10 perces, pofonegyszerű ebéd cukkiniből, ami minden diétába belefér
Dübörög a kánikula, így egyértelmű, hogy nem sok kedvünk van órákat tölteni a tűzhely vagy a sütő mellett. De miért is kellene, amikor nyáron tömve vannak a zöldségespultok szuper idényzöldségekkel, amikből remek ebéd vagy vacsora varázsolható seperc alatt.
Számomra ha nyár, akkor cukkini: nem kell sokat bíbelődni vele, jól fűszerezhető, hamar elkészül, és a sós fogások mellett a sütikben is remekül működik.
- luteintartalma miatt hasznos a szemünk egészsége szempontjából
- 95%-ban vízből áll, így remekül hidratál
- minimális kalóriát tartalmaz: fél kg cukkiniben körülbelül 80 kalória van
- 0 a zsírtartalma, ellenben magas a tápanyagtartalma
- segíti az emésztést, csökkenti a puffadást
- gazdag gyulladáscsökkentő antioxidánsokban
- segít normalizálni a vérnyomást
A következő, 10 perces ételt nagyon gyakran készítem el ebédre vagy vacsorára - érdemes kipróbálni!
Hozzávalók
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb vagy két kisebb cukkini
- 1 doboz tonhal
- pár szem olajabogyó, kockázva
- 10 szem koktélparadicsom/1 kisebb üveg paradicsomszósz
- só, bors, friss bazsalikom, chilipehely
- sajt feltét - opcionális
Így készítsd el!
A megmosott cukkini két végét vágd el, majd spirálózóval spirálozd le, de a zöldséghámozóval is simán készíthetsz belőle cukkinitésztát. Hevíts egy kevés kókuszolajat vagy főző olívaolajat, pirítsd meg a hagymát, majd dobd rá a felaprított fokhagymát, 1 perc után pedig mehet rá a cukkinitészta. Hagyd, hogy kicsit összeessen, majd sózd, borsozd alaposan. Innentől én kétféleképp dolgozom: ha paradicsomszósz nélkül készítem, akkor a cukkini mellett lepirítom a kettévágott koktélparadicsomokat, meghintem olajbogyóval, chilivel, megy rá egy konzerv tonhal. Ezt összeforgatom, végül vágok rá pár szelet mozzarella sajtot.
Ha a paradicsomszósszal dolgozom, akkor elkészítem a cukkinitésztát, egy külön serpenyőbe felhevítem a paradicsomszószt, megy bele a tonhal, az olajbogyó, fűszerezem és rottyantok rajta egyet, majd összeforgatom a cukkinivel, és meghintem parmezánnal.
Mindegy, melyik verziót készíted el, a friss bazsalikom koronázza meg az egészet!