7 élelmiszer, amiben gyakran találhatók illegális gomba- és rovarölő szerek: ezekkel érdemes vigyázni

Borítókép: 7 élelmiszer, amiben gyakran találhatók illegális gomba- és rovarölő szerek: ezekkel érdemes vigyázni Forrás: Jane Trang Doan/Pexels
A NÉBIH arra hívja fel a figyelmet, hogy a bolti zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával olyan növényvédő szerek maradványai juthatnak a szervezetünkbe, melyek alapvetően rovarölő, gombaellenes szerek.

Határérték felletti mennyiségben maradtak rovar- és gombaölő szerek a boltokban található zöldségekben, gyümölcsökben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint. Ugyanis a NÉBIH rendszeres jelleggel végez olyan vizsgálatokat, melyek alapján ki tudják mutatni, hogy milyen szermaradványok találhatóak bizonyos zöldségekben, gyümölcsökben. A vizsgálatok pedig kimutatták, hogy rovarölő és gombaellenes szerek maradtak, méghozzá határérték fölött a vizsgált zöldségekben, gyümölcsökben.

Forrás: Suzy Hazelwood/Pexels

Ami pedig ennél is megdöbbentőbb, hogy olyan növényvédő szerek maradékai is felbukkannak az ételekben, melyek nem engedélyezettek az EU-ban. Azonban megnyugtatásként annyit hozzáfűzött a NÉBIH, hogy amennyiben olyan súlyosan nagy mennyiségről van szó, akkor természetesen arról tájékoztatják a fogyasztókat. De nézzük is, mely zöldségeken, gyümölcsökön találják meg a legtöbbször ezt az unióban nem is engedélyezett szer maradványait.

Íme 7 élelmiszer, melyen gyakorta található illegális növényvédő szer!