8 különleges eperlekvár, amit imádni fog a család

Borítókép: 8 különleges eperlekvár, amit imádni fog a család Forrás: RitaE / Pixabay
Már csak egy-két hétig tart a magyar szabadföldi eper szezonja, szóval ha szeretnéd egész évre megőrizni a bogyós gyümölcs zamatos ízét, vedd elő a nagy fazekat és fakanalat! A klasszikuson túl pedig érdemes extrább eperlekvár variációkkal is kísérletezni, mert a siker garantált.

Minden évben az eper vezeti fel a befőzési szezont, most sincs ez másként. Bár már tavasz legelején megjelenik a boltokban, az még külföldi import vagy itthon fólia alatt termesztett, az íze és ára sem túl barátságos, lekvárt nem éri meg főzni belőle. A szabadföldi eper általában május végétől június közepéig terem, és ennek van a legjobb íze, illetve legalacsonyabb ára. Idén azonban a februári és márciusi meleg időjárás miatt előrébb jár a természet, nemcsak a bodza, hanem az eper szezonja is hamarabb indult, és ezzel együtt hamarabb is cseng le. Ha nem akarsz lekésni róla, még egy-két heted maradt szedd magad akcióban vagy a piacon beszerezni belőle nagyobb mennyiséget a lekvárfőzéshez.

Eper vagy szamóca?

De mielőtt rohannál beszerezni és befőzni, tisztázzunk egy gyakori félreértést a piros gyümölcs körül. A köznyelvben ugyanis epernek hívjuk, de valójában az eper fán nő, termése pedig inkább a szederhez hasonlítható, általában egész sötét, szinte fekete színe van (bár létezik fehér változata is). A boltokban, piacon, utak mentén kapható eper pedig igazából szamóca. Ez az a növény, ami csupán 30-40 centire nő meg, és tavasszal ontja a finom, piros gyümölcsöket. A vadon élő változatai közül az erdei szamóca Magyarországon is őshonos, de annak termése jóval kisebb, mint a nemesített szamócáé.

Forrás: Rama Khandkar / Pexels
Házi eperlekvár és amerikai palacsinta: tökéletes párosítás

Így megy gyorsan a lekvárfőzés

Ha még sosem főztél lekvárt, azt hiheted, hogy nagyon bonyolult, hosszadalmas folyamatról van szó, amire csak a nyugdíjasoknak van idejük. A hagyományos befőzési eljárás tényleg nem megy gyorsan, de szerencsére ma már több ponton leegyszerűsíthető a lekvárkészítés.

- Az üvegek csírátlanítására (fertőtlenítésére) használd nyugodtan a mosogatógépet: indítsd el őket a hosszabb, magasabb hőfokú programon, így nem kell kézzel mosogatnod, gőzölnöd.

- Mosás közben válogasd ki az esetleges rossz szemeket, majd távolítsd el a zöld leveleket és csumázd ki az epreket.

- Ha nem dzsemet készítesz (amiben vannak gyümölcsdarabok), hanem klasszikus lekvárt, akkor botmixerrel pürésítsd az egész adagot, így még gyorsabban felforr főzés közben. Dzsemhez viszont vágd félbe vagy a nagyobb szemeket negyedeld.

- A legegyszerűbb, ha 3:1 dzsemfixet használsz, amivel cukrot és időt is spórolhatsz. Forrás után csak pár percig kell főzni, majd töltheted is az üvegekbe a kész finomságot.

És akkor mutatjuk is a szerkesztőség kedvenc eperlekvár receptjeit: