Unatkozni hagyni a gyerekeket a nyári szünetben? A szakértők szerint hasznos lehet!

Borítókép: Unatkozni hagyni a gyerekeket a nyári szünetben? A szakértők szerint hasznos lehet! Forrás: Pezibear / Pixabay
Akárhogyan agyaltál, nem jutott eszedbe annyi program, hogy kreatívan, izgalmasan töltsétek a vakáció mind 10 hetét, vagy egyszerűen nincs lehetőségetek ennyit jönni-menni? Ne legyen bűntudatod emiatt, mert a pszichológusok szerint kifejezetten jót tesz, ha nem táblázzuk be az egész nyári szünetet, és bizonyos időközönként unatkoznak a gyerekek.

Tavasz óta figyelem, ahogy sok anyuka egyre kétségbeesetten kér tippeket Facebook-csoportokban, mivel kötheti majd le gyerekét a nyári szünetben. Állatkert, interaktív múzeum, vizes játszótér, kézműveskedés, hajókázás, bábszínház, cirkusz, vonatozás: csak néhány programötlet, amit általában javasolni szoktak. Érdekes tendencia az utóbbi időkben, hogy mindenáron be akarjuk táblázni a gyerekek szabadidejét, mintha rossz szülők lennénk attól, ha nem jut minden percre valami izgalmas tenni- vagy látnivaló akár egy szimpla hétvégén, akár a vakáció idején. Szakértők szerint azonban a túltervezés sem a szülőknek, sem a gyerekeknek nem használ.

Így fejleszti a gyerekeket az unatkozás

Az unatkozást általában negatív társításokkal asszociáljuk, amit jól mutat az is, hogy mikor nekiálltam képet keresni a cikkhez, az „unatkozó gyerek“ kulcsszóra többnyire bánatos, olykor bosszús, magányos kicsik fotóit dobta ki az adatbázis. De valójában ez csupán az unatkozás első fázisa, utána ideális esetben a gyerek elkezdi feltalálni magát, aminek számos pozitív hozadéka van. „Az unalom arra tanít bennünket, hogy találhatunk új módszereket a figyelmünk lekötésére és problémáink megoldására. Fejleszti a kreativitást, az önállóságot és a türelmet — mondja Koltói Lilla szakpszichológus, a Mindwell Pszichológiai Központ munkatársa. — Az unalom leküzdése során a gyerekek megtanulják értékelni a nyugodt pillanatokat, feltalálni magukat, valamint gyakorolják, hogyan találják meg a belső motivációjukat és fejlesszék önállóságukat. Arról nem is beszélve, hogy mindez segít az öngondoskodás kialakításában is, vagyis hogy ne mástól várják, hogy jól szórakozzanak, hanem maguk is tudnak tenni az érdekében.”

Forrás: Mindwell Pszichológiai Központ
A mai világban mintha elfelejtették volna a gyerekek, hogyan kell jól unatkozni, hiszen a sok tervezett program miatt ritkán kapnak rá lehetőséget.

A pszichológus tanácsa szerint a nyár adja a legjobb lehetőséget az improvizációra és a spontán tevékenységekre. „A legjobb nyári semmittevések közé tartozik a szabad játék, a természetben való barangolás, könyvolvasás, a kreatív alkotás és az álmodozás. „Ezek nemcsak szórakoztatóak, hanem hozzájárulnak a gyermek mentális és érzelmi fejlődéséhez is” – mondja Koltói Lilla. Fontos, hogy legyenek tervezett programok, de hagyjunk teret a váratlan kalandoknak is. Hogy milyen mértékben, az erősen függ az adott család méretétől, a gyerekek korától, a szülők munkájának jellegétől és intenzitásától. Ha arra gondolunk, hogy az egész nyár egy kerek egész, akkor ennek a nagy kerek valaminek az egyharmadát, nem feltétlen egyben, lehet, hogy foltokban elszórva, de érdemes szabadon hagynunk a meglepetéseknek, hiszen az improvizatív pillanatok gyakran a legemlékezetesebbek és tanulságosabbak.

Mikor kell közbelépni a szülőnek?

A strukturálatlan idő szabadságot ad a gyerekeknek, hogy jobban megismerjék önmagukat, saját maguk irányítsák a tevékenységüket (szemben például az óvodai vagy iskolai hétköznapokkal). Nem mellesleg persze a szülőkről is leveszi valamelyest az állandó szórakoztatás felelősségét. Ugyanakkor meg kell tanulnunk felismerni, hogy mikor unatkozik a gyermek „hasznosan”, és mi az, amikor érdemes közbelépni. A „hasznos” unatkozás akkor történik, amikor a kezdeti nyűglődést követően csemeténk átbillen és elkezd saját ötleteket találni, vagy társaival közösen játszani. Unatkozás során akkor érdemes beavatkozni, ha a gyerekek folyamatosan olyannyira nyugtalanná válnak, hogy már negatív viselkedésmintákat mutatnak, egymást piszkálják, veszekednek. Ilyenkor segíthetünk új tevékenységek bevezetésével vagy közös programok szervezésével.

Forrás: Mindwell Pszichológiai Központ
Szülőként is újra kell kereteznünk, mit gondolunk az unatkozásról, hiszen az nem rossz dolog.

Pszichológusok ezenkívül arra is felhívják a figyelmet, hogy nemcsak gyerekeknek, felnőtteknek is fontos megtanulni jól unatkozni és semmit tenni. „Alapvetően ez nem könnyű, hiszen a legtöbben szinte éjjel-nappal tevékeny üzemmódban vagyunk és gyakran alig nyitottuk ki a szemünket reggel, máris azon agyalunk, hogy mivel vagyunk lemaradva, mi a következő feladatunk. Az üresjárat üzemmód pedig segít a stressz csökkentésében és a mentális regenerálódásban” — magyarázza a Mindwell Pszichológiai Központ szakembere.

Persze vannak olyan helyzetek, amikor a korlátozott lehetőségek miatt az unatkozás hamar átcsap nyűglődésbe, tipikusan ilyen például a hosszú autókázás. Alább mutatunk néhány dolgot, amivel lefoglalhatod a gyerekeket a kocsiban: