Ez a fajta szerelem az, amely kiállja az idő próbáját: 8 tipp, hogyan legyen fenntartható a láng

Borítókép: Ez a fajta szerelem az, amely kiállja az idő próbáját: 8 tipp, hogyan legyen fenntartható a láng Forrás: Asad Photo Maldives/Pexels
A szerelem, a hosszú távú kapcsolat, a boldog házasság, melynek lángja egy életen át tart, nem feltétlen egy elérhetetlen vágy, de annyi bizonyos, hogy meglehetősen ritka kincs. Ennek titkát próbálták megtalálni a kutatók, akik egy igen érdekes felfedezésre bukkantak, ugyanis rájöttek arra, mely típusú szerelem az, amely képes kiállni az idő próbáját és az élet legnagyobb viharait. Egyet elárulunk, nem a mindent elsöprő, szenvedélyes lángolás az, ami egy életen át tart.

Talán a romantikus filmek hibája, hogy mindig azt a szerelmet keressük, ami mindent elsöpör, ami minden gondolatunkat, az életünk minden pillanatát uralja, és valósággal a felhők fölé repít. Sajnos ennek a szenvedélyes szerelemnek a sajátossága, hogy nem tart örökké, amilyen hamar jön, olyan hamar el is megy és fájdalmas űrt hagy maga után. Nem véletlen, hogy ettől a típusú szerelemtől óvnak minket a szüleink, a körülöttünk élők, hiszen vajmi kevés esély van arra, hogy egy életen át tartó, boldog házasság, kapcsolat szülessen belőle. Természetesen kivételek vannak, de alapvetően nem jellemző ez a tendencia.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha nem a lángoló szerelem az, ami kiállja az élet és az idő próbáját, akkor mégis melyik lesz sikeres? A válasz megdöbbentő...

Forrás: Pixabay/Pexels

A társszerelem varázsa

Cindi Hazan, a Cornell Egyetem professzora pontosan erre a kérdésre kereste a választ, amikor a világ 37 különböző kultúráját hasonlította össze, 5000 interjút készített, sőt orvosi vizsgálatokat is végzett a témában. Az eredményei szerint átlagosan 18-30 hónapig tarthat az izzó szerelem két ember között. Kutatása során arra is rávilágított, hogy a párkapcsolat kezdeti időszakára jellemző szenvedélyes szerelmet egy kémiai koktél okozza, mely egyfajta felfokozott érzelmi állapotot idéz elő. Azonban a szakemberek úgy vélik, hogy a szervezet számára roppant megerőltető és kontraproduktív lenne, ha folyamatosan ebben az állapotban lenne, így mindössze néhány hónapnyi időt ad erre az eufórikus állapotra. Éppen ezért történhet az, hogy rengeteg kapcsolat 1-3 évig tart, hiszen amennyiben a lángolás elmúlik, sokan rádöbbennek arra, hogy szinte semmi sem egyezik kettejükben, így inkább külön utakon folytatják.

A szerelem második, vagy éppen másfajta fázisa, mikor is egyfajta társszerelem alakul ki a két fél között. Ez a szerelem sokkal inkább egy mély tisztelet és kapcsolódás tökéletes összhangja, mintsem szenvedélyes lángolás, nem véletlen, hogy hosszabb távon fenntartható. Ennek oka többek között egymás kiismerésén alapul, illetve azon a bizalmon és támogatáson, ami átsegít az élet legnehezebb viharain is.

Nézzük is, milyen jellegzetességei vannak a társszerelemnek, és mivel tarthatod fenn hosszú távon ezt a fajta kapcsolódást!