Demencia tünete lehet, ha így étkezel: 7 jel, ami a retteget kórra utalhat

Borítókép: Demencia tünete lehet, ha így étkezel: 7 jel, ami a retteget kórra utalhat Forrás: Terry Vine/Getty Images
Alapvetően a legrettegettebb betegségtípus az időskori memóriavesztés. Ennek egy formája a frontotemporális demencia, melynek jellemzője az olykor egészen megszállott, ismétlődő viselkedés, ez pedig egy friss kutatás szerint sok esetben elsősorban az étkezési szokásokban jelenik meg.

Egy friss kutatás szerint frontotemporális demencia rengeteg abnormális étkezési szokással jár együtt. Az egyik legjellemzőbb jele pedig a kényszeresség, mely egyébként nemcsak az étkezési szokásokra jellemző, hanem az egész viselkedésre is. Ám például az, ha valaki kizárólag bizonyos ételeket hajlandó enni, intő jel lehet arra, hogy frontotemporális demenciában szenved.

Forrás: Jose Luis Pelaez Inc/Getty Images

A kutatások elsősorban arra keresték a választ, hogy mi állhat ennek a különös viselkedésformának a hátterében. Többek között arra gyanakodnak, hogy a vegetatív idegrendszer megváltoztatásával jár együtt, a test jelzései, az éhség, a jóllakottság és az étvágy megváltozása pedig mind ezt jellemzi. Azonban egészen súlyos esetben az is előfordulhat, hogy nem ehető dolgokat kezdenek el enni a betegek, akik nem ismerik fel a tárgyakat, éppen ezért fogyasztják el azokat. Sajnálatos módon az ilyen betegségben szenvedők idővel akár 24 órás gondozásra is szorulhatnak. Ugyanis a betegség elsősorban az agy homloklebenyét érinti, illetve a halántéklebenyt. Ezen területek pedig a személyiségért, a viselkedésért, a beszélt nyelvért és annak megértéséért felel.

Az alábbiakban összeszedtük a frontotemporális demencia jeleit!