Havibaj és vérzés helyett hercegnő a palotában: egy mesés felvilágosító program, hogy pozitív legyen az első menstruáció

Borítókép: Havibaj és vérzés helyett hercegnő a palotában: egy mesés felvilágosító program, hogy pozitív legyen az első menstruáció Forrás: M. dr. Dulácska Csilla, illusztrátor: Martos Juli
„Jaj, megjött, utálom.“, „Vérzek, majd te is fogsz, ha nagy leszel.“, „Anya minden hónapban egy hétig beteg.“, „Éppen a nyaraláson leszek havibajos“: mondatok, amelyek sokszor elhagyják a nők száját, és ezzel akaratlanul is azt sugallják lányaiknak, hogy a menstruáció negatív, szégyellnivaló dolog. Pedig a testképüktől kezdve a majdani párkapcsolataikra, szüléseikre is hatással van, hogyan élik meg az első menzeszüket, vagyis nagyon fontos, hogy megfelelően kommunikáljunk róla. Ehhez nyújt segítséget M. dr. Dulácska Csilla mentálhigiénés szakember programja, A négy évszak hercegnője.

Tisztán emlékszem rá, hogy 12 éves korom körül mennyire megijedtem, mikor csomót tapintottam a mellemnél. Azt hittem, hogy rák, pedig csak elkezdett fejlődni a cicim – ám erről nem tudtam előre, mert akkor még anyukám nem mesélt róla. Nem sokkal később aztán, amikor egyik este kettesben voltunk otthon, megejtettük a nagy felvilágosító beszélgetést. Csak az rémlik, hogy kényelmetlenül éreztem magam, feszengtem... és nemcsak én, hanem anyukám is. Nem tehetett róla, igyekezte a legjobbat adni, de egyszerűen nem volt előtte minta, hogyan kéne beszélni a menstruációról és nővé válásról, mert az előző generációknál ez még tabunak számított. Persze ezt akkor nem tudtam, csak most látom, felnőtt fejjel, amikor 3 kislány anyukájaként egyre többször merül fel a kérdés bennem, én hogyan készíthetném fel őket jobban a nővé válásra.

Függöny fel!

Szerencsére ma már többféle program segíthet ebben, mint például a Ciklus-show, amelyet dr. Elisabeth Raith-Paula müncheni nőgyógyász alkotott meg 1999-ben. A nemzetközileg elismert foglalkozáson drámapedagógiai eszközökkel ismertetik meg a 10-13 éves lányokat a nemi éréssel és testük működésével. Tulajdonképpen egy történetbe ágyazva végigjátsszák, mi történik a női ciklus során, ha megfogan egy kisbaba, és akkor is, ha elmarad a megtermékenyülés. A tudáson kívül pedig egy olyan meghatározó élményt is kapnak, amitől pozitívabban élik meg az első menstruációjukat, majd később az egész nőiségüket.

Forrás: M. dr. Dulácska Csilla
Részlet egy Ciklus-show előadásból.

Egy 2016-ban készült felmérés szerint a foglalkozáson részt vett lányok 72%-a teljesen normálisnak találta az első menzeszét, 18%-a pedig kifejezetten örült neki. Másfél évvel a Ciklus-show után pedig továbbra is szignifikánsan jobban érezték magukat a testükben, mint azok, akik nem vettek részt ilyen programon. Merthogy a menstruációhoz való viszonyunk, és ezzel kapcsolatos társításaink nemcsak a kamaszkorunkra, hanem az egész életünkre kihatással vannak. Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a testképünket, az önértékelésünket, a szexualitásunkat és a szülésélményeinket is befolyásolja.

A Ciklus-show hazánkban is igen népszerű, 100-nál is több foglalkozásvezető érhető el országszerte. Korábban iskolákban is rendeztek ilyen felvilágosító előadásokat, de a gyermekvédelmi törvény óta ez nem lehetséges, így jelenleg csak magán úton szervezhetnek. M. dr. Dulácska Csilla is több mint 200 ilyen foglalkozást tartott már, és az ott tapasztaltakon fogalmazódott meg benne, hogy a felvilágosításon túl az anya-lánya kommunikációt is meg kéne támogatni. „A Ciklus-show-k előtt van egy szülői tájékoztató, de magán az előadáson a felnőttek nem vesznek részt. Mindig meg szoktam kérdezni a lányokat, hogy beszélgettek-e már az anyukájukkal az első menstruációról, és általában az egyharmaduk azt mondja, hogy nem” – idézi fel Csilla, hogyan jött az anya-lánya workshop ötlete.

Forrás: M. dr. Dulácska Csilla
Csilla több mint 15 éve segíti az anyákat és a lányokat.

Vendégvárásra készülnek a palotában

Egy olyan programot szeretett volna létrehozni, mely egy lépcsővel fiatalabb (8-11 éves) korosztályt céloz meg. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a lányok egyre korábban érnek, illetve az iskolában, más közösségekben vagy az interneten egyre korábban találkoznak a nemiséggel, pornóval, ami rengeteg kérdést felvet bennük, de nem mernek róla beszélni. Fontos volt továbbá, hogy otthon, meghitten, saját ütemben haladva lehessen végigvinni, valamint hogy anya és lánya is kapaszkodókat kapjon a mélyebb beszélgetésekhez. Csilla lánya, Juli pszichológus és illusztrátor, így az ő közreműködésével született meg A négy évszak hercegnője videós workshop, ami 5 részre osztva bemutatja a női ciklus testi és lelki vonatkozásait, a serdülőkori változásokat, emellett pedig menstruációval kapcsolatos praktikus tanácsokat is ad.

