GÖRÖG MUSTOS LEPÉNY - mentes őszi édesség Stahl Judittól
Stahl Judit mentes édességei egzotikusak, mégis egyszerűek. Érdemes kipróbálni őket. Már csak az a kérdés, hogy melyik legyen az első, amelyiket elkészíted! Mai ajánlatunk:
GÖRÖG MUSTOS LEPÉNY
Senki ne keresse Görögországban ezt az édességet, mert egyáltalán nem autentikus. Eredetiségét tekintve annyi az igazság, hogy Görögországban tényleg létezik egy bizonyos mustos puding, a moustalevria. Az ókori görögök pedig szintén használták a mustot édesítésre, csak előtte sziruposan sűrűre beforralták. Viszont én a görögök mustpudingjától szárnyakat kaptam, főleg miután egyre több időt kezdtünk tölteni a Balatonnál, és egyre könnyebben jutottam hozzá musthoz. Kitaláltam ezt a süteményt, amelynek azóta sok ismerősünk elkérte a receptjét, és a tények ellenére görög mustos lepényként emlegetik.
HOZZÁVALÓK (8 adaghoz):
A tésztához:
- 10 dkg rizs
- 9 dkg cirokliszt
- 3 dkg étkezési keményítő
- 3 dkg nádcukor
- 1⁄2 teáskanál só
- 12 dkg hideg vaj + 1 tojás
A krémhez:
- 6 tojás
- 4 tojássárgája
- 30 dkg nádcukor
- 1 vaníliarúd
- 4 dl habtejszín
- 4 dl must
A forma kikenéséhez:
- kevés vaj
A tálaláshoz:
- porcukor és friss szőlő
Még több glutén- laktóz és húsmentes recept az Éva Mentes Receptjei digitális kiadványában.
Egy magazin tele receptekkel – gluténmentestől a vegánig – és tartalmas gondolatokkal azoknak, akik tudatosan étkeznek, de azoknak is, akik számára a "mentesség" már életforma.