Így kezeld, ha valaki nyíltan flörtöl a pároddal a pszichológus szerint!

Borítókép: Így kezeld, ha valaki nyíltan flörtöl a pároddal a pszichológus szerint! Forrás: Getty Images/Katarzyna Bialasiewitz
„Hűséget fogadtam, nem vakságot!” – mondja sok, párkapcsolatban élő férfi (és persze nő is). És ezzel nincs is semmi probléma, egy-egy ártalmatlan flört minden, egyébként stabil kapcsolatba belefér, ám tudni kell meghúzni a határt. Mit lehet tenni, ha a partnerünk rendszeresen megnéz más nőket vagy férfiakat? És mikor van az, hogy ezt a nézelődést érdemes komolyan venni?

Lételemünk: a flört

Az emberek eredendően szexuálisan vezérelt lények. Ha nem így lenne, akkor az emberi faj már rég kihalt volna. Ám jóval többek vagyunk ösztönlényeknél, hiszen az életünk messze nem csak a fajfenntartásról szól, képesek vagyunk gondolkodni, mérlegelni, érzelmileg kötődni és egy nemesebb cél – és a kapcsolatunk – érdekében kontrollálni a szexuális késztetéseinket is.

Az antropológusok szerint azonban az emberek nem voltak mindig monogám lények, a flörtölés genetikailag lett belénk kódolva. A flört egy igazi ősfunkció, amelynek az a célja, hogy tudassuk a potenciális partnerekkel, érdeklődünk irántuk és nyitottak vagyunk a folytatásra.

A párterapeuták szerint szinte 100% annak az esélye, hogy életünk során legalább egyszer mi is átélünk egy olyan szituációt, amelyben a párunkat szemeli ki valaki és látványosan elkezd vele flörtölni. Ezen nem tudunk változtatni, ám az már egyáltalán nem mindegy, hogyan kezeljük a helyzetet. Íme néhány hasznos módja annak, hogyan reagáljunk, ha valaki „kokettál” a partnerünkkel!

Mérjük fel higgadtan a helyzetet!

Képzeld el a következő forgatókönyvet: Egy szórakozóhelyen vagytok a pároddal, amikor észreveszed, hogy valaki nyíltan flörtöl vele. Ám mielőtt elveszítenéd a hidegvéred, és valami ostobaságot csinálnál, értékeld higgadtan, pontosan mit is láttál: vajon a csábító tisztában van vele, hogy ti egy párt alkottok? Mert egy zsúfolt táncparketten olykor szinte lehetetlen megállapítani, hogy kik érkeztek együtt. Milyen jeleket küldött a flörtölő: egy egyszerű, kacér mosolyt vagy egy kacsintást? Emiatt még nem érdemes nagy felhajtást csinálni. Amíg a párod nem viszonozza a flörtölést (netán észre sem veszi), nincs gond. Ilyenkor érdemes kicsit közelebb helyezkedni hozzá, rámosolyogni, megfogni a kezét, megcsókolni és a testbeszédeddel jelezni, hogy együtt vagytok. Ezután udvariasan rá is mosolyoghatsz arra a személyre, aki flörtölni próbál a pároddal. A legtöbben ilyenkor visszavonulót fújnak és más áldozat után néznek.

Forrás: Pexels/Olly
Amíg a párod nem viszonozza a flörtölést, nincs gond.

Hogyan reagál a partnerünk?

Ezen a ponton válhat igazán bonyolulttá egy ártatlan kacsintás vagy kacér mosoly. Ám ha szerető és hűséges kapcsolatban éltek, a párod biztosan figyelmen kívül hagyja a közeledést. És ha így van, akkor hiba lenne őt felelősségre vonni a flörtölő helyett. Ilyenkor a legbölcsebb dolog, ha annyiban hagyod a dolgot, és a partneredre, valamint az együtt töltött estére fókuszálsz, és megpróbálod jól érezni magad vele.

Egészen más a helyzet, ha a bámulás zavaróan sok ideig tart (ráadásul kölcsönös), vagy ha azt veszed észre, hogy a párod semmibe veszi a jelenlétedet, sőt, még a kezedet is elengedi. Ezzel bizony már foglalkozni kell! Ám bármennyire is sértettnek érzed magad, soha nem az a megoldás, hogy féltékenységi jelenetet rendezel. Azzal segíthetsz a dolgon leginkább, ha higgadtan, nyugodt körülmények között elmondod a partnerednek, hogy hogyan érzed magad a viselkedése miatt. Mint mindenben, ebben a helyzetben is van egy bizonyos határ, amit senkinek nem szabad tűrnie, akkor sem, ha ez esetleg a kapcsolat végét jelentené.

