Hova tedd az ünnepi menü hozzávalóit? 8 tipp, ami segít a rendszerezésben

Borítókép: Hova tedd az ünnepi menü hozzávalóit? 8 tipp, ami segít a rendszerezésben Forrás: Canva (JackF)
A szokásos „hova tegyem?” krízis karácsony táján csak fokozódik: részint azért, mert sok mindent előre meg kell venni, részint azért, mert annyiféle ételt főzünk, mint máskor soha. Még a legszervezettebb konyha is nyög ilyenkor a végtelen mennyiségben hazacipelt szatyrok súlya alatt. De ne aggódj, kéznél a segítség!

Ez a cikk az ÉVA Magazin egy korábbi lapszámában jelent meg először „Hova tegyem ezt a tömérdek kaját?" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Húshegyek

Ha sok ragadozó húsevőt kell táplálnod, alighanem hatalmas pulykát vagy libát kell venned, sok darált húst, szalonnát, bacont, virslit, tán még füstölt húst is. A húsnak a fridzsiben az alsó polcon van a helye. A legjobb, ha kiveszed a felette lévő rácsot vagy polcot, így befér a nagy madár is, mellette-fölötte pedig a többi húsféleség is, egy tálban összebújva.

Zöldségpiac

A káposztafélék, a cékla, a krumpli remekül meglesznek hűtés nélkül is. Tedd őket zöldségrácsra vagy ládába, de akár egy dobozban a jól szellőző gardróbba, spájzba. A leveles zöldségekkel, salátákkal nem ilyen egyszerű a helyzet: lazán újságpapírba csavarva, a hűtőszekrény alsó fiókjaiban egy darabig frissek maradnak.

Halvacsora

A friss hal kényes jószág, minél később vedd meg, és felhasználásig tárold hűtőben, nedves konyharuhába csavarva, nejlonzacskóba dugva, amíg elő nem készíted. Tisztítás, darabolás, bármilyen előkészítés után adagonként jól lezárható fóliazacskóba csomagold be, nehogy veszítsen a víztartalmából, na meg hogy a többi élelmiszer ne vegye át a szagát. A 0–5 fok közti hőmérséklet csak erősen lassítja, de nem állítja meg a romlást okozó mikroorganizmusok tevékenységét, ezért a maximális tárolási idő 1-2 nap. A halbelsőséget célszerű azonnal a mélyhűtőbe tenni, úgyis csak a főzés végén kerül a halászlébe, és ott percek alatt így is, úgy is felenged.

Forrás: Canva (Africa images)

Tej, tojás és más fehér dolgok

A tejtermékeket tartsd a hűtő felső polcain, vagy – ha nagyobb üvegekről, dobozokról van szó – a hűtő ajtajában. Ez csak a tejre, tojásra, tejszínre, tejfölre vonatkozik; a sajtokat, különösen az erősen illatozó fajtákat zárható műanyag dobozban, a többi ételtől, különösen a nyersektől távolabb tartsd.

A főtt étel titka

Alapszabály, hogy a megfőzött ételt – például főtt sonkát, hideg húsokat, mártásokat – távol kell tartani a nyers dolgoktól. Ne tárold őket ugyanazon a polcon, amelyen a húsok vagy a zöldségek várnak feldolgozásra!

Menetkészen

Ha az időspórolás érdekében előre megfőzöl bizonyos fogásokat – például párolt lila káposztát, mártást, hagymás tört krumplit –, sajnos akkor már azokat is fridzsiben kell tartani. A helytakarékosság érdekében várd meg, amíg kihűlnek, töltsd bele őket alul-felül biztonságos nejlonzacskóba, és óvatosan helyezd el a hűtőben. Ha fennáll a veszély, hogy valamelyik levet ereszt, akkor állítsd a zacskó alját egy mély tálkába. Ha előre meghámozod a krumplit, egy mély keverőtálban annyi hideg vízzel öntsd le, amennyi elfedi; így eláll addig, míg el nem kezdődik a sütés vagy a főzés. A hámozott fehér- és sárgarépával ugyanígy járj el.

Forrás: Canva (vgajic)

Hideg van ám odakint!

Ha a külső hőmérséklet 5 fok alatt van, az nagyban megkönnyíti a dolgodat. Kertben, teraszon, de akár az ablakpárkányon is eltarthatod a nagyméretű vagy erős szagú dolgokat, zacskóban vagy műanyag dobozban. Csak arra kell vigyázni, hogy alaposan becsomagold, nehogy megcsipkedjék a madarak vagy elcsenjék a macskák, és hogy stabilan rögzítsd (például ablakpárkányon), nehogy a járókelők fejére pottyanjon.

Piaproblémák

Amikor felméred a fridzsider kapacitását, elsősorban az élelmiszerekre – nem pedig az italokra – kell gondolnod. A jó hír, hogy az egyben megsütni kívánt szárnyas 2-3 órával sütés előtt kikerül a hűtőből, így szédületes mennyiségű hely szabadul fel, ahová beférnek az üvegek fektetve – vagy akár állítva is, ha a felette levő polcot kivetted. Persze ha odakint is hideg van, akkor nincs ilyen gond.

Galériánkban olyan ételeket mutatunk, amiket senki sem tart a hűtőben, pedig kéne!

Már kapható az ÉVA ADVENT! Keresd az újságárusoknál vagy a képre kattintva!