6 jel a gyerekrajzon, ami arra utal, hogy valami nincs rendben

Borítókép: 6 jel a gyerekrajzon, ami arra utal, hogy valami nincs rendben Forrás: Getty Images (Westend61)
A gyermekrajzok sokszor betekintést nyújthatnak abba, hogy a gyerekek hogyan érzékelik és ábrázolják a saját kis világukat. Minden alkotás hasznos eszköz a terapeuta számára is, mert a gyerekek néha könnyebben kommunikálnak képekben, mint szavakkal. De vajon a gyerekrajzok – önmagukban – bizonyítják-e, hogy valami nincs rendben?

Képzelj el egy halom gyerekművet, olyan képeket, amelyeket 6 évesek készítettek, akiket arra kértek, hogy „készítsenek családi rajzot”. Nincs további utasítás.

Ahogy válogatsz közöttük, látod, hogy sok gyerek színes, részletes, vidám képeket készített. A családtagokat mosolygósnak vagy kedvesnek ábrázolják, elöl és középen helyezkednek el – nem zsúfoltan az oldal szélén. A testeket durva arányaiban rajzolják le, és a különböző emberek egyedi jellemzőket kapnak. Ha csak ránézel ezekre a rajzokra, az összetartozás, a büszkeség vagy a boldogság benyomását keltik a szemlélőben.

Néhány gyerek azonban olyan vázlatokat készített, amelyek érzelmileg sivárnak, zavartnak, távolinak vagy magányosnak tűnnek. Például néhány esetben a rajzok színtelenek, annak ellenére, hogy a gyerekek színes zsírkrétákat vagy tollakat kaptak. Az alakok boldogtalannak tűnnek, vagy furcsán eltúlzott módon vannak megrajzolva. A családtagokat korlátok választhatják el egymástól, vagy más módon ábrázolhatják egymástól távol. Előfordulhat, hogy a család bizonyos tagjai teljesen hiányoznak a képről.

Forrás: Getty images (Westend61)

Más esetekben a kisművész gondoskodik arról, hogy a család minden tagját képviselje, de az egyes családtagok összezsúfolódnak a keret sarkában, ki a perifériára, ahelyett, hogy a rajz elsődleges tárgyaiként jelennének meg.

És néhány képen a teljesség és az egyéniség hiányát láthatnánk. Az emberi alakokból hiányoznak a karok, a kezek vagy az arcok, valamint minden olyan tulajdonság, amely megkülönböztetheti az egyik családtagot a másiktól.

Mit árulnak el a gyerekrajzok?

Mit árulnak el ezek a családi portrék azokról a gyerekekről, akik rajzolták őket? Mit árulnak el a gyerekek családi életéről, intim kapcsolatairól? Lehet, hogy egy komor vagy zavart kinézetű családi rajz figyelmeztető jel – annak jelzése, hogy a gyermek stresszt vagy nehézségeket tapasztal otthon?

A kiterjedt kutatások arra jutottak, hogy a gyermekek alkotásai fontos érzelmi élményeket, sőt traumákat közvetíthetnek, de ugyanez igaz más viselkedésekre is, beleértve a beszédet és a társadalmi interakciókat.

Amikor ugyanazok a zavaró elemek folyamatosan felbukkannak – vagy hirtelen aggasztó változást látunk –, ez jó ok arra, hogy mélyebbre ássunk. De ne feledjük: egyetlen rajz nem kizárólagos bizonyíték arra, hogy valami nincs rendben. A legjobb esetben is csak egy jele annak, hogy valami nincs rendben. Beszéljünk a gyerekkel, és tanácsért fordulj gyermekorvoshoz.

Nézd meg a lenti galériánkban, hogy mi az a 6 jel a gyerekrajzon, ami azt jelzi, hogy valami nincs rendben.