4 isteni recept, amit akár a gyerekek segítségével is elkészíthetsz: ők is imádni fogják ezeket!

Borítókép: 4 isteni recept, amit akár a gyerekek segítségével is elkészíthetsz: ők is imádni fogják ezeket! Forrás: pexels/Dana Tentis
Miért bajlódnál sokáig a konyhában, amikor májusban sokkal kellemesebben is töltheted az időt? Szerezd be a piacon a szezon terményeit, aztán üss össze belőlük vacsorát. Ha van kéznél kis kukta, neki is oszthatsz ki feladatokat.

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2018-as 5. lapszámában jelent meg először „Vedd könnyen!" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Vörös lencse salátában

HOZZÁVALÓK (4 FŐRE):

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma kockázva
  • 4 gerezd fokhagyma összezúzva
  • fél teáskanál őrölt római kömény
  • 1 kis doboz paradicsompüré (70 grammos)
  • 1 evőkanál Worcester-szósz
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • 2 teáskanál barna cukor
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 1 csomag vörös lencse (200 grammos)
  • 1 bögre víz
  • 1 szívsaláta
  • 2-3 koktélparadicsom
  • 1 kisebb kígyóuborka
  • frissen őrölt fekete bors, só, Cayenne-bors, ahogy érzed

1. A meleg olajon fonnyaszd meg a vöröshagymát, add hozzá a fokhagymát, őrölj rá fekete borsot. Ezt kövesse a Worcester-szósz, a paradicsompüré, a mustár, a barna cukor, a fehérborecet és a lencse.

2. Fűszerezd római köménnyel, Cayenne-borssal, és a babérlevelet és a sót se feledd. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Fedd le, tedd takarékra. Időnként keverd át és kóstold meg. Ha szükséges, sózd, borsozd. Amikor a lencse puha, készen is vagy!

3. A salátaleveleken tálald, friss paradicsom- és uborkakockákkal.

Balzsamos sült sajt eperrel és salátákkal

HOZZÁVALÓK (4 FŐRE):

  • 1 doboz grillsajt (240 gramm)
  • 5-6 szem eper
  • 1 marék pucolt dió + 1 evőkanál porcukor
  • 8 szelet bacon
  • kábé 10 deka rukkola
  • 1 fodros saláta
  • 2 evőkanál méz
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • ízlés szerint csilipehely (és egy grillserpenyő)

1. A sajtot szeleteld fel kábé 1 centi vastagságúra. A grillserpenyőben süsd meg a szalonnaszeleteket, kövesse őket a felszeletelt grillsajt.

2. Forgasd meg a diót egy kis porcukorban, add a sajtok mellé.

3. Mosd meg a salátákat, csepegtesd le, majd tépkedd egy tálba, de mehet akár rögtön a tányérba is. Keverd össze a mézet a balzsamecettel. (Aki szereti, bátran adjon hozzá csilipelyhet is.) Az epret szeleteld fel.

4. Mire ezzel végzel, a sajt és a dió is elkészül. Nincs más hátra, csak a tálalás. Sajt, szalonna, eper, dió kerüljön a salátára, majd bőségesen locsold meg a mézes balzsamecettel!

Forrás: pexels/Senuscape

Borsópörkölt

HOZZÁVALÓK (4 FŐRE):

  • 1 szép vöröshagyma
  • fél kiló fejtett borsó
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis doboz paradicsompüré (70 gramm)
  • 1 deci száraz fehérbor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kisebb csirkemell
  • néhány szem újkrumpli
  • babérlevél, só, bors, frissen vágott kapor, ahogy szereted

1. A vöröshagymát kockázd fel, dobd rá egy kevés olajra, zúzd mellé a fokhagymát.

2. Amikor üveges, mehet rá a paradicsompüré, a borsó, a fehérbor, a liszt. Engedd fel annyi vízzel, amennyi kényelmesen ellepi. 10 percre takard le.

3. Kerüljön bele a kockára vágott csirkemell, só, bors, babérlevél és az újkrumpli. Bolondítsd meg a frissen vágott kaporral! 1 óra még alacsony tűzön és készen is vagy.

TIPP: Igazából egész évben lehet főzni, de tavasszal a legjobb. Ha nem eszel húst, anélkül is bátran elkészítheted. Válassz apróbb krumplit, és egészben add a pörkölthöz.

Spenót bundás kenyérrel

HOZZÁVALÓK (4 FŐRE):

  • 1 kiló friss spenót
  • 4–6 gerezd fokhagyma
  • 5 deci tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 bő kanál liszt
  • só, bors

1. A spenótot alaposan mosd át, a vastagabb szárakat tépd le.

2. Tegyél fel egy lábosban vizet, adj hozzá egy teáskanál sót. Amikor forr, dobd bele a spenótleveleket a fokhagymagerezdekkel együtt. Főzd puhára, öntsd le a főzővizet.

3. Pépesítsd botmixerrel vagy aprítógéppel. Ha egyik sincs, tésztaszűrőn törd át, természetesen a fokhagymával együtt.

4. A vajból és a lisztből készíts világos rántást, azaz a felolvasztott vajjal a lisztet keverd el, szép zsemleszínűre hagyd pirulni, folyamatos kevergetés mellett. Mehet hozzá a spenótpüré és apránként a tej. Sózd, borsozd kedved szerint. Kis lángon 20 perc alatt kész is. Gyakran kevergetve főzd, mert könnyen odakozmál.

5. A bundás kenyérhez verj fel 2 tojást, adj hozzá sót. Szeld fel a tegnapi kenyeret, forgasd át a tojásban, süsd ki forró olajban. Érdemes a kenyérszeleteket egy kicsit a tojásban hagyni, hogy jól megszívják magukat.

Hónap végére pedig 8 filléres, olcsó receptet is hoztunk!