ételeket – a lángos-hekk-palacsinta útvesztőben – igazi kihívás, főleg ha valamilyen ételintoleranciával küzdünk. Az éttermeknek minden esetben fel kell tüntetnie, hogy milyen allergéneket tartalmaznak az adott ételek, de ha ezt mégsem látod kiírva, akkor nyugodtan kérdezz rá a pultban, hogy semmiképpen se legyen probléma belőle.
Szerencsére manapság már a strandbüfékben is egyre inkább gondolnak az egészségtudatos étkezésre, így akár vegán vagy diétás ételek közül is válogathatsz, mint például egy friss saláta idényzöldségekből vagy egy teljes kiőrlésű tortillatekercs. Ha diétázol, kerüld a panírozott és olajban sült ételeket: a gyros tál jó választás lehet, de sült krumpli vagy pita helyett kérd inkább salátával.
Arra is ügyelj, hogy a mentes nem mindig jelent egészséges alternatívát. Cukormentes édességek esetében fontos kideríteni, hogy milyen alternatív édesítőszert használtak a készítés során, hiszen a xilit például ugyanúgy szénhidráttartalommal bír, az aszpartámról pedig pont nemrégiben derült ki, hogy potenciálisan rákkeltő lehet. Ha laktózérzékenységed van vagy nem bírod a tejet és tejtartalmú ételeket, akkor is érdemes rákérdezni az árusoknál, de a legjobb talán az, ha előrecsomagolt ételeket viszel magaddal otthonról.
Ha külföldre mész, tájékozódj!
Külföldi utazásnál elengedhetetlen, hogy alaposan utánajárj nemcsak az adott ország kultúrájának és főbb látnivalóinak, hanem a gasztronómiai különlegességeknek és a különböző élelmiszerboltoknak is, hogy biztosan tudd, honnan lehet a szükséges ételeket beszerezni. Akár fel is írhatod magadnak a különböző ételek külföldi megnevezését, vagy használj fordítóprogramot a helyszínen, hogy könnyebb legyen a tájékozódás és a kommunikáció.
Ha az adott ország ételei nem igazán illeszthetők be a speciális étrendedbe vagy diétádba, érdemes apartmanos szállást foglalnod, ahol saját magadnak is elkészítheted az ételeket – így biztosan nem kerül olyan dolog az asztalra a nyaralás alatt sem, amely miatt aggódnod kellene.