Örömzene állami gondozott gyerekekért

Borítókép: Örömzene állami gondozott gyerekekért Forrás: Lajtos István
Közös koncertet adnak a fúziós zene legjobbjai június 24-én az A38 hajón.

Fergeteges örömzenélésre készül június 24-én 19 órától a budapesti A38 hajón a hazai fúziós zene két kiemelkedő együttese. Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, valamint a Várkonyi Csibészek egy nemes ügyért állnak színpadra. Fellépésükkel az állami gondoskodásban élő gyerekek terápiás rekreációját, feltöltődését és fejlődését szolgáló ALAP!Tábor idei létrejöttét segítik.

Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák a hazai fúziós zenei színtér legismertebb képviselői közé tartoznak, a Várkonyi Csibészek pedig az ösztönös fiatal tehetségek sorát erősítik. Közös bennük a népzene, blues, rock, funky, reggae, hip-hop és jazz iránti rajongás, és az, ahogyan összefonják zene és költészet, népi és modern, magyar, roma, amerikai és más kultúrák legjavát.

Kiállásuk a nehéz helyzetből induló gyerekek mellett nem véletlen. Ferenczi György saját családjában élte meg, hogy a szeretet és az elfogadás hogyan képes táplálni azt a belső erőt, ami megfordíthatja egy állami gondoskodásban felnövő ember sorsát. A Várkonyi Csibészek Ózdról indulva hódították meg a hazai és határon túli színpadokat. Hét éve, gyerekként kezdtek zenélni a Common Vibe Egyesület mentorálásával, mára elismert művészek lettek, akik az ALAP!Tábor lakóinak is tartottak zenei workshopot.

Forrás: Várkonyi Csibészek

Az ALAP!Táborban gyermekvédelmi gondoskodásban élők számára adjuk vissza azt, amit elvettek tőlük a körülmények: a gondtalanság, a feltétel nélküli szeretet és az egyéni figyelem alapélményét. Egy hét nagyon kevés, és mégis rengeteg. Ezeknek a gyerekeknek már legalább van mire visszagondolniuk, amikor összegyűlnek a felhők a fejük felett, van miből töltekezniük és van mit várniuk” - mondja Gyöngyösi Kriszta, az ALAP!Tábort megálmodó mentálhigiénés szakember, tréner. “Az Élményakadémia csapata két évtizedes szakmai tudását és önkéntes munkáját adja ehhez. Hiszünk benne, hogy képesek vagyunk összefogni és felemelni azokat, akik akár a mi gyerekeink vagy az ő barátaik is lehetnének.”

Az ALAP!Tábor élménypedagógiai módszerekkel, például természetben átélt kihívások és művészeti foglalkozások révén abban segíti a gyerekeket, hogy felfedezzék az értékeket saját magukban, társaikban, és megtapasztalják a bizalom, az elfogadás, az őszinte kapcsolódások megtartó erejét. Sokuk számára ez a hét a felhőtlen gyerekkort, sőt annál is többet, sorsfordító élményt jelent.

A terápiás programban eddig 100 gyerek vett részt, 40 önkéntes tréner és segítő dolgozott velük, akik csaknem 7000 percnyi élménypedagógiai foglalkozást biztosítottak számukra. Az ALAP!Tábort a veszélyeztetett helyzetű, mélyszegénységben, szegregátumokban, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalokkal és fiatalokért dolgozó Élményakadémia Közhasznú Egyesület szervezi 2021 óta, közösségi finanszírozásra támaszkodva.