Gyönyörű tájak és felejthetetlen programok: 8 gyerekbarát magyar város, ahol a kicsikkel is mesés lesz a nyaralás

Borítókép: Gyönyörű tájak és felejthetetlen programok: 8 gyerekbarát magyar város, ahol a kicsikkel is mesés lesz a nyaralás Forrás: Pexels/Oleksander P
Ha az ember gyerekekkel indul útnak nyaralni, az úti cél pedig hazánk egyik csodálatos tája, nem árt olyan üdülőhelyet keresni, ahol számos programlehetőség biztosított, a főszerepben a természet és az aktív kikapcsolódás állnak és a vízi élmények dominálnak, röviden, ahol a gyerekek is felhőtlenül szórakoznak.

A családoknak sokszor fejtörést okoz, hogy esetleg akkor, ha még kicsik a gyerekek, hova menjenek nyaralni, azaz mennyire éri meg külföldre utazni? Mégpedig azért, mert a repülős utak olykor hosszúnak bizonyulnak, megterhelőek a kicsiknek és sok macerával járnak. Ennek függvényében az első néhány évben sokan inkább a magyar turizmus ékköveiből válogatnak, melyek gyorsabban és könnyebben megközelíthetők, mindenki számára teljes pihenést és kikapcsolódást nyújtanak, és – természetesen – gyerekbarátok.

És milyen jól is gondolkoznak azok, akik hazánk településeire és szállásaira teszik le a voksukat, hiszen Magyarország bővelkedik csodálatos, izgalmas és gyönyörű helyekben, ahova az egész család ellátogathat. Egy nyaralás akkor a legjobb, ha mindenki örömét leli benne, a különböző programokon az egész család részt tud venni és az adott szálláshely vagy város kellő mennyiségű programot kínál. Erre a legjobb lehetőséget Magyarország gyerekbarát városai nyújtják, ahol kicsik és nagyok is megtalálják számításaikat.

Forrás: Unsplash/Allen Taylor
Számos gyerekbarát hely van Magyarországon is, ahol fantasztikus lesz a nyaralás!

De mitől gyerekbarát egy hely?

Több szempontnak is kell érvényesülnie, ha a cél az, hogy kimondható legyen egy városról, hogy gyerekbarát. Például nagyon fontosak a terepviszonyok, tehát, hogy könnyedén kimozdulhassunk a gyerekekkel egy kellemes nyári esti túrára az erdőbe vagy megnézhessünk egy kilátót, ami minden korosztálynak viszonylag egyszerűen megközelíthető. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen Magyarország számos települése igen gazdag történelemmel és természeti értékekkel rendelkezik, így plusz jó dolog, ha az adott városkában tanulunk egy kis történelmet, és megismerhetjük, hogy az adott táj milyen természeti kincseket rejt magában.

Hogyha pedig a kiszemelt város rendelkezik (vagy elérhető közelségben találunk) valamilyen fürdőhellyel pl. gyógyfürdő a felnőtteknek, élményközpont a gyerekeknek, vizes aquapark, tematikus strandok stb., az külön piros pontot jelent a gyerekbarát helyek szempontjából. Hiszen miért is utazunk gyerekestől nyaralni, ha nem azért, hogy belevessük magunkat egy hűs tóba, vagy felfedezzük az élményfürdő adta kikapcsolódási lehetőségeket?

Végül pedig, meg kell említsük azt is, hogy az sem hátrány, hogyha a választott tájegység valamilyen különleges magyar konyhaspecialitással rendelkezik, és mennyei ételeket kínál, melyek széles választékából a felnőttek és a gyerekek is megtalálják a kedvükre valót. Jó, ha a gyerekbarát városokban van néhány „lemozgatós” lehetőség is az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek, például találunk valamilyen szabadidőparkot, csónakázótavat vagy esetleg egy nagyobb szuper játszóteret.

Tudd meg galériánkból, melyek hazánk legközkedveltebb gyerekparadicsomjai!