Most kell elkészíteni ezt az italt, hogy karácsonykor koccinthassatok vele!

Borítókép: Most kell elkészíteni ezt az italt, hogy karácsonykor koccinthassatok vele! Forrás: Frey-Kovács Brigitta
A dió majd ugyan csak ősszel érik be, de a most szedhető zöld dió is finom csemegék alapanyaga. A zölddió-likőr például igazi ínyencség, amivel jól esik koccintani karácsonykor, sőt ajándéknak is kiváló. Ráadásul az elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád!

Nem véletlenül mondták régebben, hogy diófát mindenkinek ültetnie kell a kertjébe, hiszen egy igazán királyi termetű fáról van szó (még akkor is, ha nem nő gyorsan), hűsítő árnyékot ad, termése pedig sokféleképpen felhasználható és tele van hasznos tápanyagokkal. Én ugyan nem ültettem, de abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy megtették már előttem azok, akiktől vettük a házunkat, így már egy jó 20 méteres példány pompázik a kertünkben. Az elmúlt években így elmerülhettem a diós receptek világában is, és felfedeztem, hogy nemcsak a dióbél, hanem a még éretlen dió is remek csemege.

Forrás: Danniel Corbit / Pexels
A zöld diót nem csak a mókusok szeretik, évszázadok óta fogyasztják az emberek is.

Fekete helyett zöld dió

Sajnos érett dióból egyre kevesebbet lehet betakarítani, ezért is emelkedik a dióbél ára, ami a nyugati dióburok-fúrólégy számlájára írható. Ez a kártevő országszerte egyre nagyobb problémát okoz. A talajban báb alakban telel át, ahonnan június végén rajzik ki, majd a párzás után a zöld termésburok alá tojja be a tojásait. A kifejlődő példányok a burok szövetét rágják, ide vedlenek, ám a dióbélbe nem hatolnak be. A kárt az okozza, hogy a megrágott terméshéjon keresztül különböző baktériumok és gombák fertőzik meg a diót, ami elfeketedik. Védekezni elleni meglehetősen nehézkes, mindenképp vegyszer szükséges hozzá, de a korosabb fákra kijuttatni házi körülmények között szinte lehetetlen. Ám szerencsére a zöld dió – amit még dióburok-fúrólégy rajzása előtt kell leszedni – is hasznosítható, és mint megtudtam, szintén nagyon egészséges.

Forrás: Ylanite Koppens / Pexels
A diófának minden része felhasználható a zöld diótól kezdve a levelén át a kifejlett termésig.

A zöld dió jótékony hatása

A zöld dió C-vitamin-tartalma igazán jelentős, több található benne, mint például a narancsban vagy a csipkebogyóban. Vasból, rézből és cinkből is bőven található benne, ezért immunhiányos állapotok kezelésére a népi gyógyászatban előszeretettel alkalmazták a belőle készült főzetet, szirupot. Ezenkívül vértisztító, fertőtlenítő, emésztést segítő hatása is ismert.

A zöld diót a virágzástól számított 40. naptól lehet elkezdeni szüretelni, mielőtt beindul a dió csontosodása. Ez régebben június közepére, végére esett, ám idén előrébb jár a természet, és most kell sort keríteni rá. Könnyedén ellenőrizheted, hogy szedhető-e a zöld dió: ha egy villát vagy vastagabb tűt át tudsz szúrni rajta, akkor megfelelő.

Zölddió-likőr: karácsonyra tökéletes

Készíthetsz belőle befőttet, de az igazi különlegesség a zölddió-likőr, ráadásul jóval kevesebb macera van vele. Immáron negyedik éve állok neki a műveletnek, és mindig egyre nagyobb mennyiséget kell előállítanom, akkora sikere van a családban és a baráti társaságban, hogy karácsonyra mindenki ezt kér. A fűszereknek köszönhetően ugyanis csodás ünnepi aromát vesz fel (simán veri a tojáslikőrt), ráadásul éppen decemberre érnek össze az ízek a palackokban.

Az alábbi galériában lépésről lépésre megmutatom, hogyan kell elkészíteni ezt a finomságot: