12 kerti teendő, amit júniusban kell elvégezni: most kell metszeni a rózsákat!

Borítókép: 12 kerti teendő, amit júniusban kell elvégezni: most kell metszeni a rózsákat! Forrás: Filip Urban / Unsplash
A rengeteg tavaszi feladat után kicsit hátradőlhetünk, és egyre inkább élvezhetjük munkánk gyümölcsét, de azért persze kertünk ebben a hónapban is gondoskodik róla, hogy ne unatkozzunk. Lássuk, milyen teendőket nem halogathatunk júniusban!

Júniusi teendők a kertben

A kert rengeteg örömöt, szépséget (és jó esetben finomságot) tartogat, ugyanakkor kemény munkát is, hiszen a növények gondozása, karbantartása nem kis kihívás. Ráadásul minderre rátesz még egy lapáttal a klímaváltozás is, hiszen a növekvő forróság és szárazság miatt többet kell öntözni, tápoldatozni, árnyékolni, küzdeni a kártevők és betegségek ellen. De ha sokat foglalatoskodunk a kertben, akkor nemcsak környezetünk szépül meg, hanem mentális állapotunk is kivirágzik. Több vizsgálat is megerősítette, hogy a rendszeres kerti munka számos jótékony hatással bír testünkre és agyunkra.

Forrás: Mike Erskine / Unsplash
„A kertben dolgozom, a kert pedig rajtam.”

Már eleve az, hogy friss, szabad levegőn tevékenykedünk, pozitívan hat az egészségünkre. A kertészkedés ezenkívül remekül oldja a stresszt, képes csökkenteni a szorongást: ha valami miatt idegesek vagyunk vagy izgulunk, például menjünk ki gazolni legalább 30 percet, és sokkal nyugodtabbak, derűsebbek leszünk utána. A növények ápolása kizökkent a hétköznapi problémákból, az pedig, hogy két kezünkkel értéket és szépséget tudunk teremteni, semmihez sem fogható flow-élményt adhat. A kertészkedés mellett szól továbbá, hogy nem szükséges hozzá különösebb tehetség, adottság, valamint kortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül bárki örömét lelheti benne. A lényeg, hogy a kertre sose teherként, hanem kincsként tekintsünk, mert lehet, hogy sok időt, energiát igényel tőlünk, de ezt sokszorosan meghálálja.

Az alábbi galériában összegyűjtöttük az aktuális feladatokat, amelyekről nem szabad elfeledkezni, ha azt szeretnénk, hogy kertünk egész nyáron pompázzon: