„Rossz szülő vagyok, ha idén nem viszem nyaralni a gyerekemet?”

Borítókép: „Rossz szülő vagyok, ha idén nem viszem nyaralni a gyerekemet?” Forrás: Josh Willink / Pexels
Mindjárt kitör a nyári szünet, és ilyenkor állandó téma, ki hova utazik a következő hónapokban. Az elszabadult árak miatt viszont egyre több család nem engedheti meg magának, hogy nyaralni menjen. Bevallom, idén nálunk is kimarad a családi vakáció. De nem vagyok hajlandó emiatt rosszul érezni magam, és van pár ötletem, hogyan lehet így is élményekkel megtölteni a nyarat.

Emlékszem, gyerekkoromban a nyári szünetet az töltötte ki, hogy a két nagymamámnál, illetve vidéken, a keresztszüleimnél vakációztunk. A nagy attrakció pedig az volt, hogy egy vagy két hétre el tudtunk menni szüleimmel a balatoni vállalati üdülőbe. Apukám munkájából kifolyólag egész évben kirándulgattunk országszerte, de nem utaztunk el több napra, wellness és családbarát hotelek nem is léteztek még mondjuk. Az elmúlt években viszont egyre inkább azt vettem észre, hogy mintha kialakult volna egyfajta verseny a szülők között, hogy ki tudja évente többször nyaralni vinni a gyerekeket: sívakáció a téli szünetben, húsvétolás egy hazai hotelben, nyáron irány valamelyik tengerpart, őszi szünetben pedig szintén itthon pihennek egy kicsit…

Ez a verseny pedig a szülőkről a gyerekekre is átragadt, és már ovis korban büszkén mesélik, mennyi helyre jutnak el. A kevésbé tehetős családból származók szomorúan hallgatják őket, az ő szüleik pedig szégyenkezve terelik a témát. Különböző online fórumokon is feltűnt, hogy mostanra nemcsak státuszszimbólum a nyaralás, hanem egyfajta fokmérője lett annak, ki mennyire jó szülő, ami persze távol áll a valóságtól. Egyre több olyan család van ugyanis, akinek egész évben keményen kell spórolnia, hogy legalább a nyári szünetben eljussanak pár napra valahova. És mi van, ha nem sikerül minden évben? Ők is sokan vannak, hiszen egy felmérés szerint tavaly 10-ből 4 magyar nem tudott nyaralni menni.

Forrás: Vidar Nordli-Mathisen / Unsplash
A nyári szünetben minden utazás sokkal drágább, ami csak tovább nehezíti a családok helyzetét.

500 ezer alatt nincs családi nyaralás?!

Idén mi is köztük vagyunk, mert egy régóta tervezett ausztriai túra márciusban kimerítette az egészéves vakációra szánt keretünket. Gyakorlatilag tehát legalább egy utazás összejött, mégis sokak szemöldöke felszalad, ha kérdésükre elmondom, a nyári szünet nálunk staycation lesz, vagyis kvázi otthon nyaralunk. Pár hete még azért reménykedve nézegettem a különböző szállásportálokat, utazási oldalakat, hátha belefutok valami jó kis akcióba, de belföldön sem találtam fél millió forint alatti nyaralást. Bár sok hotel hirdet olyan ajánlatokat, hogy 6 éves kor alatt ingyenes a gyerekek ellátása, ha nem a gyerekekkel egy szobában akarsz nyomorogni, akkor bizony megugrik az ár, hiába csak két felnőttért kéne hivatalosan fizetni. Három kisgyerekkel bezsúfolódni egy szállodai szobába márpedig nem nagy élmény szerintem.

Persze nem kötelező hotelbe menni, de egyrészt a bérelhető apartmanok, házak árai is iszonyatosan megemelkedtek, másrészt nem árt, ha anya is ki tud kapcsolódni a vakáción, és nem kell ugyanúgy főznie, takarítania, mint otthon. Ha pedig étteremből, kifőzdéből étkezik egy hétig a család, az már megint nem kis kiadás. Ráadásul az 500 ezer forintos hotelesek árak is félpanziósak, amit talán a felnőttek még ki is bírnak, de a gyerekektől nem elvárható, hogy reggeltől estig maximum gyümölcsöt esznek, szóval a végösszeg még messze van ettől.

