„Mert az egészség ott van a kezünkben” – Avagy egy gyógynövényfarm története

Borítókép: „Mert az egészség ott van a kezünkben” –  Avagy egy gyógynövényfarm története Forrás: Sudár Birtok
Sudárné Boros Erzsébet 2016-ban vette át édesapjától családi birtokuk vezetését. Az idilli környezetben fekvő győrújfalui fűszer- és gyógynövényfarm egy hagyományőrző, ugyanakkor az innovációkra is nyitott, modern családi gazdaság, mely 2023-ban megkapta a nemzetközi Generali Csoport Fenntarthatósági Hőse címet is. Erzsébettel a birtok megszületéséről, missziójáról és jövőbeli terveikről beszélgettünk, valamint arról, miért olyan fontos, hogy kapcsolódni tudjunk a természettel és kiaknázzuk annak kincseit.

Hogyan jött létre a Sudár Birtok és hogyan került a staféta az Ön kezébe?

A birtok története a szüleimmel indult, akik szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoztak. Gyerekként nem szerettem, hogy a 6 hektáron soha nincs megállás, ezért álmaimban sem gondoltam volna, hogy egyszer majd olyan szenvedéllyel és büszkeséggel viseltetek iránta, ahogyan azt most teszem. Sokáig nem éreztem, hogy nekem dolgom lenne a birtokkal és én leszek az, aki édesapámtól átveszi a stafétát. El kellett telnie kis időnek, hogy megszólítson a feladat, meglássam a missziómat. 2016-ban, a legkisebb gyermekem 8 éves korában jött édesapámtól a hír, hogy abba szeretné hagyni a gazdálkodást, és van-e kedvem átvenni a birtok irányítását. Nekem régi álmom vált így valóra, hiszen amellett, hogy a szüleim gazdálkodásának papírügyeit is én rendeztem, és valamelyest beleláttam a munkájukba, még a gyermekek születése előtt Dániában tölthettem fél évet gyakornokként, ahol egy több lábon álló farmon éltem. Ezt itthon is szerettem volna megvalósítani, de a gyerekek nevelése mellett nem mertem bevállalni. Azzal, hogy a munkába állásom pont egyidőre esett édesapám döntésével, megerősített abban, hogy vegyem át a birtok irányítását.

Persze már előtte is éreztem, hogy a kötődésem a kerthez erősebb, mint gondoltam. A férjemmel egy darabig egy panellakásban laktunk, de hamar rájöttünk, hogy mégiscsak kertes házra vágyunk. Így találtunk rá a győrújfalui otthonunkra, ahol kialakítottam egy kis veteményest. Meg szerettem volna mutatni a gyerekeimnek, mennyi csodát rejt egy kert, mennyi színe, íze és illata van, hogy milyen, amikor virágzik a borsó.

Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy a kert művelése már nem teher számomra, hanem inkább élmény. Elkezdtem egyszerűbb növényeket termeszteni, majd gyógynövényekkel foglalkozni. Ellátogattam Bükkszentkeresztre Szabó Gyuri bácsihoz, hogy tanuljak tőle, majd az ott szerzett tudást kiegészítettem egyetemi szintű tanulmányokkal is.

Először csak saját célra termesztettem a gyógynövényeket, hogy ne kelljen patikába rohangálni, hanem természetes módszerekkel enyhíthessem a családtagjaim, a gyerekeim panaszait, csillapíthassam a köhögést, a lázat, illetve a betegségek megelőzésére helyeztem a hangsúlyt.

Forrás: Sudár Birtok
A Sudár Birtok olyan, mint egy kis oázis: rajta patak csörgedez és a levegőben csodás gyógynövény illat száll

Melyek voltak az első gyógynövényeik?

