Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, feltétlen csökkentsd a vörös hús fogyasztását: mutatjuk, mennyi az egészséges mérték

Borítókép: Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, feltétlen csökkentsd a vörös hús fogyasztását: mutatjuk, mennyi az egészséges mérték Forrás: mali maeder/Pexels
A vörös hús ízletes, értékes tápanyagokban gazdag és tápláló, de túlzott fogyasztása számos egészségügyi problémát okozhat. Ha az alábbi tünetek közül többet is tapasztalnál magadon, érdemes elgondolkodnod az étrended átalakításán, ugyanis elképzelhető, hogy kicsit túlzása vitted a vörös hús mennyiségét. Mutatjuk az ideális mértéket!

A vörös hús emlősállatoktól származik (például marha, sertés, bárány), számos fontos tápanyagot tartalmaz, mint a fehérje, B12-vitamin, vas és cink. Ezek közül is kiemelkedően fontos a vas és a cink, amelyeket szervezetünk könnyebben hasznosít állati eredetű forrásokból, mint növényi táplálékokból. Azonban fontos tudni, hogy a vörös húsok, különösen a feldolgozott változatok, magas telített zsírtartalmúak és rákkeltő anyagokat is tartalmazhatnak. Túlzott fogyasztásuk összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri betegségekkel, egyes rákos megbetegedésekkel és 2-es típusú cukorbetegséggel is, így nagyon fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, és ne essünk túlzásba, bármennyire is ízletes.

Mennyi vörös húst érdemes fogyasztani hetente?

A hazai táplálkozási ajánlások szerint hetente legfeljebb 350-500 gramm főtt vörös hús fogyasztása javasolt. Azonban a világ vezető kutatóiból álló EAT-Lancet Bizottság a fenntarthatóság szempontjából még ennél is jóval alacsonyabb, hetente átlagosan 98 grammos fogyasztást javasol. Ennek oka, hogy a vörös hús előállítása jelentős környezeti terheléssel jár.

Forrás: Sebastian Coman Photography/Pexels
Fontos tudni, hogy a vörös hús túlzott fogyasztása egészségügyi kockázatokat rejt.

A vörös hús tápértéke vitathatatlan, ugyanakkor a túlzott fogyasztása egészségügyi kockázatokat rejt magában és környezeti szempontból sem fenntartható. Ezért fontos, hogy a vörös húst mértékkel fogyasszuk, és válasszunk soványabb darabokat. Emellett érdemes figyelni a feldolgozási módra is, hiszen a feldolgozott húsok általában magasabb só- és adalékanyag-tartalommal rendelkeznek.

Ha ezeket tapasztalod, csökkentsd a vörös hús fogyasztását: