Kisbaba és kisállat: 6 tipp, hogyan oldd meg a békés, boldog egymás mellett élést

Borítókép: Kisbaba és kisállat: 6 tipp, hogyan oldd meg a békés, boldog egymás mellett élést Forrás: pexels/Sarah Chai
Sokan ellenzik, sokan támogatják, de igenis, az állat és a baba remekül megfér egymással. Mutatjuk, hogyan.

Soha nem fogom elfelejteni Bertit, a napsárga retriever és ki tudja milyen keveréket, illetve Cirókát, az óriási, rozsdavörös macskát. Nem tudom, honnan kerültek hozzánk, de tulajdonképpen az ő kíséretükben kocogtam át az életbe. Az első pillanattól velem éltek, együtt játszottunk, az ő fülüket és szőrüket húzogattam először, és bár még gyerekként kegyetlenül megszenvedtem a halálukat – közel egy időben pusztultak el mindketten –, puszta létükkel gondoskodtak arról, hogy a későbbiekben se tudjam a mindennapjaimat állattársak nélkül elképzelni. Úgyhogy azóta többféle négylábú lény töltött be fontos szerepet az életemben, és amikor végül megjött a baba, együtt éltünk legalább öten – persze a férjemet is beleszámítva.

Kisbaba és kisállat közös „tartásáról” nem egyformák a vélemények: van, aki szívből támogatja, mások viszont ellenzik. Elég nagy azonban a valószínűsége, hogy te is családtagként kezeled a kutyádat, a macskádat, a nyuszidat vagy a papagájodat, akitől nem szeretnél a csecsemő érkezésével megválni. Ez természetesen üdvös állapot, ám kétségtelen, hogy amikor hirtelen megérkezik a lakásba egy nyüszítő, vinnyogó, kapálózó kis csomag, az nemcsak neked, de a szőrös-tollas gyereknek is sokkoló élményt jelenthet. Később persze a háziállatok fontos pillanatokat hoznak a kisgyerekek életébe (és fordítva), növelik a beleérzőképességüket, illetve megtanítják őket arra, hogyan kell felelősséget vállalni és gondoskodni egy másik élőlényről. A kémia kiválóan működhet tehát állat és gyerek között, csak némi odafigyelés kell a szinergia megfelelő kialakításához.

Hogyan oldjuk meg a zökkenő –, na jó, balhémentes – együttélést? Néhány tippünk következik.

Forrás: Pexels/Sarah Chai

Bemutatás

Nem árt a szülés után rögtön bemutatni egymásnak a régi kedvencet és a kisbabát. Az állatnak idő kell, hogy feldolgozza, ez a kis csomag ezentúl itt fog lakni, a kis csomag pedig mielőbb megismerkedhet a hosszú távú lakótárssal. A konkrét találkozás előtt érdemes a kutyával, macskával megszagoltatni a gyerek 1-1 ruhadarabját, hogy érezzék az illatát.

Galériánkban további 5 tippet találhatsz!