A házi patikánk első gyógynövényei a zsálya és a kakukkfű voltak. Mivel minden nap főztem a családomnak, olyan gyógynövényeket kerestem és kezdtem el termeszteni, amelyek nemcsak kiváló fűszerek és ételízesítők, de egyben gyógyhatással is rendelkeznek. Ezekre fókuszáltam, és ezzel párhuzamosan kezdett szép lassan alakot ölteni a birtok alapkoncepciója is: egy mini ökoszisztémát hoztam létre, amelyben minden növénynek megvolt a maga szerepe. A jó gyomokat, mint amilyen például az acat, ami jelzi, ha megjelenik a levéltetű, mindig meghagytam, mint ahogy azokat is, amelyek nem nyomták el a kultúrnövényeket, hanem épp ellenkezőleg, segítették azokat a fejlődésben. A környezetünkben mindenki el volt ragadtatva a módszeremtől, pedig én csak az évszázados hagyományainkhoz nyúltam vissza, amit a többségünk már elfelejtett. Emlékszem nagyanyám intelmére, hogy krumpli mellé semmiképp se kerüljön hagyma, mert egyikből sem lesz semmi. Persze én ezt meg akartam cáfolni, de a nagymamámnak lett igaza. Mivel a hagyma akadályozta a krumpli növekedését. De ugyanez igaz fordítva is. Paradicsom-bazsalikom, vagy káposztafélék-borsikafű, vagy gyökérzöldségek-hagyma esetében is. Illetve még nagyon sok példa van erre, ezeket be is tartjuk és beillesztjük a vetésforgóba.

A több mint hat hektáros fenntartható gazdaságunkban a magas minőségű, tiszta élelmiszer létrehozása a szándékunk, ezért nem használunk műtrágyát és vegyszereket, a földet saját istállótrágyánkkal gazdagítjuk, és biológiailag lebomló növényi főzeteket alkalmazunk a kártevők ellen.

Forrás: Sudár Birtok
Így készül a fűszerpaprika, koriander, borsikafű, petrezselyem, rozmaring fűszerkeverék

A Sudár Birtoknak a termelésen kívül egy másik, nem kevésbé fontos missziója is van: a tudásátadás.

A termelés mellett a tudásátadást is fontos küldetésünknek érezzük, így birtokunk tavasztól őszig – előzetes bejelentkezés alapján – mindenki számára nyitva áll. Lehetőség van iskolásoknak projektnapra ellátogatni hozzánk, felnőtt látogatóinknak pedig workshopokon részt venni, ahol egy-egy téma köré csoportosítva mutatjuk be a növényeket fűszerként és gyógynövényként hasznosítva.

Szeretnénk megtanítani az embereknek, kicsiknek és nagyoknak, hogy hogyan találhatnak vissza a természethez és megmutatni, hogy nem csak az a kert lehet hasznos, amelyben egy szál gaz sem nő, a különböző, jól összeválogatott növények – beleértve a gyomokat is – ugyanis támogatják és erősítik egymást. Szeretnénk a tudásunkat továbbadni, hogyan lehet ezeket az egymás számára hasznos növényeket termeszteni, betakarítani és felhasználni.

A birtokon gyerekcsoportokat is fogadnak. Nekik milyen megtapasztalásokban lehet részük?

A gyerekeket interaktív napra fogadjuk, amikor bejárhatják a birtokot, növényeket kóstolhatnak meg, gyakorlatilag legelhetnek a területen, megtapasztalhatják milyen keserű a pitypang szára, milyen ízű a csalán. Megtanulják, hogy azt a rózsa- és körömvirág szirmot, amit egyébként a nagymama vagy a szülők kertjében is látnak, meg lehet enni és hogy azok mi mindenre jók. Ha már egy pici tudást hazavisznek, akkor már megérte. A visszajelzések pedig azt mutatják, hogy a mag, amit elvetünk, előbb vagy utóbb szárba szökken: sokszor a látogatás hatására kérnek a gyerekek egy kiskertet, egy talpalatnyi helyet, egy balkonládát, ahol elvethetik azokat a magokat, amiket tőlünk kaptak.

Forrás: Sudár Birtok
A Sudár Birtok egyik fontos missziója a tudásátadás kicsiknek és nagyoknak.

Önnek van kedvenc gyógynövénye?

Mindegyiket imádom, amikor virágzik, egyébként nagy kedvencem az orvosi zsálya, ami szinte mindenre jó, amellett pedig egy igazán finom fűszer. Sajnos méltánytalanul keveset használjuk, nem aknázzuk ki sem a benne rejlő gyógyerőt, sem azt az ízvilágot, amit fűszerként tud nyújtani. Amikor Erdélyben voltam Gyuri bácsival egy túrán, egy idős bácsi azt mondta: „Akinek zsálya van a kertjében, mégis beteg, az meg is érdemli”. Annyira univerzális növény, hogy napi szinten kellene fogyasztanunk az egészségünk megőrzéséért.