Amikor a flört folytatódik

Tegyük fel, hogy észrevetted: valaki flörtöl a partnereddel, ám annak ellenére, hogy a testbeszédeddel egyértelművé tetted, egy párt alkottok, a flörtölő tovább próbálkozik, és te egyre kényelmetlenebbül érzed magad. Ebben az esetben nincs más lehetőség, mint a tettek mezejére lépni: öleld meg a párodat és mutatkozz be a flörtölő félnek, hogy te vagy a barátnője. Teremts szemkontaktust a csábító személlyel, és mosolyogj rá kedvesen, de határozottan. Akár azt is megkérdezheted, hogy „Találkoztunk már?” Maradj a partnered mellett, és várd meg, amíg az elkövető távozik.

Nincs rendben, ha a partnered...

Bárki, bármit is mond, a párkapcsolati szakértők szerint nem oké, ha a partnered:

  • pikáns, szexuális töltetű megjegyzéseket tesz a látott nőkre a jelenlétedben,
  • összehasonlítgat téged azokkal, akiket megbámul,
  • rendszeresen bámul más nőket, a szemével szinte felfalja őket,
  • mást látva elengedi a kezed, távolabb áll és szinte idegenként kezel.
Forrás: Getty Images
Nem oké, ha a partnered szemérmetlenül megbámul más nőket a jelenlétedben.

Legyél te a bölcsebb, ha valaki flörtöl a partnereddel!

Persze nehéz végignézni, ahogy valaki flörtöl azzal a pasival, akit szeretsz, ugyanakkor mégis érdemes megőrizni a hidegvéredet és nem belemenni a piszkos kis játszmába, pláne, ha párod nem viszonozza a kacérkodást. Ez nemcsak a magabiztosságodat mutatja, hanem azt is, hogy megbízol a partneredben és a kapcsolatotokban nincs helye egy harmadik személynek. Őrizd meg a méltóságodat, emelkedj felül az eseten és ne rendezz jelenetet!

Ha a partnered viszonozza finom kis jelekkel a flörtöt, bátran kérd meg őt, hogy hagyja abba és legyen tekintettel arra, ami zavar téged. Az is működhet, hogy viccet csinálsz a dologból, például ha te magad szólsz neki arról, hogy a látómeződbe került egy olyan nő, mint amilyeneket meg szokott nézni.

Amikor be kell vállalni a konfrontációt

Az egy dolog, amikor egy vadidegen flörtöl a pároddal, de az már egészen más, ha olyasvalakiről van szó, akit ismersz és a közös baráti körhöz tartozik. Persze vannak, akik természetüknél fogva kacérak, ugyanakkor nem akarnak rosszat, egyszerűen csak nem veszik észre, hogy a viselkedésük kellemetlen lehet mások számára. Ilyen esetben nyugodtan mondd meg neki, hogy téged zavar, amit csinál és hagyja abba. Ha ebből sem ért, akkor eljött a nyílt konfrontálódás ideje! Semmiképp ne viselkedj ellenségesen, ugyanakkor az üzenet legyen egyértelmű. Maradj higgadt, de világosan jelezd neki, hogy átlépett egy bizonyos határt.

Mondd neki a következőt: „Tudom, hogy szeretsz flörtölni, de nem érsz vele semmit, mert a párom velem van, és nem keres mást. Amikor flörtölsz vele, mindketten kényelmetlenül érezzük magunkat. Ha nem tiszteled a kapcsolatunkat, kérlek, maradj távol tőlünk.” – Ha barátról, ismerősről van szó, ennek hatására biztosan jobb belátásra tér és békén hagy benneteket.

A szakértők szerint azonban az a legfontosabb, hogy a pároddal mindig beszéljétek meg a dolgokat, mondjátok el az érzéseiteket, gondolataitokat egymásnak őszintén. Ez, valamint az egymás irányában tanúsított nyitottság és tisztelet – természetesen az érzelmi kötődésen túl, amely az alapja minden párkapcsolatnak – erős szövetséggé kovácsolja a kapcsolatotokat, amelybe egy harmadik fél nem lesz képes befurakodni.

Mindig jó ötlet elmondani a megcsalást? A pszichológusok 4 tippje!