Gyomorrontás nyáron a melegben? 8 élelmiszer, mellyel kezelheted a problémát

Borítókép: Gyomorrontás nyáron a melegben? 8 élelmiszer, mellyel kezelheted a problémát Forrás: Getty Images/Indigestion
A gyomorrontás és a különböző hasi panaszok a nyári melegben sokaknál komoly problémát okozhatnak, hiszen elegendő egy nem megfelelő helyen vagy hőmérsékleten tárolt étel, és máris megvan a baj. Szerencsére vannak élelmiszerek, melyek segítségével még a nagy melegben is felvehetjük a harcot a kínzó tünetekkel szemben!

A gyomorrontás tipikusan olyan probléma, mely bár az év bármely szakaszában felbukkanhat, mégis, nyáron több esély van megjelenésére. De mégis miért? Azért, mert a fokozott napsütés és a meleg időjárás kéz a kézben jár az élelmiszerek gyorsabb és könnyebb romlásával, melyek elfogyasztásával borítékolhatjuk magunknak a kellemetlen gyomorrontást. A jelenség hátterében az esetek túlnyomó részében a helytelen táplálkozás, a rosszul megválasztott ételek, a bélflóra egyensúlyának felborulása, és egyes esetekben különböző fertőzések állnak.

A gyomorrontásra nyáron nagyobb az esély

Nyáron az ember sokszor figyelmetlenebbé válik – már ami az étkezési szokásokat illeti, hiszen nem mindig étkezik ugyanabban az időben, nem ugyanolyan mennyiséget visz be a szervezetébe, és nem feltétlen a legjobb és legegészségesebb tápanyagokat részesíti előnyben. Ilyenkor sűrűn előfordul, hogy össze-vissza eszünk, egy-egy nyaralás vagy nyári program keretén belül nem a megszokott ételeket választjuk, több zsíros ételt eszünk (például a strandok közkedvelt ételét, a lángost), és sokkal több alkoholt is fogyasztunk, mint ahogy azt máskor megszoktuk.

Forrás: Unsplash/Sasha • Stories

Amikor pedig nem figyelünk oda az étkezésünkre és felelőtlenül táplálkozunk, sajnos könnyen szembe találhatjuk magunkat a puffadással, a gyomorbántalmakkal, hányásos és hasmenéses tünetekkel, melyek során gyomrunk és bélfóránk hangosan kiabál a túlélés érdekében. Az egyszeri gyomorrontás, melyet saját magunknak okozunk, általában hamar elmúlik, de ha az émelygés, a hányás és hasmenés, és egyéb tünetek összessége huzamosabb ideig fennáll, érdemes ellátogatnunk az orvoshoz, mert előfordulhat, hogy más probléma húzódik meg a háttérben, aminek semmi köze nincsen a nyárhoz, a meleghez vagy ahhoz, hogy picit elengedtük magunkat.

Fontos, hogy visszanyerjük az erőnket

A gyomorrontás és enyhe fokú ételmérgezés szerencsére amilyen hamar jön, olyan hamar megy is, és pár nap múlva már búcsút mondhatunk a problémáknak. Addig is azonban nem árt tisztában lenni azzal, milyen ételekkel támogathatjuk gyomrunk egészségét, és hogyan hozzuk helyre a galibát, amit bélflóránk egészséges egyensúlyának felborításával okoztunk. Persze az ember ilyenkor semmit sem kíván, ám mégis nagyon fontos, hogy ha már tudunk, elkezdjünk okosan és mértékletesen eszegetni, hogy visszanyerjük energiáinkat és új erőre kapjunk. Természetesen a megfelelő folyadékpótlás ilyenkor is kulcsfontosságú, a kiszáradás és a további problémák elkerülése végett.

Tudd meg galériánkból, mely ételek és italok hatásosak gyomorrontás esetén!