8 különleges eperlekvár, amit imádni fog a család
![Borítókép: 8 különleges eperlekvár, amit imádni fog a család](https://cms.static.marquardmedia.hu/data/cikk/353/353038.1160x480.jpg)
Minden évben az eper vezeti fel a befőzési szezont, most sincs ez másként. Bár már tavasz legelején megjelenik a boltokban, az még külföldi import vagy itthon fólia alatt termesztett, az íze és ára sem túl barátságos, lekvárt nem éri meg főzni belőle. A szabadföldi eper általában május végétől június közepéig terem, és ennek van a legjobb íze, illetve legalacsonyabb ára. Idén azonban a februári és márciusi meleg időjárás miatt előrébb jár a természet, nemcsak a bodza, hanem az eper szezonja is hamarabb indult, és ezzel együtt hamarabb is cseng le. Ha nem akarsz lekésni róla, még egy-két heted maradt szedd magad akcióban vagy a piacon beszerezni belőle nagyobb mennyiséget a lekvárfőzéshez.
Eper vagy szamóca?
De mielőtt rohannál beszerezni és befőzni, tisztázzunk egy gyakori félreértést a piros gyümölcs körül. A köznyelvben ugyanis epernek hívjuk, de valójában az eper fán nő, termése pedig inkább a szederhez hasonlítható, általában egész sötét, szinte fekete színe van (bár létezik fehér változata is). A boltokban, piacon, utak mentén kapható eper pedig igazából szamóca. Ez az a növény, ami csupán 30-40 centire nő meg, és tavasszal ontja a finom, piros gyümölcsöket. A vadon élő változatai közül az erdei szamóca Magyarországon is őshonos, de annak termése jóval kisebb, mint a nemesített szamócáé.
![](https://cms.static.marquardmedia.hu/data/cikk/353/353053.640.jpg)
Így megy gyorsan a lekvárfőzés
Ha még sosem főztél lekvárt, azt hiheted, hogy nagyon bonyolult, hosszadalmas folyamatról van szó, amire csak a nyugdíjasoknak van idejük. A hagyományos befőzési eljárás tényleg nem megy gyorsan, de szerencsére ma már több ponton leegyszerűsíthető a lekvárkészítés.
- Az üvegek csírátlanítására (fertőtlenítésére) használd nyugodtan a mosogatógépet: indítsd el őket a hosszabb, magasabb hőfokú programon, így nem kell kézzel mosogatnod, gőzölnöd.
- Mosás közben válogasd ki az esetleges rossz szemeket, majd távolítsd el a zöld leveleket és csumázd ki az epreket.
- Ha nem dzsemet készítesz (amiben vannak gyümölcsdarabok), hanem klasszikus lekvárt, akkor botmixerrel pürésítsd az egész adagot, így még gyorsabban felforr főzés közben. Dzsemhez viszont vágd félbe vagy a nagyobb szemeket negyedeld.
- A legegyszerűbb, ha 3:1 dzsemfixet használsz, amivel cukrot és időt is spórolhatsz. Forrás után csak pár percig kell főzni, majd töltheted is az üvegekbe a kész finomságot.