4 isteni recept, amit akár a gyerekek segítségével is elkészíthetsz: ők is imádni fogják ezeket!
Ez a cikk az ÉVA Magazin 2018-as 5. lapszámában jelent meg először „Vedd könnyen!" címmel.
Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!
Vörös lencse salátában
HOZZÁVALÓK (4 FŐRE):
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes vöröshagyma kockázva
- 4 gerezd fokhagyma összezúzva
- fél teáskanál őrölt római kömény
- 1 kis doboz paradicsompüré (70 grammos)
- 1 evőkanál Worcester-szósz
- 2 teáskanál dijoni mustár
- 2 teáskanál barna cukor
- 1 teáskanál fehérborecet
- 1 csomag vörös lencse (200 grammos)
- 1 bögre víz
- 1 szívsaláta
- 2-3 koktélparadicsom
- 1 kisebb kígyóuborka
- frissen őrölt fekete bors, só, Cayenne-bors, ahogy érzed
1. A meleg olajon fonnyaszd meg a vöröshagymát, add hozzá a fokhagymát, őrölj rá fekete borsot. Ezt kövesse a Worcester-szósz, a paradicsompüré, a mustár, a barna cukor, a fehérborecet és a lencse.
2. Fűszerezd római köménnyel, Cayenne-borssal, és a babérlevelet és a sót se feledd. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Fedd le, tedd takarékra. Időnként keverd át és kóstold meg. Ha szükséges, sózd, borsozd. Amikor a lencse puha, készen is vagy!
3. A salátaleveleken tálald, friss paradicsom- és uborkakockákkal.
Balzsamos sült sajt eperrel és salátákkal
HOZZÁVALÓK (4 FŐRE):
- 1 doboz grillsajt (240 gramm)
- 5-6 szem eper
- 1 marék pucolt dió + 1 evőkanál porcukor
- 8 szelet bacon
- kábé 10 deka rukkola
- 1 fodros saláta
- 2 evőkanál méz
- 3 evőkanál balzsamecet
- ízlés szerint csilipehely (és egy grillserpenyő)
1. A sajtot szeleteld fel kábé 1 centi vastagságúra. A grillserpenyőben süsd meg a szalonnaszeleteket, kövesse őket a felszeletelt grillsajt.
2. Forgasd meg a diót egy kis porcukorban, add a sajtok mellé.
3. Mosd meg a salátákat, csepegtesd le, majd tépkedd egy tálba, de mehet akár rögtön a tányérba is. Keverd össze a mézet a balzsamecettel. (Aki szereti, bátran adjon hozzá csilipelyhet is.) Az epret szeleteld fel.
4. Mire ezzel végzel, a sajt és a dió is elkészül. Nincs más hátra, csak a tálalás. Sajt, szalonna, eper, dió kerüljön a salátára, majd bőségesen locsold meg a mézes balzsamecettel!
Borsópörkölt
HOZZÁVALÓK (4 FŐRE):
- 1 szép vöröshagyma
- fél kiló fejtett borsó
- 2-3 evőkanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis doboz paradicsompüré (70 gramm)
- 1 deci száraz fehérbor
- 1 evőkanál liszt
- 1 kisebb csirkemell
- néhány szem újkrumpli
- babérlevél, só, bors, frissen vágott kapor, ahogy szereted
1. A vöröshagymát kockázd fel, dobd rá egy kevés olajra, zúzd mellé a fokhagymát.
2. Amikor üveges, mehet rá a paradicsompüré, a borsó, a fehérbor, a liszt. Engedd fel annyi vízzel, amennyi kényelmesen ellepi. 10 percre takard le.
3. Kerüljön bele a kockára vágott csirkemell, só, bors, babérlevél és az újkrumpli. Bolondítsd meg a frissen vágott kaporral! 1 óra még alacsony tűzön és készen is vagy.
TIPP: Igazából egész évben lehet főzni, de tavasszal a legjobb. Ha nem eszel húst, anélkül is bátran elkészítheted. Válassz apróbb krumplit, és egészben add a pörkölthöz.
Spenót bundás kenyérrel
HOZZÁVALÓK (4 FŐRE):
- 1 kiló friss spenót
- 4–6 gerezd fokhagyma
- 5 deci tej
- 1 evőkanál vaj
- 1 bő kanál liszt
- só, bors
1. A spenótot alaposan mosd át, a vastagabb szárakat tépd le.
2. Tegyél fel egy lábosban vizet, adj hozzá egy teáskanál sót. Amikor forr, dobd bele a spenótleveleket a fokhagymagerezdekkel együtt. Főzd puhára, öntsd le a főzővizet.
3. Pépesítsd botmixerrel vagy aprítógéppel. Ha egyik sincs, tésztaszűrőn törd át, természetesen a fokhagymával együtt.
4. A vajból és a lisztből készíts világos rántást, azaz a felolvasztott vajjal a lisztet keverd el, szép zsemleszínűre hagyd pirulni, folyamatos kevergetés mellett. Mehet hozzá a spenótpüré és apránként a tej. Sózd, borsozd kedved szerint. Kis lángon 20 perc alatt kész is. Gyakran kevergetve főzd, mert könnyen odakozmál.
5. A bundás kenyérhez verj fel 2 tojást, adj hozzá sót. Szeld fel a tegnapi kenyeret, forgasd át a tojásban, süsd ki forró olajban. Érdemes a kenyérszeleteket egy kicsit a tojásban hagyni, hogy jól megszívják magukat.