8 filléres, mégis finom ebéd recept, ami jól jöhet a hónap végén

Borítókép: 8 filléres, mégis finom ebéd recept, ami jól jöhet a hónap végén Forrás: On Shot / Pexels
Az élelmiszerárak drasztikus emelkedésével egyre többeknek okoz gondot, hogy finom és tápláló ételeket tálaljanak a családjuknak, különösen a fizetés előtti napokban. Most olyan recepteket mutatunk, amelyek olcsó, mégis minőségi hozzávalókból készülnek, így segítenek a hónap végi spórolásban.

Sajnos mindenki tapasztalja, hogy az utóbbi két évben szinte mindennek durván emelkedett az ára, így jóval szélesebbre kell nyitnunk pénztárcánkat az élelmiszerboltokban is. Hüledezve nézzük, hogy a zöldség sokszor drágább, mint a hús, sőt a gyerekek egyik kedvenc étele, a sajtos-tejfölös tészta is lassan luxusnak számít a jelenlegi árak mellett, pedig az korábban tényleg filléres fogás volt. Ideális esetben legalább a gyerkőcök hétköznap kapnak ebédet a bölcsiben/oviban/iskolában (bár ennek az ára is emelkedett, a minőség persze nem), de a felnőttek étkezése egyre nagyobb kihívást jelent. Az otthon előre főzés még mindig olcsóbb, mint házhoz rendelni vagy ebédszünetben kiugrani a közeli étterembe, kifőzdébe, kantinba, de a menütervezésnél már egyre inkább figyelembe kell venni a hozzávalók aktuális árát.

Forrás: Ella Olsson / Pexels
A zöldségek nagy része több mint kétszer annyiba kerül most, mint két évvel ezelőtt, ezért még inkább oda kell figyelni bevásárláskor.

Jó hír, hogy hamarosan itt a nyár, egyre több zöldségnek és gyümölcsnek lesz szezonja, ami az árakra is pozitív hatással lesz. Még többet spórolhatnak azok, akik saját maguknak tudnak termeszteni. Nekik érdemes egyébként már a következő hónapokra is gondolni, és eltenni a kert (vagy balkon) finomságait későbbre, például befőzéssel vagy lefagyasztva. De ha nincs veteményeskertünk, akkor is betárazhatunk a szezonális zöldségekből, gyümölcsökből, amikor kedvező az áruk. A cukkini például lereszelve hosszú ideig eláll a mélyhűtőben, és a főzeléktől kezdve a süteményig sok minden készíthető belőle.

Emellett Szerencsére vannak olyan spórolós receptek, amelyek az év bármelyik időszakában bevethetőek. Az alábbi galériában olyan ételeket gyűjtöttünk össze, melyek egészségesek, táplálóak, mégsem nullázzák le a konyhapénzt: