Miért könnyezünk a hagymától? 6 tuti tipp, hogy ne folyjon a könnyed aprítása közben!

Borítókép: Miért könnyezünk a hagymától? 6 tuti tipp, hogy ne folyjon a könnyed aprítása közben! Forrás: Getty Images/ Photographer, Basak Gurbuz Derman
A hagyma az egyik legnépszerűbb zöldség a világon. Legyen az apróra vágott, pirított vagy rántott hagyma, a rántottától kezdve a levesig mindenhez használjuk. De szeletelésük és felkockázásuk gyakran könnyeket és orrfolyást okoz, még akkor is, ha a legtöbb szakács egyetért abban, hogy a végeredményért megéri.

A hagyma aprítása közben hullajtott könnyeket nem az érzelmek okozzák. Reflexkönnyek, amelyeket irritáló anyagoknak való kitettség stimulál. Bármennyire is csíp, a hagyma pusztán bosszantó, és nem veszélyes a szemre.

Miért könnyezünk a hagymától?

A hagymák a föld alatt érnek, ahol olyan lények élnek, mint például a pockok, akik szeretnek gyökeret, gumókat és hagymákat rágcsálni. Ennek megakadályozása érdekében a hagymát olyan védelmi mechanizmussal látták el, ami megvédi őket az éhes állatoktól. A hagyma enzimeket és szulfénsavat lövell ki, ha sérül. Ezek a vegyületek kombinálva S-1-propenil-cisztein-szulfoxidot, egy irritáló gázt képeznek. Ez egy könnyezést okozó anyag, ami kénsavvá alakul, amikor megérinti a szemgolyót borító és védő vízréteget.

De akárcsak a hagyma, a szemed is fel van szerelve egy védelmi mechanizmussal, amely megvédi a sérülésektől. Amikor a szem idegei könnyezést okozó anyagot észlelnek, könnyeket generálnak, hogy kiöblítsék azt.

Forrás: Unsplash/Caroline Attwood
Miért okoz könnyezést a hagyma? Pár tuti trükkel megelőzheted!

Vannak, akik nagyobb valószínűséggel könnyeznek hagymavágás közben, mint mások. Ha érzékeny vagy allergiás vagy a hagymára, esetleg más alliumokra, reakciód súlyosabb lehet, vagy olyan tünetekkel járhat, mint például:

  • csalánkiütés
  • viszketés
  • bizsergés

Hogyan akadályozható meg a könnyezés hagymavágás közben?

Először is, a hagyma tárolási ideje befolyásolja azt, mennyire ríkat meg. A friss hagyma kisebb valószínűséggel okoz könnyezést, mint a hosszabb ideig tárolt hagyma. Egy régi mítosz szerint, ha egy darab kenyeret tartunk a szánkban szeletelés közben, az magába szívja a hagyma szagát. Ez azonban nem tűnik túl eredményes módszernek, ahogyan az sem, hogy tartsunk a szánkban egy kanalat. Egyesek a hagyma előzetes megmikrózását javasolják, ezzel azonban csak azt érheted el, hogy az egész konyhában érezhető lesz a csípő illat.

Bevált tippekért viszont kattints a galériára, hogy többé ne könnyezz hagymavágás közben!