2023-ban a Sudár Birtok nyerte el a Generali EnterPrize díját környezetvédelem kategóriában. Milyen projekttel pályáztak és a nyereményt hogyan forgatták bele a megvalósításába?

Már a pályázat benyújtása előtt megvolt a Levesem termékcsalád ötlete és receptúrája, ami olyan vegán és gluténmentes levesporokat tartalmaz, amelyek kizárólag szárított zöldségekből és természetes összetevőkből állnak, ezért biztonsággal adhatók gyerekeknek is és bármilyen étrendbe beilleszthetők. Az EnterPrize-on nyert összeggel sikerült befejeznünk a termékfejlesztést és menedzselni a termék piacra juttatását. Reményeink szerint a Levesem termékcsalád hamarosan az egyik legnagyobb szupermarket-hálózat polcain is elérhető lesz mindenki számára.

Forrás: Generali Group
A 2023-as EnterPrize díj győztesei és a zsűri

Brüsszelben volt a pályázat díjátadó ünnepsége, voltak az Ön számára más, izgalmas projektek is?

Ezt a díjat tíz európai országban hirdeti meg a Generali Group és a nevezések spektruma elképesztően széles: a legkülönbözőbb iparágakból érkeznek a pályázók, a textilipartól a méhészetig. Nekem az egyik német csapat projektje tetszett különösen: megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatva adnak új értelmet a használt textíliáknak. Beérkezik hozzájuk a használt ruha, azokat újraszabják-varrják és teljesen új termékeket – például táskákat – állítanak elő belőlük.

A Levesem termékcsalád sikeres bevezetése után mi lesz a következő megvalósítandó terv? Milyen új, jövőbeli célokat tűztek ki?

A Mosonmagyaróvári Egyetemmel van egy projekt-ötletünk az illóolajok élelmiszeripari felhasználására. Már most tudjuk, hogy egy hosszadalmasabb, legalább 2-3 éves projekttel kell számolnunk, de innovációban mindenképpen élen járó lesz.

És a szívem csücske továbbra is az edukáció, ami a jövőben sem fog változni: jó lenne minden korosztályt megtanítani arra, hogy érdemes a gyökereinket, a felmenőink által felhalmozott tudást is megtartani. Fontos lenne, hogy ismerjük a környezetünket és azokról a növényekről, amelyek mellett nap mint nap elmegyünk, tudjuk, mire valók. A workshopjaimon szeretném megtanítani, hogyan lehet talpalatnyi helyen, akár az ablakban vagy egy balkonládában gyógynövényeket termeszteni. Azokat a növényeket, amelyek alapjai lehetnek a házi patikánknak: zsályát, kakukkfüvet, gyömbért – amit szintén lehet cserépben nevelni –, metélő petrezselymet, snidlinget. Mert az egészség ott van a kezünkben. Tanuljunk meg élni vele!

Pályázz! Inspirálj! Változtass!

Idén 2 kategóriában hirdeti meg a Generali az EnterPrize pályázatot – a győztes pályázatok 7-7 millió forintos támogatásban részesülnek. A Közösségi kategóriában azok a kis- és középvállalkozások pályázhatnak, akik a mikrokörnyezetükben, a munkahelyi közösségek alakítása, fejlesztése terén előnyben részesítik a fenntarthatóságot, beépítik azt a mindennapokba és az irányelvekbe egyaránt. A Környezetvédelem kategóriában azon kkv-knak érdemes beadni a pályázatot, akik működésük során kiemelten fontosnak tartják a környezetvédelmet, és a fenntarthatóság elsődleges célként szerepel a működésük során.

Ha úgy érzed, valamelyikben élen jár a vállalkozásod, és pozitív példát mutathat másoknak is, akkor add be a pályázatodat!

Jelentkezési határidő: 2024. május 13. 18:00 óra

A pályázatról bővebb információt IDE KATTINTVA találsz.