Amit tudni kell a programozott császármetszésről

Borítókép: Amit tudni kell a programozott császármetszésről Forrás: pexels/Amina Filkins
Ha az orvosok valamiért úgy ítélik meg, a szülés előre meghatározott időpontban, műtéttel történik: ezt is túl lehet élni, sőt.

A napokban kórházba kellett mennem szülési előjegyzésre. Elhagytam a 34. hetet. Sok szorongást, vért-verejtéket, könnycsatakos élményt és rémálmot ismerek, túl közelről és túl részletesen. A várandósság és a szülés nekem nem a világ egyik legtermészetesebb és legcsodálatosabb ajándéka, hanem olyan extrém sport, amit kész csoda, ha a résztvevők épségben átvészelnek. Mint akit felakasztottak egy rozsdás szögre, és egyedül kellett valahogy lekecmeregnie onnan.

Igen, a közhiedelemmel ellentétben ez az aktus nem olyan, amire bárki képes, és talán ezért van, hogy nem tekintek a tervezett császármetszésre ab ovo ördögtől való megoldásként. Egyetlen cél lebeg a szemem előtt, a biztonság, az egészség, a közös jövő. Ha így tudom megteremteni, legyen a szülésélményem műtét, legyen egy nagy seb a hasamon, legyen a két aranyórából tíz perc érintés. Utána miénk a világ, remélhetőleg másként, mint a sebhelyesarcúnak.

A császármetszés

Az enyémnél talán kevésbé rögös terepen, de várandósként bizonyára te is szembekerültél a kérdéssel, miként szülnél: hagyományos módon vagy császármetszéssel. Van, hogy választhatsz, és előfordulhat, hogy rákényszerülsz. A programozott vagy tervezett császármetszés általában akkor kerül szóba, ha a te vagy a magzatod egészsége nincs teljes biztonságban. Néhány dolog, amit jó, ha előre tudsz, amennyiben orvosod ezt az utat javasolja.

A császármetszés rutinműtét, ugyanakkor utólagos fájdalommal, lassú gyógyulással és bizonyos fokú kockázattal jár.

A programozott császár leggyakoribb okai között szerepel az anya különböző betegségei, műtétei, korábbi császáros szülése, ikerterhessége, illetve a baba farfekvéses elhelyezkedése, főleg akkor, ha az anya korábban nem szült hüvelyi úton. Előfordulhat az is, hogy az operációt a mesterséges megtermékenyítés vagy a nő magasabb életkora miatt javasolják. A magzat esetében a leggyakoribb ok az oxigénhiányos állapottól való félelem, vagy valamilyen feltételezett betegség.

Forrás: pexels/Hannah Barata

A programozott császármetszés menete

A kórházba a 39. héten, a műtét napján kell befeküdnöd, és – jó hír! – a beavatkozás körülbelül 20-30 percig tart.

6-12 órával a műtét előtt már ne egyél, a folyadék fogyasztása viszont ajánlott.

A műtétet legtöbbször helyi (spinális) érzéstelenítéssel végzik, amit a gerincedbe adnak be. Ennek köszönhetően műtét közben nem érzel majd fájdalmat – utána viszont elkerülhetetlen lesz.

A kisbabádat mindenképp láthatod, meg is érintheted, még ha nem is túl hosszú időre. Van, ahol bent lehet a társad melletted, máshol kint kell maradnia – ez az adott kórháztól függ.

Jó esetben 3-4 nap kórházi időtöltés után haza is mehettek a babával.

A műtétet követően fontos a megfelelő vitaminpótlás, az egészséges táplálkozás, a könnyű séták és a megfelelő hegkezelések.

És nagyon fontos az is, hogy ne érezd magad vágóhídra cipelt anyakocának, ahogyan sok császáros teszi. Ne gondold úgy, hogy a nőiség olimpiai versenyszámát elvesztetted, hogy másoknál kevesebbet érsz, ne kínozzon a tudat, hogy megfosztottak a babáddal valami ősi misztérium közös átélésétől. Ne éld bele magad abba, hogy rossz anya leszel, és hogy nem is rendes szülés, ami neked kijutott.

Nem kell túl sokat kapirgálni a neten ahhoz, hogy pozitív, jó hangulatú beszámolókra akadjon az ember – igen, a programozott császármetszésről. A tökélyre fejlesztett negativizmusomat és a rengeteg innen-onnan szembejövő horrorsztorit kicselezve – mindig pont engem találnak el tévedhetetlenül a ritka és tragikus történetek! – most már én is ezekkel hangolódom.

Galériánkból megismerheted a császármetszés történetét!