98 éve született Janikovszky Éva: ezek a kedvenc könyveink az írótól

Borítókép: 98 éve született Janikovszky Éva: ezek a kedvenc könyveink az írótól Forrás: Fortepan / Hunyady József
98 éve született Janikovszky Éva, születésnapja alkalmából több helyszínen is megemlékeznek róla. Emlékezésképpen mi is összegyűjtöttük a szívünk számára legkedvesebb könyveket az írótól.

Janikovszky Évát elsősorban gyermek- és ifjúsági szerzőként ismerjük, ám a felnőtteknek szánt írásaiban is érdemes elmélyedni, hiszen nemcsak roppant szórakoztatóak, de felettébb elgondolkodtatóak is. Az író könyvei nemcsak szüleink, de a mi gyermekkorunk kedvencei is voltak, és bizonyos vagyok benne, hogy a mi gyermekeink is szeretni fogják ezeket a varázslatos monológokat. Hiszen meghökkentő őszintesége és jellegzetes humora teszi letehetetlenné a történeteit. Gyermek- és ifjúsági könyveiben gyakori a gyerek- vagy kamaszhangon megszólaló szöveg; éppen ettől válhat a megértést, párbeszédet elősegítő híddá a gyerekek és a felnőttek között. Hiszen könyveiben a gyermekek szemszögéből mutatja meg, az olykor egészen cudar világot, amely a felnőtteké.

Forrás: Fortepan / Hunyady József

Első kötetét 1957-ben adták ki, melyet 32 további követte, ezek összesen 35 nyelven jelentek meg. A könyvek témája elsősorban a felnőtt-gyermek kapcsolatok, melyek a mindennapi élményekkel, konfliktusokkal foglalkoznak. Azonban munkássága nem merült ki ennyiben, ugyanis írt filmforgatókönyvet, dolgozott hetilapoknak, ezentúl gyakran szerepelt televízióban és rádióban is, sőt több könyvéből még rajzfilm is készült.

Íme a kedvenc könyveink Janikovszky Évától!