6 meghökkentő ízű sör, amit még biztosan nem kóstoltál: banános, pizzás, osztrigás és szalonnás is létezik!

Borítókép: 6 meghökkentő ízű sör, amit még biztosan nem kóstoltál: banános, pizzás, osztrigás és szalonnás is létezik! Forrás: Canva (junjie xu)
Helló, október! Helló, Oktoberfest! Ahogy az év ezen hónapja beköszönt, a világ az Oktoberfestre koncentrál, melynek október 3-án van az utolsó napja. Október nem csupán a lehulló lombak hónapja, hanem a sör szerelmeseinek is örömforrás, hiszen ebben az időszakban ünneplik a sörkultúra egyik legnagyobb ünnepét. Íme a nagy sörkörkép! Megkerestük a legkülönlegesebb malátás italt!

A sör az egyik legnépszerűbb és legváltozatosabb alkoholos ital, amelynek számos fajtája és ízvilága létezik. A sörkészítés során a maláta, a víz, az élesztő és a komló mellett más összetevőket is hozzáadhatnak, hogy különleges, meghökkentő vagy akár bizarr ízeket hozzanak létre. A sörfőzők kreativitása és a sör iránti szenvedélye számtalan különleges és meghökkentő ízű sört eredményezett. Persze mondhatjuk, hogy ehhez elég csak összedobálni néhány hozzávalót, aztán meglátjuk, mi lesz, de a sörök ízvilágának kialakítása hosszú folyamat, és sok sikertelen vagy elrontott kísérlet az ára, amíg el nem nyerik a végleges formát, ami a készítő szerint megfelel az elvárásainak. Aztán jöhet a nagyközönség, hogy ítéletet mondjon.

Íme néhány példa a világ legfurcsább söreire, amelyek tényleg léteznek is.

Banana Bread Beer: Ez a sör a brit Eagle Brewery terméke, amely a banánkenyér ízét utánozza. A sör készítése során banánrépát és banánaromát is használnak, hogy elérjék a kívánt ízt. A sör alkoholtartalma 5,2%, és a gyártó szerint jól illik a desszertekhez vagy a sajtokhoz.

Forrás: Canva (Icons8 Photos, Dmytro_Skorobogatov, ivandzyuba)

Almás Rétes Kézműves Sör: A magyar Szent András Sörfőzde egyik különlegessége ez a sör, amely az osztrák almás rétes (Apfelstrudel) ízét idézi fel. A sör készítéséhez friss almalé, fahéj, szegfűszeg és vanília is kerül, hogy megadják a süteményes jellegét. A sör alkoholtartalma 4,2%, és a gyártó szerint kiválóan harmonizál a hagyományos magyar ételekkel. Savanykás almás jegyek, intenzív fahéj és édeskés vaníliaillat jellemzik ezt a nem túl édes, de sörként és sütiként is fenséges desszertsört.

Prairie Bomb!: Ez a sör az amerikai Prairie Artisan Ales sörfőzde egyik legnépszerűbb terméke, amely egy imperial stout típusú sör, amelyhez kakaót, kávét, chilit és vaníliát is adnak. A sör alkoholtartalma 13%, és a gyártó szerint egy igazi ízbomba, amelyet lassan és élvezettel kell fogyasztani.

Voodoo Doughnut Bacon Maple Ale: Ez a sör az amerikai Rogue Ales sörfőzde és a Voodoo Doughnut fánküzlet közös alkotása, ami egy füstölt sör, amelybe szalonnát és juharszirupot is tesznek. A sör alkoholtartalma 5,6%, és a gyártó szerint egy olyan ital, amelyet vagy imádni vagy utálni fogsz.

Forrás: Canva (pixelshot)

Oyster Stout: Ez a brit Marston’s Brewery egyik különlegességének számít, ami egy stout típusú sör, amelybe osztrigát is raknak. A sör készítéséhez friss osztrigahúst és osztrigalevet is használnak, hogy megadják a sörnek a tengeri ízt. A sör alkoholtartalma 4,5%, és a gyártó szerint jól illik a tenger gyümölcseihez.

Pizza Beer: Ez az amerikai Mamma Mia! Pizza Beer Company terméke, ami egy ale típusú sör, amelybe pizzát is csempésznek. A sör készítéséhez paradicsomot, bazsalikomot, oregánót, fokhagymát és sajtot is használnak, hogy megteremtsék a pizza ízét. A sör alkoholtartalma 4,6%, és a gyártó szerint jól illik a pizzához vagy más olasz ételekhez.

Ezek csak néhány példát mutatnak be a világ legfurcsább söreire, amelyek bizonyítják, hogy a sörkészítés milyen kreatív és sokszínű tevékenység. Nyilván elsőre furcsának tűnnek és tény, hogy nem minden kísérlet sikerül egyöntetű elfogadás mellett, de aki kipróbálja őket, az biztosan nem fogja elfelejteni ízüket. Azonban fontos felhívnunk mindenki figyelmét a felelősségteljes alkoholfogyasztásra! Mindig tartsuk szem előtt az egészségünket és biztonságunkat!

Galériánkban mutatunk néhány hírességet, akik sosem fogyasztanak alkoholt!