Hat környezetbarátbarát, csináld magad rovarirtószer

Borítókép: Hat környezetbarátbarát, csináld magad rovarirtószer Forrás: Getty Images
Ezek a DIY rovarirtók segítenek megszabadulni a kártevőktől anélkül, hogy mérgeznének téged, a családot és a természetet.

Manapság boldog-boldogtalan rá van kattanva a kertészkedésre; persze az időjárás, a gyomok és a rovarok gondoskodnak róla, hogy a földecskénk megművelése, legyen bár szó paradicsomsorról a veteményesben vagy muskátliról a balkonládában, némi alázatra tanítson. Különösen akkor, ha nem szeretnénk vegyszerekre bízni a kertünk karbantartását és trágyázását. Most azt nézzük végig, milyen rovarirtók állhatnak rendelkezésre, amik kíméletesen bánnak a talajjal, a növényekkel és az ártalmatlanabb fajokkal is.

A kártevő rovarokat, hernyókat eleink kézzel távolították el, de ez némi kihívást jelenthet a kertésznek, illetve sokszor már túl késő is olyankor. Ezért érdemes természetes alapú, akár kézzel kotyvasztott rovarűző szerekkel védekezni. Nem minden rovar kártékony, sőt; a rovarirtó vegyszerek a „hasznos” fajokat is elpusztítják, ami felboríthatja a kerted ökoszisztémáját.

Persze a természetes alapú rovarirtók is károsíthatják a talajt vagy a növényzetet, sőt magát az embert is.

Ezért érdemes kikísérletezni a te kerted számára leghasznosabb, ugyanakkor legenyhébb káros mellékhatásokkal járó módszereket. Kattints a galériára!