Ezért ne legyél túl kemény a gyerkőccel a tudósok szerint

Borítókép: Ezért ne legyél túl kemény a gyerkőccel a tudósok szerint Forrás: Getty Images (Tetra Images)
Egy friss felmérés szerint komoly veszélyekkel járhat a kisgyerekek lelkére nézve a kemény fegyelmezés. De mit tehetünk helyette?

A túlzott szülői szigor, a kemény fegyelmezések szó szerint nyomot hagyhatnak a kicsik lelkében, állítják egy friss tanulmány szerzői. Azt írják, a keményen fegyelmezett kisgyerekeknél nagyobb a veszélye a mentális egészségügyi problémák kialakulásának.

A tanulmányt jegyző kutatók 7500 gyermeket követtek nyomon, mindannyian a 3-9 éves korosztályba tartoztak.

És arra jutottak, hogy azok a gyerekek, akiket a szüleik gyakran fegyelmeztek kiabálással vagy fizikai büntetéssel, 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel kerültek be a mentális problémák szempontjából magas kockázatú csoportba, mint a társaik.

Persze, a tudósok szerint sem kell néma csendben végighallgatnod egy hisztit, vagy azt, ha a gyerek csúnya dolgokat kiabál rád. Ők inkább azt javasolják, hogy világos és következetes viselkedési szabályokat állíts fel, amelyeket a kisgyerekek meg tudnak érteni, és ami kiszámíthatóságot és nagyobb biztonságérzetet is adhat nekik. Ezek segíthetnek, hogy a gyerkőc lelkileg kiegensúlyozottabb legyen.

Szerintünk pedig az is fontos, hogy a neveléssel olykor kikerülhetetlen szigor mellett is mindig tudasd a gyerkőccel, hogy nagyon szereted.

Forrás

Vannak nehéz döntések, még akkor is, ha valaki ismert emberként szülő. Nézd meg a lenti galériánkat!