9 gyors és egyszerű recept leveles tésztából, amit ki kell próbálnod
„Lehetőleg mindig legyen otthon egy csomag leveles tészta” – mondta sok évvel ezelőtt anyukám, és ezt a jó tanácsot azóta meg is fogadtam. Megesik ugyanis, hogy a gyerekek valami meleg vacsorára vágynak, de nem tudtam előre főzni (és nincs is kedvem)… Vagy éppen hétvégén reggelire összedobnék valami extrábbat a tojásrántotta-bundáskenyér-zabkása szentháromságon kívül… Esetleg váratlanul szerveződik egy ovis barátos vendégség, ahol az éhes szájak finom falatokért kiáltanak…. Na, ilyenkor csak elő kell vennem a konyhakész leveles tésztát, megnézem, milyen hozzávalók vannak még a hűtőben és a kamrában, és pár perc alatt egyszerűen süthetek valami édeset vagy sósat, mikor mi a kívánság éppen.
Leveles tészta házilag
A leveles tésztában a legjobb, hogy nem kell a keveréssel, méricskéléssel, gyúrással bajlódni, amivel sok időt és koszt lehet megspórolni. De ha Bree Van De Kampet megszégyenítő háziasszony vagy (én nem vagyok), akkor persze házilag is elkészítheted.
Hozzávalók:
- 12,5 dkg liszt
- 14 dkg hideg vaj
- 6 dl jéghideg víz
- 1 nagy csipet só
Elkészítés:
A leveles tészta esetében nagyon fontos, hogy összeállítás közben a vaj ne olvadjon meg, ezért a legjobb, ha a keverő tálat, sőt még a lisztet is hűtőbe teszed 30 percre. És bizony, készülj rá, hogy cidrizni fog a kezed gyúrás közben!
Elsőként szitáld át a lisztet egy gyúródeszka közepére, keverd hozzá a sót, és kockázd bele a hideg vajat, majd morzsold össze a liszttel. Ezután kaparj egy mélyedést a lisztes-vajas keverék közepébe, és öntsd oda a vizet, ezután pedig egy spatulával keverd össze a hozzávalókat. Mikor már nagyjából összeállt, gyúrd össze kézzel egy nagy gombóccá.
Lisztezett felületen és lisztezett nyújtófával nyújtsd ki kb. 25 centi hosszú téglalappá, és ezután következhet a hajtogatás, ami a „leveles” hatást adja majd! Először a tészta alsó harmadát hajtsd be a közepéig, majd hajtsd rá a felső harmadát, hogy réteges legyen. Forgasd el a tésztát 90 fokkal, és ismételd meg az előbbi nyújtást és hajtogatást. Fontos, hogy a felesleges lisztet mindig söpörd le a tésztáról. Összesen legalább háromszor menj végig a nyújtás, hajtogatás, forgatás folyamatán, hogy tökéletes legyen a végeredmény.
Az elkészült, összehajtogatott tésztát csomagold folpackba, és felhasználás előtt tedd a hűtőbe 1 órára. De ha csak később szeretnél sütni belőle, a mélyhűtőben is eláll.