Hízás, hormonzavar, anyagcserezavar: ez történik a testeddel, ha sok cukrot fogyasztasz!

Borítókép: Hízás, hormonzavar, anyagcserezavar: ez történik a testeddel, ha sok cukrot fogyasztasz! Forrás: Getty Images/wundervisuals
Az elhízás csak egyike a számtalan negatív következménynek, amit a túlzott cukorfogyasztás okozhat. Aki azonban mértéktelenül hódol az édes élvezeteknek, annak azzal is számolnia kell, hogy kockáztatja az egészségét és olyan súlyos betegségek kialakulását sietteti, mint a cukorbetegség, az egyre rosszabbodó emésztési problémák és a hormonrendszer teljes felborulása.

Az édes ízre szükségünk van

A táplálkozástudományi szakemberek úgy gondolják, hogy az édes íz kedvelése evolúciós túlélési mechanizmus lehet, amely biztosítja a tejcukor miatt enyhén édes anyatej elfogadását. Erre a legmeggyőzőbb tudományos bizonyíték olyan koraszülöttekkel és újszülöttekkel végzett vizsgálatokból származik, melyek kimutatták, hogy a csecsemők az első ízleléskor már érzékenyek az édes ízre és azt részesítik előnyben, miközben a savanyút és a keserűt elutasítják. Az ízek (és a szagok) abban is segítenek, hogy el tudjuk dönteni, mi ehető és mi nem. Az édes íz feltételezhetően azt jelzi, hogy a táplálékforrás fogyasztásra alkalmas, míg a keserű a potenciálisan mérgező, a savanyú pedig a romlott dolgokra hívhatja fel a figyelmet.

Az utóbbi időben a cukrot ördögtől való, bűnös élvezetnek kiáltották ki és valóban nem tanácsos nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasztani belőle, ám kis mennyiségben, mértékkel akár még pozitív élettani hatásai is lehetnek: energiát ad, szállít és raktároz, emellett kellemes ízélményben részesíti azt, aki elfogyasztja, miközben szerepe van az ételek tartósításában, állományának javításában is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az az optimális, ha a teljes kalóriabevitelünknek mindössze tizedrészét fedezzük hozzáadott cukorral, de még jobb, ha ennek inkább csak a felét.

A hangsúly a mértékletességen van: a normál napi étrendbe beleférhet 2-3 evőkanálnyi méz, egy kétgombócos fagylalt vagy egy-két kockányi, magas kakaótartalmú étcsokoládé is. Az ennél jóval nagyobb mennyiség fogyasztása azonban hosszú távon komoly egészségügyi kockázatokkal járhat.

Ha nem tudsz lemondani a nassolásról és sóvárogsz az édes íz után, válogass az Ecofamily cukormentes termékei között! Webshopjukban a legkedvezőbb áron vásárolhatod meg őket!

Forrás: Getty Images/bymuratdeniz
A hangsúly a mértékletességen van: ehetsz cukrot, de figyelj oda, hogy ne vidd túlzásba!

Ha túlzásba visszük a cukrot

Sokan nem is tudják, mennyi cukrot visznek be a szervezetükbe, mert azt gondolják, ha nem esznek édességet, nem „desszerteznek”, akkor nulla a cukorfogyasztásuk mérlege. Pedig a legtöbb ételnek és italnak van természetes cukortartalma, legtöbbjük pedig még hozzáadott cukrot is tartalmaz. Nagy mennyiségű cukor van a gyümölcslevekben – még abban is, amit frissen facsarunk -, a sportitalokban, a zsírszegény joghurtokban, a müzlikben, a granolában, az aszalt gyümölcsökben, az édes alkoholokban, a porlevesekben és az olyan öntetekben is, mint a majonéz vagy a ketchup.

A sok cukor fogyasztása nem csak súlygyarapodást okoz, de a szervezetet extrém módon megterheli, gyulladást idéz elő és számtalan betegség kockázatát növeli meg, különösen hosszú távon. Lássuk csak, melyek azok a betegségek, amelyek bizonyítottan összefüggésbe hozhatok a mértéktelen cukorfogyasztással!

7 betegség, amit a túlzott cukorfogyasztással kockáztatsz

1, Inzulinrezisztenciát és cukorbetegséget okoz

Az ajánlott mennyiséget rendszeresen meghaladó cukorbevitel károsítja az anyagcserét és növeli a cukorbetegség kialakulásának a veszélyét. Hogyan is néz ki ez a folyamat? Miután a cukor bekerült a véráramba, ott inzulin segítségével hasznosul. Az inzulint a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei termelik: ez a hormon felelős azért, hogy a szőlőcukor a vérből bejusson a sejtekbe, ezzel lecsökkentve a vér glükóz-szintjét. A rendszer ideális esetben tehát így működik: ha a glükóz táplálja a sejteket, akkor a vércukorszint a normál tartományon belül marad és az inzulintermelés is megfelelő. Ha azonban helytelenül táplálkozunk, és a hasnyálmirigyet megterheljük túlzott cukorfogyasztással, az idő előtt elfárad, a sejtek pedig inzulinrezisztenssé válnak és a folyamatosan magas vércukorszint csökkent inzulintermeléshez vezethet. A csökkenő inzulintermelés, valamint az inzulin hatásának elégtelensége miatt így nem jut elég cukor a sejtekhez, ami a vércukorszint megemelkedését eredményezi, vagyis kialakul az inzulinrezisztencia majd a cukorbetegség.

Forrás: Getty Images/Peter Dazeley
A mértéktelen cukorfogyasztás törvényszerűen inzulinrezisztenciához, végül cukorbetegséghez vezet.

