Egy alvásmódszer, amellyel maximálisan kipihent leszel: minden, amit a jógikus alvásról tudnod kell!

Borítókép: Egy alvásmódszer, amellyel maximálisan kipihent leszel: minden, amit a jógikus alvásról tudnod kell! Forrás: Unsplash/Bruce Mars
Életünk csaknem egyharmadát alvással töltjük, minősége érezhetően befolyásolja az ébren töltött óráinkat is: hatással van teljesítményünkre, munkabírásunkra, emberi kapcsolataikra, érzelmi állapotunkra és még testsúlyunkra is. Ezért nem árt tisztában lenni azokkal a tényezőkkel, amelyek alvásunk minőségét meghatározzák. Következzen 6 tipp a pihentető alvásért!

1, Aludj eleget!

Az, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége, nagyon eltérő lehet: függ az életviteltől, mozgásmennyiségtől, táplálkozástól, szociális és érzelmi körülményektől, egészségi állapottól, életkortól, nemtől és persze az alvás minőségétől is. Általánosságban elmondható, hogy ha valakinek rendben van az élete, akkor 6 óra alvás elegendő. Egy alvásciklus (alvásunk mélysége egy görbével írható le a felületes alvás és a mélyalvás között) körülbelül 3 óra, így ebből a szempontból is a 6 óra alvás az optimális.

2, Válassz alkalmas fekvőhelyet!

Aludhatunk ágyban vagy akár földön, de alváshoz lehetőleg olyan matracot válasszunk, amely segít megőrizni gerincünk természetes alakját. Ne legyen túl puha, amibe a testünk besüllyed, mert így a gerinc hanyatt fekvésben túlságosan domborít, oldalfekvésben pedig elferdülhet. A 6-8 óra alvás hosszú idő, ha ezt rossz pózban töltjük, az mozgásrendszerünket, tartásunkat valóban rossz irányba befolyásolja, amit napi másfél óra jóga sem tud ellensúlyozni. A matrac elhelyezkedése szempontjából az a legjobb, ha a fejünk észak felé mutat.

Forrás: Unsplash/Dominic Sansotta
Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pózban alszunk.

3, Pihenj a megfelelő pózban!

Az ideális alvó póz a jobb oldalunkon vagy a háton fekvés. Hason nem jó aludni, mert az összes belső szervünk nyomás (ezáltal pedig stressz) alá kerül. A bal oldalon alvás több okból sem javasolt: a gravitáció miatt terheli a szívet és a gyomor elhelyezkedése sem optimális, mivel a gyomornak jobb oldalt van a kivezető nyílása, így nehezebben tud üríteni, ráadásul az esetleg benne maradt étel bal oldalon a falának nyomódik, ami túlzott savtermeléshez, rossz szájízhez, elsavasodáshoz vezet. Nem utolsó sorban pedig az agyféltekék miatt sem tanácsos így aludni, ugyanis ha bal oldalunkon fekszünk, akkor a gravitáció miatt a vér a bal oldalunkba áramlik, ezáltal a bal orrlyuk aktivitása csökken és a jobb orrnyílás lesz aktívabb, ami a bal agyféltekével van kapcsolatban. Mivel agyunk bal oldala a racionális, logikus gondolkodás agyféltekéje, bal oldalunkon fekve élénkebbek lesznek az álmaink, nem tudunk olyan mélyen aludni. Ha azonban a jobb oldalunkon alszunk, a szív felszabadul, a gyomor könnyebben tud üríteni, csökken a savtermelés, a bal orrnyílás és a jobb agyfélteke válik aktívabbá, ami segíti az ellazulást. A hanyatt fekve alvást azért nem szokták javasolni jógázóknak, mert jobb, ha az alvás és a relaxáció pozitúrája eltér egymástól, hiszen így az agyműködés szempontjából ez a két állapot könnyebben különválik, nem csúszunk át relaxációban az alvásba. Relaxációhoz feküdjünk hanyatt és aludjunk a jobb oldalunkon!

4, Biztosíts nyugodt környezetet!

Mélyen aludni csak tiszta, biztonságos, csendes és sötét helyen lehet. Ha alszunk is, agyunk feldolgozó folyamatai ilyenkor is működnek: ha beszűrődik fény, vagy hang az utcáról, akkor tudatunk nem tud rendesen pihenni, a felfogott ingereket feldolgozza és beépíti az álmainkba.

Forrás: Unsplash/Katerina May
Az esti meditáció, relaxáció segíti a nyugodt alvást.

5, Közvetlenül alvás előtt ne egyél!

Enni lefekvés előtt legkésőbb három órával kellene (persze már akkor sem túl nehezet), ugyanis gyomrunknak körülbelül ennyi időre van szüksége a táplálék megemésztéséhez és kiürítéséhez. Ha később eszünk, akkor az alvásunk kezdetekor még intenzív folyamatok fognak lejátszódni a testünkben és a szervezet képtelen lesz a mélyebb pihenésre.

6, Nyújts és lazíts!

Mozogni természetesen este is lehet, de nem mindegy, hogy mit és hogyan. Figyelembe kell venni, hogy míg reggel inkább a test felébresztése és vitalizálása a cél, este inkább az alvásra való felkészülés, lazítás és stresszoldás kapja a főszerepet. Este már ne végezzünk intenzív gyakorlást, például napüdvözletet vagy erősítő gyakorlatokat! Inkább kényelmes átmozgatás után nyújtsunk, lélegezzünk, gyakoroljuk a relaxációt, meditációt!

Fogyni akár alvás közben is lehet! Mutatjuk, hogyan!