8 tipp, amivel otthonod kevésbé lesz vonzó a betörők számára: ha a két ünnep között elutaztok, érdemes ezeket megfogadnod!

Borítókép: 8 tipp, amivel otthonod kevésbé lesz vonzó a betörők számára: ha a két ünnep között elutaztok, érdemes ezeket megfogadnod! Forrás: pexels/Photomix Company
Elutaztok a két ünnep között néhány napra, és aggódsz, mert hallottad, hogy ebben az időszakban jócskán megugrik a betörések száma. Mit tegyél és mit ne, hogy ne rabolják ki a házadat, amíg a távolban pihensz?

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2013-as Advent lapszámában jelent meg először „Légy résen!" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

A bűnmegelőzés ott kezdődik, hogy nem kínálod fel a lakásodat alkalmi betörőknek.

Ha a ház és a kert sötét, szívesebben törnek be, ezért érdemes beruházni mozgásérzékelőkre, elhelyezni néhányat a ház körül – de az is megteszi, ha kültéri fényfüzérekkel világítod meg az épületet kívülről.

Óvatosan a díszkivilágítással!

A legostobább és mégis leggyakoribb hiba, hogy az ablakon vezetik ki a kábeleket, és emiatt résnyire nyitva hagyják őket. A betörő biztosan megtalálja a ház gyenge pontjait. Használjatok elemes fényfüzért, alakítsatok ki kültéri elektromos aljzatot.

Egy tanulmány szerint a Facebook és társai remek vadászterülete a bűnözőknek.

Sok lakást, értéktárgyat itt pécéznek ki. Sokan ugyanis kiteszik a falukra, hová mennek és mikor, vagy képeket posztolnak utazás közben, a fiatalok szeretik karácsonyi ajándékaikat is közszemlére tenni. Vigyázat: az internetre specializálódott bűnözők könnyen azonosítják a lakást, és ha ez megtörtént, hamar megszabadítanak benneteket az új karácsonyi kincsektől.

Ki gondolna ilyesmire, de bizony előfordul, hogy olyasvalaki tör be a lakásba, akinek elkotyogtad, hogy elutazol, vagy aki valakitől, akinek elkotyogtad, megtudta.

Ne feledd: az információ a természetéből fakadóan terjed. Nem muszáj az utcában vagy a társas házban mindenkinek tudnia, hogy mikor, hová és mennyi időre utazol el. Amikor elvonulsz a családdal pihenni, lehetőleg ne hangoskodjatok, ne figyeljen fel a készülődésetekre az összes szomszéd, az egész környék!

Forrás: pexels/George Becker

Lehetőleg ne pár órával azután tedd ki a karácsonyi ajándékok dobozait a kuka mellé, hogy a kukásautó elment.

Közvetlenül a szemét elszállítása előtt pakolj ki, és szedd szét, vágd kisebb darabokra a dobozokat, hogy a feliratok ne adják tudtára fűnek-fának, milyen drága háztartási gépet, tévét, laptopot vettél vagy kaptatok karácsonyra.

Szerencsés, ha a szomszédságodból egy megbízható ember naponta átjár kiüríteni a postaládát, és benéz a lakásba is.

Ha csak leszedi a kilincsről a szórólapot (láttad Kim Ki-duk Lopakodó lelkek című filmjét?), és a környéken látják, hogy a lakás nem elhagyatott, máris csökken a betörés esélye. A kulcsot ne a virágcserépben vagy a lábtörlő alatt hagyd – mert azt a betörő biztosan meg fogja találni. Vigyázzon rá a megbízható szomszéd. A riasztót pedig – ha van – feltétlenül élesítsd be, amikor elmentek otthonról.

Ellenőrizd a nyílászárókat.

Az „illetéktelen behatolók” az esetek egyharmadában az ablakon keresztül jutnak be a lakásba. Egy-egy új retesz vagy zsanér jócskán megnehezíti a dolgukat, esetleg elveszi a kedvüket az egész macerától.

Ha lehet, ne hagyd elöl, az ablakból jól látható helyen az értékeidet.

Húzd el a sötétítőfüggönyt ott, ahol kívánatos és elpakolhatatlan dolgok vannak. Kapcsold ki az üzenetrögzítőd, mielőtt elutazol!

Ha már betörők: mutatjuk, hogy nézne ki mindenki kedvenc karácsonyi filmje, ha 2023-ban forgatták volna!