2, Felborítja a hormonrendszer működését

A finomított cukor károsítja az anyagcserét és a hormonrendszer normális működését. A vércukorszintet csökkentő inzulin egy alapvető hormon, de ha sok, vagy kevés van belőle az káros. Az inzulinnak egyéb hormonális hatásai is vannak: nőknél emeli a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintjét, a férfiaknál pedig a női nemi hormon, az ösztrogén szintjét. A sok, gyorsan felszívódó cukor bevitele által okozott - átmenetileg - emelkedett vércukorszint miatti magasabb inzulin nem jó a hormonrendszernek sem és még pattanásokat is okoz.

3, Károsítja a májat

A túlzott cukorfogyasztás nemcsak a hasnyálmirigyet terheli meg, de a májat is, amely azt ugyanolyan méregként kezeli, mint az alkoholt. A máj egyik feladata a vércukorszint szabályozása. A sejtek a vérben lévő glükózt energiaként használják fel, a máj pedig a felesleget elviszi és glikogén formájában tárolja. Amikor a sejteknek később, például két étkezés között energiára van szükségük, a máj visszaengedi a glükózt a véráramba. A máj azonban csak bizonyos mennyiségű glükózt képes tárolni, így a maradék zsírként halmozódhat fel a szervben. Ha túlléped ezt a mennyiséget, az zsírsavakká alakul, és ekkor alakulnak ki zsírlerakódások a májban. A májmegnagyobbodás ily módon nem csak a rendszeresen alkoholt fogyasztókra jellemző betegség, de a túlzott cukorfogyasztóknál is igen gyakran kialakul, akár már gyermekkorban is.

4, Emésztőrendszeri problémákat okoz

A cukor ingerli a nyelőcsövet és a garatot, károsíthatja a beleket, és jócskán megnövelheti a gyomorsav mennyiségét, ami fekélyre hajlamosíthat, valamint gyakran okoz székrekedést, epehólyag-, gyomor- és bélgyulladást is, illetve szerepet játszhat egyes rosszindulatú daganatok megjelenésében. Elmondható, hogy az emésztési zavarok hatvan-hetven százaléka megszűnik, amikor az étrendből kivonjuk a cukrot.

Forrás: Getty Images/Tharakorn
A folyamatos cukorbevitel gyulladásokat okoz az emésztőrendszerben is.

5, Károsítja az ereket

A cukorral telített vér nagyjából minden szervet károsíthat, valamint az artériáidat is. A cukorral teli vért az ereken keresztül pumpálni ugyanis olyan, mintha egy aprócska csövön keresztül iszapot pumpálnánk. Így bármelyik terület, amely a kis erekre támaszkodik – a vesék, az agy, a szem, a szív – károsodik. Ennek eredménye lehet a krónikus vesebetegség, a veseelégtelenség, a magas vérnyomás, ami pedig drasztikusan megnöveli a stroke kockázatát.

6, Mentális problémákat okoz

Valószínűleg mindenki tapasztalta már, hogy ha lefekvés előtt nassol, akkor szinte garantált a rossz alvás, amit a hirtelen megemelkedett vércukorszint okoz. Ha pedig nappal fogyasztunk nagyobb mennyiséget, akkor azt a koncentrálóképességünk szenvedi meg, hiszen a hozzáadott cukor akadályozza az agysejtjeink közötti kommunikációt. A sok édesség hangulatingadozásokkal jár együtt: először alaposan felpörget, utána pedig hirtelen ólmos fáradtság telepedhet ránk és látványosan csökkenhet a fizikai és szellemi teljesítőképességünk. Ráadásul a finomított cukor fokozott idegességet és hiperaktivitást is kiválthat.

7, Öregíti a bőrt

A bőr kollagén- és elasztin-rostjaira hatással van a véráramban lévő cukor mennyisége. A glikációnak nevezett folyamat révén a glükóz a szervezetben lévő fehérjékhez kötődik. Ide tartozik a kollagén és az elasztin, a kötőszövetekben található fehérjék, amelyek a bőr simaságáért felelősek. Tanulmányok kimutatták, hogy a glikáció megnehezíti ezeknek a fehérjéknek a regenerációját, ami ráncokat és a bőr idő előtti öregedését eredményezi.

Forrás: Getty Images/Fizkes
A túlzott cukorfogyasztás a bőrnek is árt, nem csak pattanások jelennek meg rajta, de ráncok is.

Mi a megoldás?

Semmi szükség nincs arra, hogy az édes ízt teljes mértékben száműzzük az életünkből. Ám arra annál inkább, hogy sokkal tudatosabbak legyünk a választásainkat illetően: folyamatosan figyeljük az ételek cukortartalmát, a megvásárolni kívánt termékek összetevőinek a listáját és ha lehet, mindig azt az opciót válasszuk, amelyben a legkevesebb a cukor! Fogyasszunk például minél több, hozzáadott cukroktól mentes terméket, sok gyümölcsöt, ami természetes formában tartalmaz cukrot, emellett tele van a szénhidrátok felszívódását elnyújtó rostokkal. Az egészséges étrendbe pedig az is belefér, ha olykor-olykor eszünk egy sütit vagy elnyalunk egy fagylaltot. A hangsúly a mértékletességen van.

Forrás 1; Forrás 2; Forrás 3.

Szerencsére ma már az édes íz kedvelőinek sem kell lemondaniuk az édességről, egyre több a cukormentes és édesítőszerrel készült finomság! Válogass kedvedre az Ecofamily kedvezményes árú termékei között!