Mégsem olyan rossz, ha stresszes a munkahelyed? Egy új kutatás érdekes megállapításra jutott

Borítókép: Mégsem olyan rossz, ha stresszes a munkahelyed? Egy új kutatás érdekes megállapításra jutott Forrás: Andrea Piacquadio/Pexels
Neked is stresszes a munkád? Akkor van egy jó hírünk: egy friss kutatás szerint a munkahelyi feszültség csökkentheti a demencia kialakulásának esélyét.

Egy norvég tanulmány szerint a munkahelyi stressz, a kihívást jelentő munka, csökkentheti a demencia kialakulásának az esélyét. Egészen pontosan minél keményebben kell koncentrálnod a munkahelyeden, minél nagyobb a kihívás a munkádban, annál kevesebb annak az esélye, hogy idős korodban memóriaproblémákkal kelljen megküzdened. Mindez köszönhetően annak, hogy dolgos éveidben folyamatosan edzésben tartottad az agyad.

Ez azért is megdöbbentő felismerés, mivel ezek az eredmények határozottan cáfolják azokat az állításokat, miszerint a jelentős munkahelyi stressz csakis negatív hatással van egészségre. Sőt, az eddigiekben kifejezetten azt tanácsolták a szakértők, hogy érdemes kerülni azokat a munkákat, amelyek rengeteg stresszel járnak. Ezzel szemben az új kutatás arra világít rá, hogy az olyan hivatások, amelyek nem monotonok, hanem folyamatos gondolkozást, szellemi éberséget igényelnek, ugyanakkor olykor kifejezetten stresszt okoznak, határozottan hozzájárulnak az agy egészségének megőrzéséhez.

Valóban létezik összefüggés a munkahelyi stressz és a demencia között?

A kutatás során 7000 embert vizsgáltak, 305 különböző foglalkozásból. A résztvevők munka közben tapasztalt kognitív stimulációinak mértékét mérték, majd az eredményeik alapján több csoportra osztották őket, annak tekintetében, hogy mely munkák, milyen mértékben veszik igénybe a gondolkodást, és mennyire jelentenek kihívást az egyénnek. Megvizsgálták, hogy a rutin feladatok során, milyen mértékben van jelen kognitív stimuláció, majd ugyanezt tették a kreativitást, gondolkozást igénylő, nem ismétlődő feladatok esetében is.

Az évek elteltével, amikor a résztvevőket elérték a 70 éves kort, olyan teszteket végeztettek velük, amelyek a memóriát és gondolkodást vizsgálták. A teszt célja az volt, hogy felmérjék, történt-e az idő folyamán kognitív hanyatlás, károsodás.

Forrás: Polina Zimmerman/Pexels
A folyamatos stressz nem egészséges, de ha csak elvétve kell megküzdened egy stresszes munkahelyi szituációval, annak pozitív hatása lehet az új kutatás szerint.

Az eredmény pedig elképesztő! Azon emberek 42 százalékánál enyhe kognitív károsodást diagnosztizáltak, akiknek a munkája a legalacsonyabb mértékű kognitív stimulációt igényelte, Azonban azoknál, akiknek a foglalkozása kreativitást, gondolkodást és bizony olykor stresszt is igényelt, csak mindössze 27 százalékban jelentkezett enyhe kognitív leépülés.

Összeségében pedig azon munkahelyi csoportok esetében, ahol a munkavállalók monoton, gondolkodást nem igénylő feladatokat végeztek, 66 százalékkal magasabbak voltak az enyhe memória- és gondolkodási problémák. Ami pedig azt jelenti, hogy a munkahelyi kognitív stimuláció és az elvétve előforduló stresszhelyzetek, egyértelműen összefüggenek a demencia kockázatának a csökkenésével.

Természetesen ezzel nem azt akarjuk sulykolni, hogy bármilyen mérgező, toxikus munkahelyen vagy, ne lépj tovább. Sokkal inkább azt, hogy az olyan munkák, amelyek kihívást jelentenek számodra, ugyan vélhetően több stresszel is járnak, de hosszú távon az agyad egészségét szolgálják.

Ha pedig úgy érzed, túl sok a feszültség az életedben, a mentális egészséged érdekében próbáld ki ezeket a hobbikat:

Forrás: Dailymail