Babaváró buli helyett a vendégek kitakarítják a kismama házát: ez a fészekrakó parti

Borítókép: Babaváró buli helyett a vendégek kitakarítják a kismama házát: ez a fészekrakó parti Forrás: Vladimir Godnik / Getty Images
Képzelj el egy olyan babaváró bulit, ahol nincsenek pelenkás és bébiételes játékok, nincs gender reveal tortavágás vagy lufipukkasztás, sem babakelengye ajándékba. A vendégek ehelyett takarítanak, pakolnak, főzőcskéznek, hogy segítsenek a kismamának felkészülni a kisbaba érkezésére: röviden ez a fészekrakó parti lényege.

A várandósság utolsó heteiben a legtöbb kismamán úrrá lesz a vágy, hogy mindent kitakarítson, elrendezzen, kicsinosítson a lakásban – még akkor is, ha egyébként nem kifejezetten rendmániás típus. Erre szokás mondani, hogy bekapcsol a fészekrakási ösztön, ami egy természetes és szükséges folyamat, az állatvilágban is megfigyelhető, hiszen a lényege, hogy biztonságos környezetet teremtsünk a kis jövevénynek. És ebből a kifejezésből született meg a babaváró bulik új generációja: a fészekrakó parti.

Forrás: Paola Vasquez / Pexels
Pasztell dekor, lufik, torta és sütik minden mennyiségben: ezeket ne keresd egy fészekrakó bulin.

Régen természetes volt, ma új trend lett belőle

Bár a fészekrakó buli csak a mostani generációnak tűnhet újnak, valójában egy régi-régi szokás újrateremtése. Még nagymamánk idejében is bevett gyakorlat volt, hogy a család női tagjai és a közeli barátok segítettek a kismamának kitakarítani, összepakolni és felkészülni a baba érkezésére, valamint a szülést követő első hetekre. Akkoriban még persze nem fészekrakó partinak nevezték, meghívót sem küldtek senkinek, hiszen természetes volt, hogy a nők közösséget alkotva, együtt nevelték gyermekeiket.

Ehhez képest manapság a nőknek, illetve szülőknek nagyrészt egyedül kell helyt állniuk, a családok nem élnek együtt generációkon át, a rokonság szétszóródik. A barátnők ugyan lelkesen szervezik a babaváró és a gender reveal partikat – amiken ugyan jól lehet szórakozni –, de sok segítséget nem jelentenek a terhesség végéhez közeledve. Én is jól emlékszem, milyen hosszú to-do listám volt mindhárom szülésem előtt, és mennyit stresszeltem azon, hogy minden kész legyen a kicsik érkezése előtt. Éppen ezért zseniálisnak tartom a fészekrakó parti ötletét, ami újabban egyre népszerűbb a közösségi oldalakon.

Hogy néz ki pontosan egy fészekrakó buli 2024-ben?

Először egy amerikai anya videója tarolta le a TikTok-ot, aki megosztotta, hogy mennyire örült, hogy legjobb barátnője nem hagyományos babavárót szervezett neki, hanem a vendégekkel rendbe szedték a házat. Kártyákra írták fel a teendőket (például a babaruhák szortírozása, kanapé kárpittisztítása, babaágy összeszerelése), ezek közül húzott mindenki, majd nekiláttak a munkának. Mindeközben a kismamának csak koordinálni kellett a feladatokat. Persze egy vacsorát is beiktattak, miközben a várandósságról és babázásról beszélgettek, de utána folytatták a rendrakást, takarítást, és a buli végére mindennel elkészültek, ami az anyuka számára mindenféle babakelengyénél többet ért. Ajándékba egyébként nem babaholmikat hoztak a vendégek, hanem olyan házi ételeket, amelyeket le lehet fagyasztani, hogy a gyermekágyas időszakban ne kelljen főznie az édesanyának. Zseniális, ugye?

Nos, nem mindenki gondolta így. A TikTok-on számos olyan komment érkezett a videó alá, hogy miért nem hívott egyszerűen takarítónőt, ha saját maga nem akar rendet rakni, és hasonlók. De a fészekrakó buli ennél jóval többről szól: a barátai és a családtagjai támogatják a kismamát, ezzel is erősítik a köztük lévő kapcsolatot. A posztoló pedig az akadékoskodó kommentelőknek elmagyarázta, hogy mivel nem az első gyermekét várta, és nem volt szüksége bébicuccokra, ráadásul amúgy sem szeret a figyelem középpontjában lenni, ezért nem vágyott klasszikus babaváró bulira.

Persze lehet ötvözni is a babaváró és a fészekrakó bulikat, például a takarítás közben beiktatni egy gender reveal szünetet. Az alábbi galériában erre mutatunk ötleteket: