Itt a tavasz! Ekkor tedd ki a muskátlit, a leandert és további csodás növényeidet a kertbe!

Borítókép: Itt a tavasz! Ekkor tedd ki a muskátlit, a leandert és további csodás növényeidet a kertbe! Forrás: Getty Images/Dutchlight Netherlands
A tavaszt a természet ébredésével és megújulásával azonosítjuk, hiszen az első melegek eljövetelével elkezdenek rügyezni és virágba borulni a fák. Nemcsak a medve ébred fel azonban téli álmából, hanem ilyenkor érkezik el az ideje annak, hogy tavaly elpakolt növényeidet újra előhozd menedékükből.

Ha tavasszal már szép az idő, ne felejtsd el előhozni téli rejtekéből a különböző, átteleltetett növényeidet, hogy ismét teljes pompájukban ékesítsék kertedet. Vannak olyan virágok és növények, melyeket a hűvös őszi idő eljövetelével és az első fagyok megjelenésével már mindenképpen el kellett tegyél tavaly ősszel. Ne csak kiskerted évelőinek elültetésére gondolj márciusban és áprilisban, hanem hozd elő eddig pihenő mediterrán és egyéb fagyot nem kedvelő növényeidet is. Néhány fajtát ugyanis ekkor kell „felébressz a téli álomból”, és ha már megbizonyosodtál róla, hogy nincsen sem fagy, sem pedig tartós hideg, ki kell hoznod a garázsból, a sufniból, vagy arról a némileg melegebb helyről, ahová tavaly ősszel eltetted.

Mire figyelj balkonnövényeid kiültetésekor?

Nagyon fontos, hogy az idei szezont is egészségesen indítsd, már ami növényeidet illeti. A tavaszi megújulás nemcsak rád vagy éppen ruhatáradra vonatkozik, hanem kiskerted ékköveire is. Ne felejtsd el tápanyagozni a növényeket, hiszen ezzel hozzásegíted őket egészséges és gyönyörű állapotukhoz. Célszerű természetes tápanyagokban részesíteni őket pl. különböző szerkezetű szerves táppal, melyekre rábukkanhatsz folyékony, granulátumos vagy éppen szemcsés formában.

Mindig alaposan nézd át a növényeket, hogy nincs-e rajtuk valamilyen sérülés vagy esetleg nem támadta-e meg őket az átteleltetés folyamán valamilyen bogár vagy betegség. Ha ez mégis megtörténik, tájékozódj, hogy hogyan tudod megszabadítani őket a kártevőktől és újra egészséges állapotba hozni. Némelyik növényfajt szükséges metszetni is, amitől egyes laikusok nagyon tartanak, hiszen azt hiszik, ezzel kárt okoznak a növényben. Ez azonban nem igaz, hiszen az egészséges növekedéshez nagyon fontos, hogy kellő mértékben meg legyen metszve a virág. Minél rövidebbre és sűrűbben metsszük a növényt, annál erősebb lesz az ága. A szükséges kerti eszközökről se feledkezz meg, hiszen mindenképpen szükséged lesz éles és használatra alkalmas metszőollóra vagy esetleg ágvágóra.

Forrás: Getty Images/Haby

Mielőtt kiteszed a növényeket a kerti helyükre, ellenőrizd azt is, hogy nem fagytak-e meg a télen. Ha kellően meleg helyre tetted őket, biztos lehetsz a sikeres átteleltetésben, de előfordulhat, hogy túl hideg volt nekik. Ekkor a földjük megfagyhat és a növény gyökerei nem jutnak vízhez és a virág elszárad. Ha a növény szárai puhák és sárgásak a levelek, gyanakodhatsz, hogy virágod nem élte túl a téli szezont. Ne csüggedj azonban, ha ezt tapasztalod, hiszen számos növény a fagykár ellenére is újra kihajt, és zöld hajtásokkal próbál további utat törni magának az életben.

Hogyha virágaiddal minden rendben, utolsó lépésként érdemes megvizsgálnod, hogy megfelelő méretű lesz-e a jelenlegi cserép számára. Előfordulhat ugyanis, hogy akkorát nőtt a virág a tavalyi évben, hogy kinőtte megszokott helyét, és új cserepet vagy balkonládát igényel.

Március végén és április elején (időjárási viszonyoktól és hőmérséklettől függően) bátran kiteheted növényeidet a szabadba, hogy gyönyörű virágaikkal ismét hozzájáruljanak kerted szépségéhez.

Galériánkból megtudhatod, melyik növényeket teheted ki a tavaszi szezon kezdetén a szabadba!