Mi történik az agyunkban, ha szerelmesek vagyunk? 8 jele, hogy fülig szerelmes vagy

Borítókép: Mi történik az agyunkban, ha szerelmesek vagyunk? 8 jele, hogy fülig szerelmes vagy Forrás: Unsplash/Everton Vila
Mind tudjuk, milyen, ha szerelmesek vagyunk. Sokszor igen egyértelmű jeleit mutatjuk annak, ha ellenállhatatlan vonzalmat érzünk a másik nem iránt. De vajon mi történik az agyunkban, ha igazán szerelmesek vagyunk?

Ha az ember szerelmes, teljesen másképp látja a világot. Minden rózsaszínű és habos-babos, és a kavargó kellemes érzékestől sokszor az orrunknál tovább sem látunk. Izzad a tenyerünk, hevesebben ver a szívünk, színes pillangók kergetőznek a gyomrunkban és senki másra nem tudunk gondolni, csak választottunkra. De vajon miért érezzük ezeket a dolgokat? Agyi képalkotó kutatások tömkelege szól arról, hogy vajon mi zajlik le a fejünkben akkor, amikor fülig szerelmesek vagyunk.

Felszabadult hormonok és vegyületek – ez a szerelem?

A tanulmányokból kiderül, hogy a heves érzelemlöket és erőteljes törekvés a pártalálás folyamatára nagyon hasonló ahhoz, mint amikor valamilyen függőséggel küzd az ember. Ám természetesen ez esetben egy jó függőségről beszélünk, egy egészséges addikcióról, nem pedig valamilyen káros szenvedélyről. Szakemberek szerint a szerelem vágyból, vonzalomból és ragaszkodásból tevődik össze, melyet mind-mind külön agyi rendszer kezel az emberi szervezetben. Ám az, hogy agyunk melyik részét használjuk éppen az adott rendszerben, teljesen változó. Lehet ugyanis, hogy előbb szerelmesek leszünk és csak utána következik bármilyen testi tevékenység, de az is előfordulhat, hogy ez a dolog megfordul, és először jön a szex, és csak utána kerülnek felszínre a komolyabb érzelmek.

Forrás: Unsplash/Jonathan Borba

Hogyha azt érezzük, hogy pillangók repkednek a gyomrunkban, oka korántsem a hasi régióban keresendő, sokkal inkább az agyunkban, hiszen ekkor érvényesülnek bizonyos hormonok és neurotranszmitterek. Ha őrülten szerelmesek vagyunk, az agy jutalmazó részében található dopamin nagy mértékben megnő, és segít az öröm és az izgalom érzését megtestesíteni. A dopamin más vegyületekkel keveredve ad energiát és fókuszt, és ez biztosít egy hatalmas löketet, amikor megszállottan szerelmesek vagyunk valakibe.

Amikor a vágy ragaszkodássá válik

Sok esetben az ember azon kapja magát, hogy egy egyszerű szexkapcsolatból érzelmekkel teli viszony alakul ki valakivel, és bizony ennek is megvan a maga agyi értelmezése. A szex közbeni testi stimulációval felpörög az agy dopaminrendszere, elárasztva az agyat oxitocinnal, mely akkor szabadul fel, amikor az emberek fizikailag ragaszkodnak valakihez. Ekkor jön be a képbe a vazopresszin, mely partnerünk őrzése és az irányába való gondoskodás iránti vágyat testesíti meg, a kötődés elvét megvalósítva.

Egyes agyi vizsgálatokból kiderült, hogy az elsöprő szerelem alkalmával fokozottan aktívvá válik a nucleus accumbens, mely az agynak egy olyan régiója, ami akkor funkcionál igazán, ha valaki valaminek a rabjává válik – és igen, ide tartozik a szerelmi addikción túl akár a kokain- vagy a szerencsejáték függőség is. Ezért kijelenthetjük, hogy tulajdonképpen az egyes függőségek – agyi szempontból – nagyon is hasonlítanak egymásra, legyen az egy érzelemdús szerelem vagy egy veszélyes kábítószer.

Galériánkból megtudhatod, milyen konkrét jelei vannak, ha fülig szerelmes vagy!