Amikor mi vagyunk az ideális bűnbakok: 5 ismert eset a kollektív nőhibáztatásról

Borítókép: Amikor mi vagyunk az ideális bűnbakok: 5 ismert eset a kollektív nőhibáztatásról Forrás: Getty Images
Kevés energiabefektetéssel is számtalan olyan ismert nőt találhatunk, akik közvetlen közelről, hitelesen képesek beszélni a megszégyenítéskultúráról. Sokak nevéhez kötődnek elhagyás-, bántalmazás-, avagy szexbotrányok, melyekből a másik résztvevő – a férfi – helyett egyértelműen ők jöttek ki rosszabbul.

Arról, hogy ennek milyen okai vannak, sokan és sokféleképpen beszéltek már: a közvélemény rögtönítélő bíróságának nem kell sok, hogy virtuális akasztások tömkelegét hajtsa végre, hogy véget nem érő módon köszörülje a nyelvét a magát általában csak korlátozottan megvédeni képes, rendszerint fiatal nőkön, vagy épp a hasát fogja rajtuk a röhögéstől. A nőgyűlölet időnként rettenetes mértéket ölt, és a legszomorúbb az, hogy – különösen a kilencvenes és a kétezres években – a legtöbben észre sem vették, mi történik.

Nézzünk néhány közismert példát, kiknél hogyan ment végbe ez a kollektív és könyörtelen megszégyenítés a gyakorlatban.

Lady Diana Spencer

Diana bizonyos értelemben kakukktojás: a nyilvános keresztre feszítéstől általában megmentette az emberek rokonszenve, mégis meg kell őt említenünk, mivel a média példátlan módon rászállt és gyakorlatilag kicsinálta. Hibáztatták a Károly herceggel való házassága kudarcáért, a gyerekei elhanyagolásáért és mindenekelőtt a brit királyi család idilli képének jóvátehetetlen megrongálásáért. Diana halála közvetlen kapcsolatban áll a mindenre elszánt paparazzók ténykedésével, akik simán feláldozták az életét a botrány oltárán egy pikáns, szeretőjével rögzített fényképért cserébe.

Forrás: Terry Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images

Galériánkban további ismert eseteket találsz a nőhibáztatás kapcsán!