Karácsonyi kókuszos pavlova Stahl Judittól
Nálatok mit kell száműzni a desszertek hozzávalói közül? A lisztet? A tejet, a tejszínt, a túrót? Vagy épp a tojást? Stahl Judit Mentes édességek könyvéből válogattunk néhány csodás finomságot, egyik-másik a karácsonyi menüben is sikert arathat. Mai ajánlatunk:
KARÁCSONYI KÓKUSZOS PAVLOVA
Gluténmentes, tejmentes.
Az ünnepi asztal dísze. Fehér, zöld, piros színei ellenállhatatlanul vonzzák a tekintetet. Előre elkészíthető, elég a tálalásnál összeállítani. A zöldes habcsókot matcha színezi, amely antioxidánsokban gazdag, porrá őrölt zöld tea. És egy fontos technikai megjegyzés: a tojásfehérjék szoba-hőmérsékletűek legyenek, akkor könnyebben felverődnek.
A habcsókhoz:
- 4 tojásfehérje
- ¼ teáskanál só
- 25 dkg nádcukor
- 2 teáskanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál almaecet
- 3 dkg natúr kókuszreszelék
- 1 teáskanál matcha
A kókuszos krémhez:
- 1 db 400 ml-es kókusztejkonzerv
- 1 vaníliarúd
- 4 tojássárgája
- 10 dkg nádcukor
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 1 biozöldcitrom reszelt héja
- 1 evőkanál kókuszlikőr
A díszítéshez:
- ½ gránátalma magjai
- 2 dkg pirított kókuszchips
- Előmelegítjük a sütőt 150 fokra. Sütőpapírt fektetünk egy 30×40 cm-es lapos tepsire.
- A tojásfehérjékből és a sóból robotgéppel habot verünk, majd nagyon apránként hozzászórjuk a nádcukrot, és addig verjük, amíg kemény hab lesz. Ekkor rászórjuk a keményítőt, pár másodperc alatt belevegyítjük a géppel, majd ráöntjük az almaecetet, és ezt is belekeverjük.
- A habot sima csöves habzsákba töltjük, és a tepsire kupacokat nyomunk ki belőle egymás mellé úgy, hogy végül egy 22 cm átmérőjű, kb. 5 cm magas koszorúformát kapjunk. Az egészet alaposan megszórjuk a kókusszal, aztán minden második kupacra rászitálunk egy kis matchát.
- A habcsókkoszorút betesszük a sütőbe, és a sütő hőmérsékletét azonnal lejjebb vesszük 110 fokra. Így sütjük 2 óráig, majd lekapcsoljuk a sütőt, és a habcsókot benne hagyjuk kihűlni.
- A krémhez a kókusztejet összemelegítjük a vaníliarúd kikapart magjaival és az üres vaníliarúddal, majd lefedve félretesszük 30 percre. A tojássárgájákat, a nádcukrot és az étkezési keményítőt kézi habverővel elkeverjük egy kis edényben, aztán továbbra is kézi habverőt használva, apránként hozzávegyítjük a kókusztejet egy szűrőn át. Takaréklángon, folyamatos keveréssel sűrűre főzzük.
- A krémet levesszük a tűzről, és ízesítjük a zöldcitrom reszelt héjával meg a likőrrel. Kihűtjük.
- Tálalásnál keresünk egy tálat, amely beleillik a habcsókkoszorú közepére. A tálba beletöltjük a krémet, majd átültetjük a habcsókkoszorúba. Az édességet feldíszítjük gránátalmamagokkal és pirított kókuszchipsszel.
6–8 adag lesz belőle.
Még több glutén- laktóz és húsmentes recept az Éva Mentes Receptjei digitális kiadványában.
Egy magazin tele receptekkel – gluténmentestől a vegánig – és tartalmas gondolatokkal azoknak, akik tudatosan étkeznek, de azoknak is, akik számára a "mentesség" már életforma.