9 étel, ami növelheti a rák kialakulásának kockázatát: ezeket csak mértékkel fogyaszd

Borítókép: 9 étel, ami növelheti a rák kialakulásának kockázatát: ezeket csak mértékkel fogyaszd Forrás: Daniel Reche / Pexels
Bár ha időben felismerik, manapság már sok rosszindulatú daganatos betegség kezelhető. De a gyógyulás hosszú és nehéz folyamat, ezért fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a rák megelőzésére. Ennek pedig fontos eleme, hogy lehetőleg minél kevesebbet együnk az olyan ételekből, amelyek a kutatások szerint hozzájárulhatnak a rák kialakulásához.

Évtizedek óta világszerte nő a rákos megbetegedések száma. Ugyan ezt az ijesztő tendenciát hajlamosak vagyunk a túlzott iparosodás és a környezeti ártalmak számlájára írni, a rosszindulatú daganatok egyharmada életmódbeli faktorok következtében alakul ki. Ide tartozik például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a stressz, a mozgáshiány és bizony az egészségtelen étkezés is. Persze ezt nem úgy kell érteni, hogy egyes élelmiszerek közvetlen hatására alakulnak ki a rákos sejtek a szervezetünkben. A konkrét hatásmechanizmust még nem tárták fel a tudósok, de valószínűsíthető, hogy nagy mennyiségben fogyasztva olyan káros, vissza nem fordítható folyamatokat indítanak el a testben, amelyek rákhoz vezethetnek.

Az Imperial College London egyetem orvostudományi karának tanulmánya szerint a legveszélyesebbek az ultrafeldolgozott élelmiszerek. Majdnem 200 ezer 40 és 69 év közötti felnőtt étkezési szokásait követték nyomon 10 éven keresztül, és az adatokból világosan kirajzolódott, hogy azoknál, aki többet fogyasztott ultrafeldolgozott ételekből, nagyobb százalékban diagnosztizáltak rosszindulatú daganatot.

Forrás: Andres Ayrton / Pexels
Bár ízük finom, tápérték szempontjából messze elmaradnak az ultrafeldolgozott élelmiszerek.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek általában nyomokban sem emlékeztetnek a természetben fellelhető táplálékokra, hiszen számos gyártási folyamaton keresztül mennek, és ipari eredetű összetevőkből készülnek. Gyakran adalékanyagokat, tartósítószereket tartalmaznak, és ugyan eltelítenek, mégsem táplálnak. A legrosszabb pedig, hogy egyre inkább kiszorítják étrendünkből a feldolgozatlan és enyhén feldolgozott ételeket.

Ha kíváncsi vagy, hogy pontosan mik tartoznak az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé, nézd végig a galériánkat!