20 étel, ami hatásos a puffadás ellen: jótékony hatással vannak a belekre és megelőzik a székrekedést

Borítókép: 20 étel, ami hatásos a puffadás ellen: jótékony hatással vannak a belekre és megelőzik a székrekedést Forrás: PaulMaguire/Getty Images
Egyes ételek és italok segíthetnek csökkenteni a puffadást és enyhíteni a gyomor-bélrendszeri kellemetlenségeket. A puffadás csökkentését elősegítő élelmiszerek között szerepelnek különböző zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák. Mutatjuk, pontosan melyek ezek!

A puffadás meglehetősen kellemetlen probléma. Nagyon gyakori, de szerencsére tehetünk ellene. Ha úgy érzed, a szokásosnál nagyobb a hasad, tele vagy, esetleg fáj és hangokat is kiad a hasad, szelek gyötörnek, minden bizonnyal puffadással állsz szemben. Leggyakoribb oka az, hogy sok gáz van a bélrendszerben. Ezt okozhatják egyes ételek és italok, például egyes zöldségek és szénsavas italok, vagy ha evés közben sok levegőt nyeltél le. De emésztéssel kapcsolatos problémák is okozhatják, például: székrekedés, ételintolerancia, lisztérzékenység, irritábilis bél szindróma (IBS), de a menstruáció is kiválthatja. Néha az el nem múló puffadás valami komolyabb betegség, például a petefészekrák jele lehet.

A puffadást tehát gyakran gázképződés, emésztési zavar és székrekedés okozza. Ha ezeknek a problémáknak a megoldására összpontosítunk, minimálisra csökkenthetjük a puffadást.

Forrás: Pexels/ Polina Zimmerman
A puffadás gyakori probléma, de néhány étel hatásos ellene!

Kezeld a puffadást kiváltó problémát!

A székrekedés csökkentésének egyik módja, ha elegendő rostban gazdag növényi táplálékot eszünk. Ezek lehetnek teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök és zöldségek. Mivel azonban a túl sok rost túl gyors bevitele puffadást okozhat, a szakértők azt javasolják, hogy lassan és fokozatosan adjuk hozzá étrendünkhöz.

A probiotikus baktériumokban gazdag ételek, például a kefir és a kimchi fogyasztása elősegítheti a bélrendszer egészségét. Ez segíthet csökkenteni és megelőzni a puffadást.

Az egészséges ételek fogyasztása mellett a hidratáltság segíthet megelőzni a székrekedést és a vízvisszatartást.

Galériánkban mutatjuk, mely ételek hatásosak puffadás ellen!