A locsolástól a kacsolásig: 9 tipp, hogy idén bőséges legyen a paradicsomtermésed
A paradicsom régóta az egyik legkedveltebb zöldségfajta itthon, bár hivatalosan nézve a bogyók gyümölcstermésnek számítanak. Sokoldalúan felhasználható, hiszen frissen, főzve, sütve, sőt még aszalva és savanyítva is kiváló alapanyag. Talán elsőre nem gondolnánk, de közeli rokona a krumplinak, hiszen a burgonyafélék családjába tartozó növény. Eredetileg Dél- és Közép-Amerikában őshonos, ám az újkor óta szinte világszerte elterjedtté vált. Magyarországon az 1800-as évektől kezdve termesztik élelmiszeripari mennyiségben, a legnagyobb termőterületek Kecskemét, Hatvan, Veresegyháza és Budapest környékén találhatóak.
A paradicsom jótékony hatásai
A paradicsom 1000-nél is több fitokemikáliát tartalmaz, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. C-vitamin tartalma rendkívül magas, ezen kívül bőven van benne A-, B6- és K-vitamin is, valamint folsav, kálium, tiamin, niacin, béta-karotin és likopin is. Utóbbi sejtvédő képessége miatt jelentős, az antioxidánsokkal karöltve semlegesíti a káros szabad gyökök hatását, késlelteti a bőröregedést. Segít a vércukorszint szabályozásában, védi a szív- és érrendszer egészségét. Nőknek különösen ajánlott a fogyasztása, mivel erősíti a csontozatot, gátolhatja a csontritkulás kialakulását. Mindemellett alacsony a kalóriatartalma is, ráadásul emésztése közben fokozódik a karnitin nevű aminosav termelődése, amitől megnő a szervezet zsírégető képessége, ezáltal a fogyókúrázók kedvenc zöldsége lehet.
Sajnos azonban tény, hogy manapság a boltban (és akár a piacon kapható) paradicsomokra egyre kevésbé igazak a fentiek, mivel a mesterségesen hajtatott, vegyszerekkel kezelt növények tápértéke jelentősen csökken. Nem beszélve arról, hogy az elmúlt két évben borzasztóan emelkedett a paradicsom ára. Éppen ezért érdemes megpróbálkozni az otthoni termesztéssel: bizonyos fajták akár balkonon, teraszon is szépen teremnek, de persze a legjobb, ha saját kertünkbe tudunk ültetni.