Forrás: Surprising_SnapShots / Pixabay
A szállás és utazás költségén kívül az étkezés is jelentős kiadás a családoknak, hiszen már egyetlen fagyizás is több ezer forintba kerül.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy külföldre sem olcsóbb eljutni. A repülőjegy a legtöbb légitársaságnál csak 2 éves korig ingyenes, utána a gyerekek száma eléggé megdobja a költségeket. Sőt, a közkedvelt Horvátország is eléggé megdrágult, nem beszélve a benzinről, amiből ugye elég sokat elpufogunk oda-vissza. Ahogy Facebook-csoportokban láttam, sokan már előző év végén vadásszák a kedvezményes lehetőségeket, legyen szó akár külföldről, akár belföldről. De legalább ugyanennyien vannak, akik nem tudnak ennyire előre tervezni, vagy éppen a karácsonyi kiadások mellett még összespórolni a nyaralás legalább 50%-os előlegét is.

„Nem önzőségből hagyjuk otthon a gyerekeket”

Ahogy feltérképeztem a témát, beszélgettem olyan anyukákkal is, akik idén mennek nyaralni – de a gyerekek nélkül. Anna és férje például dél-franciaországi körútra indulnak, ami régi vágyuk volt, de három ovis és kisiskolás gyerekükkel nem tartották volna nagy élménynek. „Mióta megszülettek a gyerekek, kifejezetten családi hotelekbe utaztunk, mivel számunkra az nem nyaralás, ha ott is nekem kell főznöm, vagy gyerek animáció híján egy perc nyugtunk sincsen kettesben a férjemmel. De ez idén egy hétre mindent hozzáadva 1 milliónál is többre jött volna ki, ami már nagyon sok” – magyarázta, mikor megkerestem. A férje aztán felvetetette, hogy mi lenne, ha idén a gyerekek a nagyszülőkkel kalandoznának itthon, amíg ők meglógnak kicsit. „Szerencsére mindhárom imád nagyival és nagypapival lenni, így nincs bűntudatunk. Nem önzőségből hagyjuk otthon a gyerekeket, összességében szerintem ők is profitálnak majd abból, hogy két kipihent, feltöltődött szülőt kapnak vissza a hétköznapokban kiégett anya és apa helyett. Ráadásul így a nyaralásunk annyival olcsóbbra jön ki, hogy tudtunk venni egy óriási fémvázas medencét a kertbe, amitől totál bezsongtak.”

Forrás: Rafael Cisneros Méndez / Unsplash
Nem lesz attól valaki rossz szülő, ha a nyári szünetben ő is szeretne kikapcsolódni!

Nem csak az utazás lehet nyaralás

Megkérdeztem a két saját ovis gyerekemet, ők bánják-e, hogy nem nyaralunk idén nyáron. A nagyobbik, hatéves rávágta, hogy „Dehogynem megyünk! Hát a nagyihoz Budapestre!” Ekkor leesett, hogy gyerekként a vakáció fogalma még nem egyenlő azzal, hogy minél messzebb utazzunk. Mivel mi vidéken lakunk, nekik épp olyan izgalmas egy hetet a fővárosban tölteni, mintha luxusszállodába vagy a tengerpartra mennénk. Ha tehát nincs lehetőségünk a gyerekekkel (is) elutazni idén, ne érezzük rossz szülőnek magunkat, mert ők másképp definiálják a nyaralást. Több pedagógus véleménye is megnyugtatott, miszerint úgyis számtalan élményt szerezhetünk a kicsiknek, hogy gyakorlatilag otthon maradunk. Persze előnyben azok, akik kertes házban laknak, de némi kreativitással a lakásból is lehet staycation-központ, napközben pedig szuper programokat szervezhetünk, melyek nem nullázzák le a családi kasszát.

Az alábbi galériában összegyűjtöttem néhány programötletet, amikkel könnyű feldobni az otthon töltött nyári szünetet: