A világ legdrágább fűszere az aranynál is többet ér, ezért gyakran hamisítják

Borítókép: A világ legdrágább fűszere az aranynál is többet ér, ezért gyakran hamisítják Forrás: Pexles/ArtHouse Studio
Tudtad, hogy van a Földön olyan fűszer, amely értékesebb a szarvasgombánál, a wasabinál és még az aranynál is? Valószínűleg találkoztál már ezzel zsenge vörös fűszerrel, amelyből csak a legkisebb mennyiségre van szükséged ahhoz, hogy ételeid ízét szinte teljesen megváltoztasd. Természetesen a sáfrányról beszélünk.

Az ókori görögök és rómaiak a sáfrányt használták parfümként, és már évszázadokkal ezelőtti gyógyszerészeti kódexekben is említést tettek róla. Ma fűszerként és ruhafestékként is használják, és már elengedhetetlen része néhány keleti, közel-keleti és európai ételnek. A sáfrány azonban nagyon drága fűszer. De vajon miért?

Kész rémálom a betakarítása

A fűszer maga a Crocus sativus lila virágaiból származik, melynek élénk narancssárga bibéje hordozza a pollent, majd később a világ legértékesebb fűszerévé válik. Miért olyan drága? Részben azért, mert abszolút rémálom a betakarítása, ugyanis kézzel kell végezni. Egy kiló sáfrány akár 100-150 000 virágot is jelenthet, aminek begyűjtése 450 munkaórát vesz igénybe. Ha ehhez hozzáadjuk azt a tényt, hogy a virág csak a világ bizonyos részein virágzik az év néhány rövid hetében, akkor ez még bonyolultabb műveletté válik.

Miután leszedték őket, hihetetlenül törékenyek, és óvatosan kell bánni velük, ami még bonyolultabbá és drágábbá teszi a gazdálkodási folyamatot. A bibéket ezután tálcákra terítik, és faszén tüzén lassan szárítják. Ez ismét növeli a költségeket, mivel ez egy időigényes folyamat, amelyet nem lehet siettetni.

Forrás: Pexels/Victoria Bowers

Milliókat ér kilója

A valódi sáfrány piaci árfolyama kilónként 1,5-7 millió forint között mozog, de egy igazán jó minőségű (1 kilós!) terményért 12 millió forintnál is többet adhatnak. Így talán nem meglepő, hogy számos hamisított alternatívája létezik. A festett kukoricaselyemtől kezdve a pórsáfrány virágain át a répaszálakig és a régi, piros papírdarabkákig mindent sáfránynak adtak el, míg az őrölt sáfrányt gyakran keverik kurkumával vagy paprikával.

Az autentikus, kiváló minőségű sáfrány kulcsa az aromájában rejlik, ami azt jelenti, hogy a gyártási folyamat során magas követelményeknek kell megfelelni, és az alulfejlett bibék nem kerülnek be a végső fűszerbe. Ezt az aromát sem könnyű fenntartani, ezért a sáfrány rövid ideig eltartható, és megfelelően kell tárolni.

Szóval, megéri? Mindennek a végén a világ legdrágább fűszere egy igen sokoldalú és lenyűgöző növényi termék. Enyhén édes, földes íze miatt sokak használják a konyhában, hiszen különleges aromát és ízt kölcsönöz az ételeknek. Szebbé teheti az ételek kinézetét, gyakorta használják a rizses ételekben, valamint bizonyos desszertekben.

Forrás 1., forrás 2.

12 fűszert találhatsz galériánkban, amelyek csökkentik a rák kialakulásának esélyét!