Szilveszteri mentes keksz Stahl Judittól
Nálatok mit kell száműzni a desszertek hozzávalói közül? A lisztet? A tejet, a tejszínt, a túrót? Vagy épp a tojást? Stahl Judit Mentes édességek könyvéből válogattunk néhány csodás finomságot, egyik-másik a karácsonyi menüben is sikert arathat. Ajánlatunk az óév búcsúztatására:
SZILVESZTERI KEKSZ
gluténmentes, tejmentes, tojásmentes.
Az ízét illetően a mézeskalács mindenmentes alternatívája. De az állaga sűrűbb, a külalakja kicsit vaskosabb. Összességében viszont annyira jó, hogy lehetetlen egyet vagy kettőt enni belőle. Szilveszterre, amikor már mindenkinek elege van a hagyományos mézes sütikből, rengeteget szoktam belőle sütni a bulikra, mert ebből bárki ehet. A mázhoz tojásfehérje helyett aquafabat, a csicseriborsó-konzerv leszűrt levét használom, mert magas növényi fehérjetartalma miatt alkalmas a tojásfehérje kiváltására.
- 10 dkg natúr mandulavaj
- 4 evőkanál juharszirup
- 4 evőkanál méz
- 17½ dkg gluténmentes zabpehely
- 7½ dkg quinoa
- ¾ teáskanál gluténmentes sütőpor
- ¼ teáskanál szódabikarbóna
A fűszerkeverékhez:
- ¼ teáskanál őrölt fahéj
- 1 késhegynyi őrölt kardamom
- 1 késhegynyi kínai ötfűszerkeverék
- 1 késhegynyi frissen reszelt
- szerecsendió
A vaníliás mázhoz:
- 1½ evőkanál (22,5 ml) csicseriborsó-konzervlé
- 25 dkg porcukor
- 2 teáskanál keményítőszirup vagy méz
- 1 vaníliarúd
- Előmelegítjük a sütőt 160 fokra. Sütőpapírt fektetünk 2 db 30×40 cm-es lapos tepsire.
- A mandulavajat, a juharszirupot és a mézet egy kis edényben, takaréklángon keverve összeolvasztjuk.
- A zabpelyhet egy közepes méretű, száraz serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve enyhén megpirítjuk, majd átöntjük egy tálkába, és ha kihűlt, lisztfinomságúra őröljük. Ugyanebben a serpenyőben enyhén megpirítjuk a quinoát, aztán kihűtjük, és szintén lisztfinomságúra őröljük.
- A fűszerkeverék hozzávalóit összevegyítjük egy tálban. Hozzászórjuk a megőrölt zabpelyhet, a megőrölt quinoát, a sütőport és a szódabikarbónát. Hozzáöntjük a mandulavajas részt, és az egészből sűrű masszát gyúrunk.
- A masszából enyhén nedves kézzel 3 cm átmérőjű golyókat formálunk, és egymástól 3 cm-re helyezzük a tepsiken. Ezután ellapítjuk mindet 0,5 cm vékony korongra.
- A kekszeket megsütjük 10 perc alatt, egyik tepsivel a másik után. Csak akkor szedjük le, ha teljesen kihűltek.
- A mázhoz a hozzávalókat 5 perc alatt alaposan kidolgozzuk robotgéppel. Pont úgy viselkedik, mint a hagyományos tojásfehérjés cukormáz, és színezhető is.
Kb. 22 db lesz belőle.
Még több glutén- laktóz és húsmentes recept az Éva Mentes Receptjei digitális kiadványában.
Egy magazin tele receptekkel – gluténmentestől a vegánig – és tartalmas gondolatokkal azoknak, akik tudatosan étkeznek, de azoknak is, akik számára a "mentesség" már életforma.