A középpontjában egy mese áll, amelynek főszereplője a négy évszak hercegnője, aki egy különleges országban él, ahol az évszakok körforgása nem egy év alatt, hanem havonta megy végbe. „Ez a kerettörténet játékosan, élményszerűen, mégis biológiailag pontosan ismerteti meg a menstruációs ciklust. A négy évszak a menstruáció, a peteérés, az ovuláció és a luteális fázis időszakát jelzi. A mese szerint a palotában minden hónapban vendégvárásra készülnek, és az egész azzal indul, hogy a tavasztündérek, vagyis az FSH hormon meghívót küldenek a petesejtnek. Ezután az udvarhölgyek, akik az ösztrogén hormont jelképezik, előkészítik a vendégszobát, majd a vendégvárás felügyeletét átveszi a főudvarhölgy, a progeszteron. Sorra vesszük, hogy mi történik a fogantatáskor, vagyis ha a vendég maradni szeretne, és akkor, ha a vendég nem érkezik meg, tehát össze kell pakolni a vendégszobát” – magyarázza a szakember.

A négy évszak hercegnője nemcsak a biológiai, hanem a lelki változásokra is kitér. Elmondja, hogy az évszakok változása milyen hatással van a hercegnő hangulatára, teljesítményére. Ezenkívül a cikluskövetés előnyeiről is szó esik, hiszen Csilla cikluskövetés-oktatóként is dolgozik. A videók mellett munkafüzet is kiegészíti a programot, ami még inkább segít a tudás átadásában, és az esetleges kérdések, élmények megbeszélésében.

Forrás: M. dr. Dulácska Csilla, illusztrátor: Martos Juli
A négy évszak a menstruációs ciklus négy szakaszának felel meg.

„Anya, szerintem ma közelebb kerültünk egymáshoz.“

A videós tartalom mellett A négy évszak hercegnője elérhető kiscsoportos, személyes workshop keretében is. Ennek az első felében Csilla a lányokkal veszi át a videós előadások tartalmát, majd kézműveskednek, és kitárgyalják a menstruáció témakörét a biológiától kezdve az elérhető eszközökig. Ezután következik egy batyus ebéd, amire már az anyukák is becsatlakoznak, és utána együtt marad az így kialakult női kör. Ebéd után megosztják az anyukák, ők hogyan élték meg az első menstruációjukat, és mit szeretnének átadni a lányuknak. Végül közös kézműveskedéssel, majd anyai áldással zárul a program. „Csodák szoktak történni ezeken a workshopokon. Emlékszem, hogy a legelső foglalkozás után csak ültem egy padon, és elmélkedtem, annyira lenyűgözött, ahogy láthattam, hogy az anyukákban gyógyulnak a hajdani hiányok, és leomlanak a falak a lányukkal való kapcsolatukban. Nagy öröm, hogy a mostani anyageneráció már sokkal őszintébben, tabuk nélkül áll a menzesz kérdéséhez. De mivel kamaszként jórészt annyi útravalót kaptak, hogy »ettől kezdve vérezni fogsz, és betétet kell használnod«, nincsenek mintáik arra, hogy és mit kéne tenniük, illetve mondaniuk.”

Persze a résztvevőket még inkább le szokta nyűgözni a workshop, mint Csillát. A legtöbben azért szeretik, mert meghitt, nagy segítséget jelent a kommunikációban, és abban, hogy izgatottan, örömmel várják az első menstruációt. Az egyik személyes foglalkozás után ráadásul azt írta nekem egy édesanya, hogy már csak azért is megérte eljönni, mert utána azt mondta neki a lánya, hogy »Anya, szerintem ma közelebb kerültünk egymáshoz«” – válaszolja Csilla, mikor arról kérdezem, milyen visszajelzéseket kapott eddig a lányoktól és az anyáktól.

Apropó, a workshop nevében ugyan anya-lánya páros szerepel, de természetesen, ha az élet úgy hozza, más női rokonnal is részt lehet venni. Sőt, apukáknak is kifejezetten hasznos lehet megnézni A négy évszak hercegnőjét, mert a mesés keret számukra is jó alapot adhat arra, hogy ne zárkózzanak el a női témákat érintő párbeszédektől. És bár a program középpontjában hercegnős mese áll, Csilla hangsúlyozza, hogy nem szeretné a menstruációt rózsaszín, csillámporos eseményként beállítani. A cél, hogy pozitív attitűddel lépjenek be a lányok a nőiség kapuján, hogy a menstruációs ciklusra ne teherként, hanem szupererőként gondoljanak, hiszen az is.

Az alábbi galériánkban 5 nő egy-egy menstruációs vérrel készült festményét és a hozzáfűződő gondolatát mutatjuk meg.