A 4 leggyakoribb női nyári betegség: ezekre a tünetekre figyelj oda mindenképp!

Borítókép: A 4 leggyakoribb női nyári betegség: ezekre a tünetekre figyelj oda mindenképp! Forrás: Getty Images/ Katleho Seisa
Bár a nyarat mind a kikapcsolódással, pihenéssel és a felhőtlen szórakozással azonosítjuk, sajnos a nők esetében néha egyet jelent a különböző női betegségek megjelenésével, hiszen a nedves, meleg időjárás és a párás közeg kiváló táptalajai a gombás fertőzéseknek. Figyeljünk a tünetekre, és ha bármelyiket tapasztaljuk magunkon, kezdjük meg a kezelést!

A nők helyzete mindig sokkal nehezebb volt, mint a férfiaké, és nincs ez másként a különböző hüvelyi fertőzések és gombás megbetegedések terén sem, a nemi betegségekről nem is beszélve. Ahogy megkezdődik a nyár, előkerülnek a szűkebb ruhadarabok, amik sokszor diszkomfortérzettel párosulnak, hiszen egy-egy szűkebb tanga vagy bevágóbb nadrág, és máris megvan a gond odalent. Kutatások kimutatták, hogy a nyári időszakban a feszülő ruhadarabok, a rosszul megválogatott fehérnemű és a csökkenő intim higiénia kéz a kézben járnak egyes gombás- és hüvelyi fertőzések megjelenésével. És valljuk be, nem mindig van ráhatásunk a dolgokra, mert ilyenkor előszeretettel veszünk fel apróbb, keveset takaró ruhadarabokat, és a nap folyamán nincs lehetőségünk akár többször is zuhanyozni vagy tisztálkodni lenti fertályunkat illetően.

Mindemellett megjelennek a szabadidős tevékenységek, sűrűbben látogatunk el egy-egy fesztiválra, gyakran kiruccanunk a Balatonra vagy valamilyen strandra, és aki hajlamos rá, garantáltan borítékolhatja magának, hogy összeszed valamilyen fertőzést. Bár a nyári női betegségek kezelése szerencsére ma már orvosi vény nélküli gyógyszerekkel és egyéb megoldásokkal könnyedén megoldhatók, mégis, rendkívül kellemetlen tünetekkel járnak, amik sokszor több napunkra is rányomják a bélyegüket.

Forrás: Unsplash/Tamara Bellis

Hogyan előzhetjük meg a női nyári nyavalyákat?

Ha már elkaptunk valamilyen fertőzést, nagyon fontos, hogy kezeljük a problémát házilag, ha pedig nem sikerül, esetleg a gond továbbra is fennáll, mindenképpen szükséges ellátogatni a nőgyógyászunkhoz, aki szakértő tanácsokkal, esetleg vényköteles gyógyszerrel vagy antibiotikummal segít orvosolni a problémát. De addig is, van néhány trükk, amit ha bevetünk, csökkentjük a női nyári betegségek kialakulásának kockázatát.

Itt van rögtön a megfelelő fehérnemű kiválasztása. Fontos, hogy a bugyink például ne feszüljön rajtunk és megfelelő anyagból legyen. A sok műanyagot tartalmazó alsók ugyanis viszketést és kipirosodást eredményezhetnek. A szűk, testhez tapadó ruhák helyett válasszunk lengébb és szellősebb darabokat.

Gondoskodjunk mindig a megfelelő intim higiéniáról, de ne essünk át a ló túloldalára, ugyanis a túlzásba vitt intim mosakodással és hüvelyöblítéssel csak ártunk a baktériumflóránknak, egyes intim tisztálkodó szerek pedig nem csupán a rossz baktériumokat pusztíthatják el, hanem sajnos a jókat is. Ha menstruálunk, mindig gondoskodjunk arról, hogy a tampont vagy tisztasági betétet sűrűn kicseréljük, és próbáljuk meg elkerülni a hosszabb egy helyben tartózkodást, mivel például a huzamosabb ideig tartó üléssel csak felmelegednek nemi szerveink, ezzel pedig nedves, párás közeget teremtünk odalent, ami szintén kiváló táptalaja lehet a gombás fertőzéseknek és elterjedésüknek.

Tudd meg galériánkból, melyek a legsűrűbben előforduló női nyári betegségek!