Toxikus kapcsolatod a testedre is kihatással van: 8 jel, hogy megbetegít

Borítókép: Toxikus kapcsolatod a testedre is kihatással van: 8 jel, hogy megbetegít Forrás: MART PRODUCTION/Pexels
A toxikus kapcsolatok – legyen szó szerelemről, családi vagy baráti viszonyokról – megmérgeznek. Ezek a káros kapcsolódások pedig nem csupán a mentális egészségünkre vannak szörnyű hatással, hanem a fizikai állapotunkat is mérgezik. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy milyen negatív hatással van egy toxikus kapcsolat a testedre. Amennyiben pedig ezek jellemzőek rád, feltétlen fordulj szakemberhez.

Egy toxikus kapcsolat mérgező, egészségkárosító, ártalmas és romboló, képes kihatni a testi és a lelki egészségre. A kapcsolat különös veszélye, hogy a bántalmazó célja – még, ha nem is tudatosan –, hogy a bántalmazott teljesen elveszítse önmagát, elszigetelve minden olyan más kapcsolattól, mely amúgy képes lenne kirántani ebből a mérgező kapcsolatból.

Jellemző, hogy a bántalmazott fél egyfajta hullámvasúton érzi magát, ez pedig a bántalmazó tökéletes technikája, hiszen ezzel láncolja magához a szenvedőt, aki miután nem stagnálóan rosszul érzi magát, így mindig van egy kis reménye arra, hogy a másik fél majd megváltozik. Azonban ez nem igaz.

Jellemző, hogy az elszenvedő állandóan kimerültnek, fáradtnak, érdektelennek, boldogtalannak és depressziósnak érzi magát, folyamatosan szorongva attól, hogy elég jó-e a másik félnek, hiszen valósággal éhezik annak a szeretetére, éppen ezért a fájdalmát sem feltétlen párosítja az elkövetővel.

Forrás: MART PRODUCTION/Pexels

Nem csak egy párkapcsolat lehet toxikus

Fontos kihangsúlyozni, hogy bár a toxikus kapcsolatokat elsősorban párkapcsolathoz szoktuk kötni, mégis lehet a bántalmazó fél szülő, barát, családtag, munkatárs vagy főnök is, de nem ritka, hogy tanár/iskolai bántalmazás viszonyában jelenik meg ez a mérgező kapcsolódás.

Alapvetően jellemző, hogy egy abszolút egyoldalú, bizalomhiányos, állandóan bíráló kapcsolat alakul ki a két fél között, és az egyik fél ennek hatására fokozatosan veszti el önmagát, és a félelem, szeretetéhség és szorongás uralkodik el rajta, mely testi tünetekben is megjelenik. Mutatjuk is, melyek ezek!

Ilyen hatással van a toxikus kapcsolat a testedre!

Alább pedig a toxikus szülőkről olvashatsz bővebben!

Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalod, fontos, hogy minél hamarabb fordulj szakemberhez!

Az alábbi galéria pedig a szülőkről való toxikus kapcsolatról szól, érdemes átolvasni!

Íme 13 kérdés, melyből kiderül, hogy toxikus kapcsolatod volt-e a szüleiddel!